Den samme Martin Ødegaard som storspilte for Real Sociedad forrige sesong, tilbringer nå mesteparten av tiden på benken i Real Madrid.
Veien til Zidanes startellever er blitt lang.
Supercopa de España
Finaleplassen glapp for Real Madrid – Ødegaard uten spilletid
14/01/2021 KLOKKEN 21:49
21-åringen har to og et halvt år igjen av kontrakten. Det betyr vanligvis at det nærmer seg en avgjørelse rundt framtiden for spillere i en av verdens største klubber.
– Er du Real Madrid-spiller med to til to og et halvt år igjen, så er du ved et veiskille. Det er svært sjeldent at spillere går inn i sitt siste år eller at man har Bosman-spillere i troppen, sier kommentator og ekspert på spansk fotball i Viaplay, Petter Veland, til Eurosport.
Den norske midtbanespilleren har spilt ni kamper for storklubben denne sesongen. Fem av dem som innbytter.
Høsten ble preget av skadeplager og koronasmitte. Etter at han ble friskmeldt har det nærmest ikke blitt spilletid. Nå er fasit fem minutter på de fem siste kampene.
– Det var et punkt i høst der uturskontoen fylte seg opp med både korona og skade i en periode der det var mange kamper. På samme tidspunkt begynte de gamle traverne å finne formen igjen. Da han kom tilbake og var skadefri igjen var laget satt og resultatene hadde begynt å komme. Veien tilbake til startelleveren er blitt veldig lang, sier Veland.

Enten eller

Slik det ser ut nå er Ødegaard Zidanes sjettevalg på midtbanen. På samme tid nærmer man seg et punkt der klubben trolig vil ta en avgjørelse rundt nordmannens framtid.
– Nå går det enten mot at Real Madrid har såpass stor tro på han at det blir forlengelse i løpet av våren. Eller så sier de at de ga det et hederlig forsøk, men at de ikke ønsker han med videre og at det blir et salg sommeren 2021 eller vinteren 2022. Det er en generell betraktning. Når du har to år igjen av kontrakten i Real Madrid, da pleier fremtiden å bli staket ut, forklarer Veland.
Fotballverden befinner seg for tiden i et overgangsvindu, men det er ingenting som tyder på at tas noen avgjørelser rundt landslagsspilleren allerede nå.
– I dette vinduet skjer det mest sannsynlig ingenting. En skal ikke se bort fra at tanken har streifet Martin eller teamet rundt ham. I så tilfelle har de bare to uker å agere på. Hvis han er misfornøyd med spilletiden og ser at det kommer viktige landslagskamper framover med ny landslagssjef, så streifer nok den tanken dem, men jeg tror man har litt mer is i magen.

– Må være mindre redd for å gjøre feil

Med mange kamper på programmet i tiden framover er det sannsynlig at Ødegaard får mer spilletid, for eksempel mot dårligere motstand i den spanske cupen, Copa del Rey.
Da gjelder det å gripe sjansen, i det som kan vise seg å være en svært avgjørende periode for nordmannens fotballframtid.
– Han må være mindre redd for å gjøre feil. Tidligere har han vært litt for knytt og det har blitt litt for enkelt. Han har spilt for mye i støtte og for mye sidelengs, istedenfor å søke gjennombruddspasninger, som var en av årsakene til at han ble så viktig i Real Sociedad, sier Veland.
Det er likevel ingen selvfølge at en spiller som har briljert i en klubb som Real Sociedad skal kunne gå rett inn og gjøre det samme i Real Madrid.
– I Real Sociedad ble han veldig fort den mannen som nesten alle de andre på laget så etter. Jeg tror du skal ha veldig mye større arroganse og utadvendt selvtillit enn Martin Ødegaard for å gå rett inn i Real Madrid og si at jeg skal ha ballen, og fortsetter
– Det virker litt som han trenger å være nummer én eller nummer to i laget for at han jevnlig skal være i kontakt med ball og få opplevelsen av å være viktig. Hvis han blir en sånn spiller i Real Madrid så er det jackpot og syv rette hver helg, men veien dit er lang.
Neste kamp for Ødegaard og Real Madrid er mot Athletic Bilbao i den spanske supercupen. Den kan du se på discovery+ torsdag klokken 20:40.
Supercopa de España
Ødegaard har fått lovnad av Zidane etter lite spilletid
14/01/2021 KLOKKEN 11:23
Supercopa de España
Måtte avgjøres på straffer – se høydepunktene
14/01/2021 KLOKKEN 07:52