Med Bjørn Maars Johnsen til Sør-Koreanske Ulsan Hyundai, Ole Selnæs sitt nedrykk med Shenzhen og Tarik Elyounoussi på vei til Japan, havner stadig flere av landslagets betrodde menn i Asia. Lagerbäcks assistent, Per Joar Hansen, overvåker spillerne nøye gjennom hele året og mener de selv må gjøre seg opp et valg om de spiller på et godt nok nivå.
– Vi har snakket om det med dem. Vi bestemmer ikke hvilke klubber de går til. Det er jo deres valg. Det må være opp til dem å prestere i de klubbene. De er jo ikke uaktuelle for landslaget selv om de flytter til Asia, sier han til Eurosport.no.
Fotball
Solbakken om Glimt-bragden: – Det er et stykke opp til det Rosenborg gjorde
23 MINUTTER SIDEN
Mest haster det kanskje for Ole Kristian Selnæs, som rykket ned på Shenzen. Nivå to i Kina er ikke all verdens nivå, innrømmer «Perry»
– Ole (Selnæs) også skjønner jo at når han rykker ned til kinesisk OBOS-liga, så er kanskje ikke det et bra nok nivå for han.
– Særlig han må gjøre et valg. Han må finne ut om det er et godt nok nivå til at han kan få utviklingen til å spille på landslaget, forteller assistenten, som understreker at spillerne selv er klar over innstillingen til landslagsledelsen og at de har jevnlig kontakt.
Les også: Blir Deilas assistent i New York

– Varierende nivå

Perry har selv vært i Asia og besøkt blant annet Selnæs. Da fikk han se en liga med et ekstremt høyt toppnivå og noen glimrende individualister. Men samtidig er det ulemper ved å spille der også.
– Ligaen er veldig ujevn. Det er mye gode individualister, men de er ikke like godt organisert som lag. Det er varierende i så måte.
Samtidig påpeker han at gode europeiske toppspillere har kombinert kunsten tidligere.
– Både Jose Fonte (Portugal) og Axel Witsel (Belgia) spilte på sine landslag mens de var i Kina.
Så kommer jo selvsagt ulempene ved reisevei også.
– Det er jo ikke ideelt at man reiser gjennom mange tidssoner og har såpass lang reisetid til samlinger.
Les også: Ut mot gamletreneren: – Noe jeg mislikte sterkt

Kun fokus mot Serbia-kampen

På spørsmål om hvordan landslagsledelsen griper tak i at stadig flere i troppen spiller i asiatisk fotball, er talen klar. Fokuset er kun på Serbia-kampen, så får man gjøre seg opp en mening etter det.
– Bjørn og Tarik blir verken noe bedre eller dårligere på de to månedene fram til Serbia.
– Vi vet jo hva alle tre kan. Det er jo ikke sånn at de glemmer hvordan de spiller hos oss selv om de er i Asia. Så må vi ta en vurdering etter mars, sier han.
26. mars møter Norge det serbiske laget på Ullevaal i Nations League-playoff. Ved seier i den kampen, er landslaget kun én seier unna EM-deltagelse i 2020.
Husker du denne?
Eliteserien
Var-slakt, Hornelands forsvarstale og kritiske til lånespillere
38 MINUTTER SIDEN
Fotball
Landslagsspiller må operere
2 TIMER SIDEN