DRAMMEN (Eurosport.no)
Leo Skiri Østigård går inn i sin tredje sesong som Brighton & Hove Albions eiendom, etter overgangen fra Molde sommeren 2018. Etter ett år på utlån i tysk 2. bundesliga hos St. Pauli, som sleit voldsomt - særlig på bortebane - i 2019/20-sesongen og ikke var i nærheten av målet om opprykk, er han nå klar for et nytt opphold på nest øverste nivå.
Eliteserien
Lanserer «QR-drakt» med Qatar-budskap: – Penger trumfer fortsatt menneskeliv
21 MINUTTER SIDEN
Denne gang er destinasjonen Coventry, den falmende storheten som har karret seg tilbake igjen til Championship etter opprykket fra League One i våres. Østigård tror det er det rette steget på hans karrierevei.
– Coventry er et veldig spillende lag, det var overraskende når du går til et Championship-lag, de har tre bak, to veldig gode trenere og en veldig god plan for spillet sitt. Så det er positivt, du blir presset, du møter mange forskjellige typer lag, alt fra spillende til mer fysiske lag. Mange store gubber på topp møtte jeg også i St. Pauli, så det har man taklet før, det er jeg ikke spesielt redd for. Men at det blir tøft, det blir det, sier han til Eurosport på samling med U21-landslaget som tirsdag møter Nederlands U21-lag.

Vil kopiere en av Englands heteste stoppere

Når gutten fra Åndalsnes vender tilbake til England er det til en klubb og nivå som Brighton ønsker å se 20-åringen i, før han eventuelt kan være klar for Premier League-fotball.
– De har alltid hatt lyst til å se meg i Championship, men jeg har alltid hatt en drøm om å prøve meg der selv, så at jeg får testet meg der såpass tidlig i karrieren er bare positivt. Det er ingen selvfølge at du får spille som 20-åring i Championship, men nå har de henta meg og er veldig klare på at de skal spille med meg. Det var viktig for meg, at de har en plan. Jeg tror jeg kommer til å starte høyre bak i treeren, også bevege meg inn i midten etter hvert, sier en optimistisk Østigård.
Etter overgangen fra Molde for to år siden har det blitt begrenset med muligheter for Brightons førstelag, men Østigård søker inspirasjon hos en lagkamerat som har figurert heftig i britiske avisspalter i sommer.
Ben White er Brighton-spiller, men gjorde en kanonsesong for Leeds og var en av hovedårsakene til opprykket. De liljehvites trener Marcelo Bielsa skal ha vært desperat etter å beholde White, og i følge rapporter skal klubben ha bydd mellom 300 og 400 millioner kroner for Whites tjenester.

Avviste kontraktsforslag

Det forsøket lyktes ikke, budene ble avvist, og forrige uke signerte White en forlenget avtale med Brighton ut 2023/24-sesongen. Dermed blir også potensielle beilere som Liverpool og Manchester United holdt på en armlengdes avstand fra AmEx Stadium.
– Jeg spilte med han for to år siden på U23-laget til Brighton. Så gikk han til Leeds, var heldig med at han gikk til et så bra lag selvfølgelig, men ett godt år der og så er det heftig fight om han som gjør at han plutselig er verdt 3-400 millioner kroner. Det er det jeg håper på også, sier Østigård, som drømmer om en tilsvarende karriereutvikling.
– Han spilte League Two og One da han var på min alder, har tatt stegene og spilte -godt i Leeds, og da blir du sett i Championship, bemerker han.
Samtidig er Østigård også på utgående kontrakt, men da Brighton kom med et tilbud om forlengelse i forbindelse med utlånsavtalen med Coventry, var romsdalingen lunken.
– Jeg valgte å ikke skrive under ny nå, så jeg har ut året. De ønsket å forlenge med meg i forbindelse med utlånet, men når jeg ser at det er såpass mange stoppere i Brighton vil jeg vente med å signere til jeg vet at de har lyst til å gå for meg.
– Det er et signal til dem om at din tålmodighet ikke er ubegrenset?
– Ja, ja. Det har jeg sagt klart i fra til dem om. Jeg sa at jeg ikke kommer til å signere så lenge jeg ikke vet om jeg skal spille der. Skal jeg signere er det for å spille i Brighton, jeg har ikke evigheter til å vente. Vi får se etter denne sesongen, enten blir jeg solgt eller så forlenger jeg for å være en del av de stopperne som skal spille.

Potter sendte supporterfavoritt på lån

Brighton har i tillegg til White og nysignerte Joël Veltman fra Ajax, fjorårets tre mest betrodde midtstoppere i stallen: Lewis Dunk, Adam Webster og Dan Burn. Dermed er det trangt om plassen, selv om den tidligere nøkkelspilleren og publikumsfavoritt Shane Duffy er sendt på utlån til Celtic av manager Graham Potter.
– Duffy var årets spiller sesongen før Potter kom inn, det viser hvor heftig han har endret spillestilen. Duffy er en tøff spiller i boks og kanskje ikke den aller beste med beina, og da ble det tøffere for ham å spille, forklarer Østigård.
Potter hadde eventyrlig og overraskende suksess med Östersund før han vendte hjem til England for å ta Brighton videre etter flere solide sesonger under Chris Houghton. Østigård har trua på klubben sin, men det avgjørende for ham er om han har en framtid med spilletid i Sør-England.
– Det er en veldig god trener og det blir ikke et lag som rykker ned i år heller. De har hentet inn mange bra spillere, de fikk inn Adam Lallana blant annet, og har tatt nye steg som klubb med den spillestilen. Men det har ingen hensikt for meg å signere kun for å signere, avslutter han.
Sett denne?

VIF-profilen tok prat med sjefen etter overgangsforvirring: – Skal ringe ham igjen

Fotball
Deila klar for MLS-finale: – Hele klubben og supporterne må nyte det
3 TIMER SIDEN
Eliteserien
Bortvist fra Aspmyra etter rasistiske tilrop – politiet oppretter sak
3 TIMER SIDEN