• Se hvem Molde får som motstander når Europa League-gruppespillet trekkes fredag 12.00. Du kan følge trekningen på Eurosport.no eller i Eurosport-appen.
Tekst av Pål Strande Gamlemoen og Håkon Østmoe Brandsnes
I dag får nemlig andre- og tredjeplassen i Eliteserien, pluss cupvinneren, spille kvalifisering til Europa League, som er den nest gjeveste europeiske turneringen.
OBOS-ligaen
Lillebo forklarer feiringen: – Biting holder vi oss for god til
11 TIMER SIDEN
Neste år må disse lagene etter all sannsynlighet spille på tredje øverste nivå, i nyvinningen UEFA Europa Conference League.
– Vi synes jo at det er veldig synd at det blir delt opp slik. Vi synes iallfall at andreplassen burde fått spille på det nivået (Europa League), sier Molde-direkter Ole Erik Stavrum.

Seriemesteren kan havne i Europa Leauge

UEFA har valgt å innføre færre lag i Europa League neste sesong. Man vil istedenfor ha tre turneringer med 32 deltagere.
Den norske seriemesteren vil fortsatt spille kvalifisering til Champions League-gruppespillet. Tap der vil føre til at man får sjansen til å kvalifisere seg til Europa League. Om det skjærer seg, er Conference League siste stopp.
Men resten av de norske europacuplagene får etter alt å dømme ikke sjansen til å komme seg til Europa League lenger. Grunnen er at Norge ligger helt nede på 22. plass på UEFAs klubbkoeffisientranking. Den utgjøres av hvor mange koeffisientpoeng de forskjellige landenes lag har klart å samle i Europa de siste fem sesongene.
Kun Molde har klart å kvalifisere seg til en europeisk turnering denne sesongen. Dermed skal det enormt mye til for at de samler nok poeng til at Norge kommer seg opp på 15. plassen. Den gir flere plasser i Europa League, i tillegg til at et ekstra lag ville fått muligheten til å spille Champions League-kvalifisering.
– Vi har også skjønt at det blir tøft å komme seg dit. Vi har ikke finregnet på det og sett hvor langt vi, eller RBK for øvrig (røk i playoff mot PSV torsdag), må komme. Sist vi så på det, var det et stykke frem. Vi har små forhåpninger om det, sier Stavrum.
Også NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn erkjennter at det er urealistisk at Molde tar nok poeng til å få Norge opp på den viktige 15. plassen. NFF støtter imidlertid at de mindre fotballnasjonene ute i Europa får en bedre mulighet til å delta i en turnering av europeisk format.

Har tro på at norsk fotball tar utfordringen

Vinneren av Conference League vil innpass i Europa League-gruppespillet den påfølgende sesongen, akkurat slik vinneren av Europa League går til Champions League for øyeblikket.
Molde spilte som norsk seriemester i 2019 kvalifisering til denne sesongens Champions League, men tapte mot Ferencvaros i playoffrunden. Dermed gikk de direkte inn i årets Europa League-gruppespill. Det kan fort bli deres siste eventyr på det nivået på en stund. Årets seriegull havner nok i Bodø, mens Moldes dårlige form har ført til at de har havnet utenfor topp tre. Pallen er fortsatt vel innen rekkevidde, men vil altså etter all sannsynlighet ikke gi Europa League neste år.
– Vi får prøve å komme oss opp på nivået over. Det er en utfordring norsk fotball er nødt til å ta, og det tror jeg vi skal klare etter hvert. Alle som går til kvaliken, må si at de SKAL spille i Europa, sier Molde-direktør Stavrum og fortsetter.
– Vi må satse. Det er blitt mer fokus på det de siste årene, men Norge som nasjon må satse og legge til rette for de mulighetene. Det gjelder lagene også. Det er gjennom spill i Europa at klubbene utvkler seg og spillerne blir mer attraktive.
OBOS-ligaen
Snudde det i andre kamp – Blink feiret med gebiss
12 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Sendte sylfrekt stikk – feiret med gebiss
12 TIMER SIDEN