Populære sporter
All sport
Vis alt

Enorm snuoperasjon etter tung seriestart: – En klubb med en skikkelig kultur

Even Lübeck

Publisert 12/11/2022 klokken 14:08 GMT+1

Kongsvinger rykket opp fra PostNord-ligaen i fjor, men fikk en tøff start på årets sesong og lå fjerde sist etter ti kamper. Siden den gang har alle pilene pekt rett vei, og nå er de bare tre kamper fra å rykke opp til Eliteserien.

Kongsvinger

Foto: NTB

  • Søndag 17.00: Følg OBOS-ligakvaliken mellom Start og Kongsvinger på discovery+ og Eurosport 1
20. juni: Kongsvinger har akkurat spilt uavgjort 2-2 hjemme mot Grorud etter å ha reddet ett poeng fire minutter før slutt. Status etter de ti første kampene for Eirik Mæland og co. er to seirer, to uavgjorte og seks tap, som har slitt innledningsvis. De ligger da bare to poeng foran kvalikplassen og tre poeng foran Stjørdals-Blink på nedrykksplass.
Spoler vi frem til 9. november, er situasjonen en helt annen:
Klubben har akkurat slått KFUM Oslo 2-1 i den andre kvalik-kampen om spill i Eliteserien. Nå gjenstår Start på Sør-Arena og en eventuell dobbelkamp mot 14. plassen i Eliteserien. Siden den svake starten tok Kongsvinger 39 poeng på de siste 20 seriekampene. Kun tre lag var bedre - overlegne Brann, Stabæk (40 poeng) og Start (39, men bedre målforskjell).
– De har fokusert på kontinuitet, som har fungert veldig bra. Mæland sa jo i sommer at han ikke skulle forlenge, og da begynte de å vinne kamper. Det var energiforløsende, sier Discovery-ekspert Amund Lutnæs.
– De har satset på kontinuitet i troppen. De har ikke byttet ut mye av troppen etter at de rykket ned, og det er nok mye av grunnen. De viser at de er en klubb med en skikkelig kultur, sier han videre.
picture

KIL-sjefen bekrefter dialog: – Jeg kjenner Vegard veldig godt

Opprykk eller ei - uten Mæland neste år

Tirsdag ble det altså avansement til tredje kvalikrunde etter å ha snudd 0-1 til 2-1 over KFUM. Det skjedde med Eirik Mæland på sidelinjen, men han fortsetter ikke som trener etter sesongen. Mæland tok over Kongsvinger foran 2021-sesongen.
– Han har levert enorme resultater siden han kom i fjor og bør være en en attraktiv trener når han snart er arbeidsledig. Det blir interessant å følge med på oppsigelsen hans, som bare blir utsatt og utsatt. Nå har han kommet seg forbi to hindere i kvaliken og levert to solide kamper, så hvem vet hva de kan finne på nå, sier han.
Kongsvinger har vært som en sprettball i ligasystemet de siste årene. i 2019 ble de nummer fem og tapte for for KFUM på Intility i andre kvalikrunde, mens det i 2020 ble mageplask og nedrykk til PostNord-ligaen. Der gjorde de kort prosess og vant med åtte poeng ned til Hødd etter å ha scoret 88 mål på 26 kamper. Nå er de altså tre kamper unna et sensasjonelt Eliteserie-opprykk.
Se intervju med Mæland her. Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Mæland etter seieren mot KFUM: – Et adrenalin uten like

Slet med skader tidlig

– De cruiset jo gjennom PostNord-ligaen i fjor på utrolig imponerende vis før de fikk en tung åpning på årets sesong. Det er litt klassisk nyopprykket lag. Det er en tøff liga man rykker opp til. De merket nok veldig det i starten, sier han videre.
Mye av det samme er Petter Bø Tosterud innom.
– De har brukt tid på å tilpasse seg nivået. Det er naturlig når man er så overlegen i PostNord, da prøver man på mye av det samme som man gjorde på nivået under. Så har de funnet ut av at det er bedre lag man møter i OBOS-ligaen. Man kan ikke være så åpen som man kunne være i 2. divisjon.
En del av grunnen til den svake starten skyldes også skader. Både Harald Holter, Kristian Jahr, Lars Gerson og Adem Güven, alle nøkkelspillere,, var utligjengelige i flere av de første kampene denne sesongen.
– Det var mye av grunnen til at de fikk en så kronglete start på sesongen. Da nøkkelspillerne begynte å komme tilbake fra skader, løsnet det, sier Lutnæs.
– Det var litt mer rokkeringer på laget i starten, mens den siste tiden har flere av nøkkelspillerne kunne ha spille regelmessig, sier Bø Tosterud.
Se høydepunktene fra seieren over KFUM her:
picture

Se høyedpunktene: Kongsvinger snudde kampen mot KFUM Oslo

Kan slå Start

Lutnæs tror Kongsvinger har gode muligheter i en best-av-en-kamp mot Start. Innbyrdes denne sesongen endte det med fire poeng for Kongsvinger mot Start etter seier 1-0 borte og 2-2 hjemme. Det blir også et spesielt oppgjør mellom Mæland og Sindre Tjemeland, to barndomskompiser som nå leder hvert sitt lag.
– I en enkeltkamp kan de absolutt slå Start. Da må de opp på det nivået de viste mot Sandnes Ulf og KFUM. De må være effektive og ta de rommene som Start kommer til å avgi, sier Lutnæs.
– Trenerne kjenner jo hverandre utrolig godt. De har fulgt hverandre hele veien. Det er spennende med to unge trenere som møtes i duell. Start har nok et enda hvassere toppnivå, men de har også dypere daler i hvordan de presterer. Jeg vil si at kampen er veldig åpen, men det er fordel Start å spille hjemme. Den kan fort vare i lenger enn 90 minutter. Jeg er spent på hvordan Kongsvinger angriper oppgjøret denne gangen, for sist gang lå de veldig lavt, sier Bø Tosterud.
Dersom Kongsvinger slår Start søndag, venter så et dobbeltoppgjør mot 14. plassen i Eliteserien. Før siste serierunde er det Sandefjord. De kampene spilles onsdag 16. og lørdag 19. november.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame