– Jeg har ikke hatt så mye tid med gjengen, men jeg synes det har gått veldig greit og det har vært en fin gjeng å komme inn i. Jeg kjenner at jeg gleder meg til sesongen og at jeg har veldig troen.
Det sier den nyansatte mentaltreneren i Grorud, Lotte Stang Aune, til Discovery. 26-åringen har en master i idrettspsykologi fra Norges idrettshøgskole, og får nå hovedansvaret for å styrke Grorud-spillerne mentalt i en rolle hun selv mener fortsatt både er undervurdert og underkommunisert.
OBOS-ligaen
Samlet spillergruppe sier nei til minstelønn
6 TIMER SIDEN
– Vi snakker mye om det fysiske, men ikke like mye om hva det mentale faktisk har å si for både prestasjon og utvikling som menneske. Det er en viktig ting å prioritere i et lag som har ambisjoner sånn som Grorud har, forteller Stang Aune.
Hun går i fotsporene til Erik Hofseth som tidligere i januar ble offentliggjort som Starts nye mentale trener.
Stang Aune ser på de to ansettelsene som et tegn på at flere klubber tar den mentale delen av idretten på alvor.
– Jeg opplever at fokuset på mental trening stadig blir bedre. Flere og flere ser verdien av mental trening og oppfølging fra mental trener.
Den nyansatte mentale treneren har troen på at rollen hennes kan ha en positiv effekt i den kommende OBOS-ligasesongen, men at det avhenger av at klubben klarer å bygge en kultur for å bruke henne rundt laget.
– Jeg tror at Grorud kommer til å vokse på dette, både som lag, men også som enkeltspillere. Vi må bygge en kultur der det er greit å snakke om ting. Det skjer ting på banen, men også den belastningen det er å være både fotballspiller og student eller arbeidstaker et annet sted. Å anerkjenne at den balansen kan påvirke idrettsutøvelsen er viktig.

– Ikke det samme som å være syk

Lotte Stang Aune skal være på feltet to ganger i uken for å hjelpe spillerne med prestasjonsutviklingen. De små grepene kan være avgjørende for å løfte spillerne det lille hakket, ifølge 26-åringen.
– For å hente ut det maksimale i hver spiller, vil du være avhengig av å jobbe mentalt. Noen spillere har få tanker rundt ting som skjer på og av banen, mens andre tenker mye. For disse spillerne kan mental trening hjelpe dem til å sortere tanker og håndtere situasjoner de møter i både kamp og treningshverdag.
Hun presiserer at jobben hennes ikke går ut på å behandle spillerne, men at det heller handler om å være en viktig sparringspartner dersom hodet ikke er på rett plass.
– Det å jobbe med mental trening er ikke det samme som å være syk. Det handler om å skape bedre fotballspillere, og jeg har lyst til å hjelpe dem med å ta de stegene som de ønsker, forklarer Stang Aune.
Artikkelen fortsetter under videoen:


Treffer et barn i publikummet – se hva han gjør for å si unnskyld

– Essensielt

Groruds hovedtrener Johan Gjønnes Nilsen er fornøyd med trenerteamets nyeste tilskudd. Han forteller at det i hovedsak er to årsaker bak ansettelsen.
– Den ene er for å maksimere prestasjonen. Å være bevisst rundt egne mentale prosesser er noe som kan gjøre deg til en bedre fotballspiller. På den andre siden er vi opptatt av å utvikle hele mennesket.
– Hvor viktig er det at den psykiske og mentale helsen til spillerne er sunn?
– Det er essensielt. Det er mer fokus på det, men samtidig synes jeg ikke det er nok. Hvis du ikke har det bra med deg selv, så er det vanskeligere å levere under det presset som ligger på fotballspillere - også i OBOS-ligaen.
– De stiller store krav til seg selv og omgivelsene stiller store krav til dem. De har en hverdag som stiller store krav, og det å ta bevisste valg mentalt og trene på å utvikle verktøy til å kunne stå imot er viktig, sier Grorud-treneren.
Gjønnes Nilsen legger til at den mentale treningen vil bidra i både positive og negative perioder for Oslo-klubben.
– De må håndtere det når det går veldig bra for å kunne utvikle seg videre, men også håndtere motgang når det butter litt imot. Det vil det alltid gjøre i en fotballkarriere.

Ikke nok fokus på det mentale

– Norsk fotball har startet opp med ulike kurs og har lagt det inn i utviklingsavdelingene rundt om i landet gjennom nye programmer, men rundt A-lag har det ikke vært så mye fokus på det, fortsetter Johan Gjønnes Nilsen.
Tabuet rundt psykisk helse i fotballen har gradvis forsvunnet de siste årene, men det er fremdeles et fåtall mentale trenere i norsk fotball.
Grorud-treneren trekker fram hvordan Bodø/Glimt og Lillestrøm har snakket positivt om mental trening, men at rekken ikke strekker seg særlig mye lengre enn det i hjemlandet.
– Ut over det er det ikke så mange som har snakket så åpent om at de gjør det bevisst, selv om alle nok har et forhold til det. Men for oss ser vi på dette som en veldig god mulighet til å ta et nytt steg og få inn kompetanse som vi ikke har i dag.
Tidligere har Gjønnes Nilsen hatt spillernes mentale tilstand som en del av arbeidshverdagen, men han tror at treneransettelsen gir rom for enda mer åpenhet.
– Spillerne får noen de kan forholde seg til som kun kan snakke med dem som mennesket og spilleren som presterer uten at det er den personen som skal ta ut laget. De kan være enda tryggere på at alt de jobber med er at de skal bli bedre fotballspillere og håndtere livet bedre. Det er veldig spennende.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Her går det galt for Solberg: – Nei, nei, nei!

Til hjelp for hele troppen

I dagens samfunn blir det snakket om «generasjon prestasjon». Unge stiller skyhøye krav til seg selv og må leve med et stadig økende press gjennom sosiale medier.
Likevel påpeker sørlendingen at også de mer rutinerte spillerne i Grorud-stallen vil få et viktig utbytte av den nye treneren.
– Det er eldre spillere som plutselig etablerer seg og kanskje får utvidet familien. Det å håndtere en totalhverdag som endrer seg kan det være veldig hjelpsomt. Det er viktig å balansere seg selv på forskjellige arenaer og å klare å prestere som fotballspiller, men også som menneske når du ikke er fotballspiller.
– Der er vi i en enda større situasjon enn andre klubber, siden vi har spillere som jobber eller studerer på ved siden av og er avhengige av å mestre flere arenaer på en gang. Vi tror det kan være et konkurransefortrinn for oss i at vi kan få enda mer ut av totalen, utdyper Gjønnes Nilsen.
For hovedtreneren og de andre i Grorud, gir nyansettelsen grobunn for å herde spillerne på veien videre i livet - uavhengig om det blir i fotballen eller et annet virke.
– Vi må utvikle hele mennesket, for hele mennesket må bli robust nok for å prestere. Jo mer robust du blir som menneske og jo mer bevisst du er i valgene du gjør, jo lettere tror jeg det er å prestere over tid på alle plan. Så lenge de spiller fotball er det jo det som er viktigst her, men samtidig skal vi utvikle gode mennesker.

Viktig for de lokale spillerne

Groruddalen er kjent for å være et område med flere samfunnsutfordringer knyttet til dårlige miljøer og kriminalitet.
– Vi har en del spillere som er fra Groruddalen og har vokst opp med at det skjer mye rundt dem, både positive og negative ting. Men de er vokst opp med et mediebilde som skriver om alt det negative som skjer og lite om det positive, mener Gjønnes Nilsen, som selv ser annerledes på livet i Oslos nordøstre bydeler.
– Vi leser ofte negative oppslag om Groruddalen, og vi som jobber og bor her ser jo omtrent bare det positive. Vi ser hvor bra det er her og samholdet som i området. Samtidig er det fort det blir blusset opp dersom noe negativt skjer.
Han mener at det negative mediebildet kan påvirke det mentale hos de lokale spillerne.
– Alle mennesker har stort sett positive assosiasjoner til området du har vokst opp i og er stolt over å være fra der du er, så er det klart når du leser negativ omtale om det så påvirker det deg. Å håndtere det over tid uten at det skal være noe som tapper deg, men heller bruke det til en styrke for å vise at du er en stolt representant for Grorud og Groruddalen.
Stang Aune mener at rollen som mental trener er viktig i alle lag uavhengig av beliggenhet, og at målet er å bidra til mer aksept for åpenhet blant idrettsutøvere.
– Det å fjerne barrieren med å være åpen tror jeg er viktig. Man kan diskutere om det er viktigere i Grorud enn andre steder, men jeg vil absolutt si at det med åpenheten er essensielt uansett. Jeg er til stede for dem og jeg er en sikker person å snakke med hvis det er noe.
Sett denne?

Knalltøff start for Rekdal: Slik spilles de første Eliteserie-rundene

OBOS-ligaen
Kommunen «berger» klubben, men faren er ikke over: – Skal jobbe iherdig
I GÅR PÅ 15:33
OBOS-ligaen
Se høydepunktene: Brann stormer videre
I GÅR PÅ 18:46