Populære sporter
All sport
Vis alt

Henter mental trener: – Ikke som en konsekvens av resultater

Tiril Haga

Publisert 18/01/2022 klokken 18:05 GMT+1

IK Start forsterker støtteapparatet ved å hente den mentale treneren Erik Hofseth. Han mener alle klubber burde ha noen som kan ivareta den mentale dimesjonen av spillerne.

Starts Sander Sjøkvist jubler med lagkamerater etter 2-1 målet under 1. divisjonskampen i fotball mellom Start og Sandnes Ulf på Sør arena i Kristiansand.

Foto: NTB

Burde de fleste klubbene hatt en fast mental trener?
– Hvis man ikke har det, så løper man en risiko at man går glipp av prestasjonsmarginer og at man ikke fanger opp de utøverne som ikke har det bra, sier Starts fremtidige mentale trener, Erik Hofseth.
– Men så blir jeg inhabil i den saken. Klubber burde i hvert fall ha noen tilknyttet mentale ressurser som kan ivareta den mentale dimesjonen av spillerne. Så kommer det jo an på hva som er behovet, filosofien og det økonomien til klubben, fortsetter han. Start presenterte nyheten mandag på sine hjemmesider.
Hofseth, som har vært endel av Olympiatoppen, inntrer rollen i OBOS-klubben første februar. Han har en doktorgrad i idrettspsykologi, spesialist-kompetanse på emosjonelle og kognitive utviklings-og prestasjonsblokkeringer.

– Skal ikke fikse noe som er ødelagt

Starts hovedtrener Sindre Tjelmeland forteller til Discovery at de har ønsket en mental trener over en lengre periode.
– Timingen er bra nå, og det kommer ikke som en konsekvens av resultater. Han skal ikke fikse noe som er ødelagt, sier Tjelmeland til Discovery.
Til klubbens hjemmesider, sier Tjelmeland at dette er noe spillergruppen også har ønsket veldig sterkt - og at de sa seg villige til å kutte litt i lønn for å få ønsket oppfylt. Det var ikke nødvendig.
– Hvorfor har dere ikke ansatt noen i rollen tidligere?
– Det var en totalvurdering, og vi ville ikke at det skulle oppleves som et tiltak på grunn av resultater. Vi ser på det som noe langsiktig.
Så du denne? (artikkelen fortsetter under)
picture

Knalltøff start for Rekdal: Slik spilles de første Eliteserie-rundene

– Idretten blir en del av deres identitet

Tjelmeland mener at Hofseth blir en fin sparringspartner for han og trenerteamet.
– Han skal bistå oss i trenerteamet, kollektivet og enkeltspillerne. Han ser ting fra en annen vinkel, og er en fin guide for å vise vei til den kulturen vi ønsker.
Hofseth selv forteller at han har fått et blikk på hva klubben ønsker og at det gir han en forutsetning til å gjøre en god jobb.
– Hvorfor vil du være mental trener for Start?
– Først og fremst fordi fotball er ufattelig morsomt, og så er de ikke helt ukjente for meg. De opplever et behov for en mental trener i klubben. Når man kommer på et viss nivå i idrett, så blir idretten en del av identiteten til spillerne, som kan være utfordrende, mener Hofseth.

Stigma

De siste årene har fokuset på mental trening kommet mer fram i mediene. I 2019 fortalte Bodø/Glimt-spiller Ulrik Saltnes til NRK at «det var direkte fælt» å spille fotball før han møtte deres mentale trener Bjørn Mannsverk.
– Har det blitt et større behov for mental trening for idrettsutøvere de siste årene - eller har det alltid vært det?
– Det som er utfordrende er at man har en del verdier. Man skal være tøff og tåle mye, og det å fremstå som svak i den forstand at man ikke tåler alt, har det vært mye stigma knyttet til - men som er i ferd med å forsvinne.
– Er det slik at hvis du ser noen på trening eller kamp som straffer seg selv for mye etter en tabbe eller lignende, at du vil ta en prat med dem?
– Nei, altså jeg har stor tro på frivillighet - og stor respekt for at alt er ikke for alle. Det må være opp til spillerne å avgjøre det. Jeg håper de selvfølgelig gir meg en sjanse og vil bli kjent med meg som alle de andre i klubben.
Så du denne?
picture

Se høydepunktene: 36-åringen med et perleskudd: – Tørkeperioden er over

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame