Populære sporter
All sport
Vis alt

Cup-askeladden har allerede skrevet historie: – Oppgaven er grusom

Oppdatert 25/09/2023 klokken 16:12 GMT+2

I årets utgave av cupen er det ett lag som har utmerket seg som den store, store overraskelsen. Nå er Kjelsås klare for å ta imot ingen ringere enn Molde hjemme på Grefsen Stadion i siste hinder før en eventuell finale.

Kommer med kraftig kritikk: – Det er stusslig fra ende til annen

Onsdag spiller PostNord-ligalaget Kjelsås sin første NM-semifinale i klubbens historie.
– Det koker fælt om dagen. Det er mye som skjer, og nesten alt er av positiv karakter. Det selges bøttehatter og det spesialsys drakter. Det er mange som er ferske og nye fotballelskere, så det er morsomt å se, sier trener Eivind Kampen i den nyeste episoden av Discoverys podcast Indre bane.
Det er første gang siden 1976 at et lag fra nivå tre går hele veien til semifinalen. Den gang erobert askeladden Sogndal mer enn halve kongeriket da de gikk til finalen, der det til slutt endte med et 1-2-tap for Brann.
På veien til Kjelsås sin historiske semifinale, har de allerede stått for flere overraskelser. De har blant annet slått ut OBOS-ligalagene KFUM og Raufoss. Kvartfinalen mot Raufoss ble en dramatisk affære, der Jens Bonde Aslaksrud avgjorde på et straffespark fem minutter på overtid.
Til tross for imponerende resultater mot antatt sterkere motstand, er det liten tvil om at deres tøffeste oppgave står overfor dem på onsdag. Da venter Molde.
– Oppgaven er fotballfaglig helt grusom. Det er sannsynligvis det beste laget i Norge for øyeblikket. De ser veldig sterke ut, og de har ikke akkurat en veldig liten tropp heller, så oppgaven er beinhard. Men det er morsomt å pusle med det. Det er noe veldig takknemlig med å være «super-underdog». Det er behagelig for en trener, sier Kampen.
Hele Indre bane-episoden kan du høre her, eller se i videoform litt lenger ned i saken.

Krevende hverdag

Onsdagens semifinale blir også et aldri så lite avbrekk fra hverdagen.
Til vanlig kjemper Kjelsås i PostNord-ligaen, der de ligger på en 5. plass etter 20 spilte kamper. Mot Træff i helgen reddet Victor Emanuel Halvorsen ett poeng på overtid.
Forskjellen på de to lagene som onsdag skal kjempe om en cupfinaleplass er med andre ord gigantisk. Der Molde kjemper i toppen av Eliteserien, er i Europa og kan bruke millioner av kroner på rekruttering, ligger Kjelsås i skjæringspunktet mellom topp- og breddefotball.
– Det er jo veldig krevende på mange måter, men så er det også veldig ryddig på et vis. Vi vet hva hverdagen krever av oss. Vi kan ikke fantasere så mye om å hente inn den og den spilleren for å tette et hull eller løfte oss videre, så det er en veldig enkel inngang: På med arbeidshanskene, og så får vi jobbe knallhardt hver eneste dag.
– Så skulle vi ønske at vi var litt større og at spillerne kunne brukt enda mer tid på idretten sin, som det etter hvert har blitt mer og mer av i PostNord. Vi henger litt etter der, og så er det jo et Oslo-perspektiv der også, fortsetter Kampen.
For det har skjedd store ting i Oslo-fotballen gjennom de siste årene. Flere klubber har hatt en voldsom utvikling etter ulike justeringer, men Kjelsås fortsetter i samme stim som alltid.
– KFUM har blitt kjempestore, du har en pornoarv nede på Nordre Åsen, du har et Grorud som har blitt et «akademifisert» storbruk, og så kommer den gamle storheten Lyn med lommene fulle. Oslo-fotballen har forandret seg veldig fort, og det har vi merket godt også. I det bildet er det litt ekstra spesielt at vi har fått til dette cupeventyret i år, sier Kjelsås-treneren.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Dortheas hardtslående fortid, mannen som ga Dagsrevyen nådestøtet og fotballfeber på Oslos tak

Høyt nivå

Med en ruvende utvikling rundt ørene på Kjelsås, gjelder det å henge med i timen. Likevel ønsker ikke Kampen å snakke for mye om å finne sin plass i hierarkiet.
– Det der er vanskelig, for den dagen du mener at du har funnet din plass i hierarkiet, kommer du til å stupe raskt ned igjen. Vi sikter mot stjernene hele tiden, og så er det samtidig en ganske fin prestasjon å bli værende i PostNord. Men i idretten kan du ikke si at dette er hylla vår, for fotball er drømmer og illusjoner, påpeker han.
Selv om klubben er i ferd med å levere en eventyrhistorie av de sjeldne i cupen, tror ikke Kjelsås-treneren at det er helt tilfeldig at et 2. divisjonslag har kommet så langt for første gang på 47 år.
Kampen mener det er et synlig bevis på at også de lavere divisjonene i Norge har utviklet seg mye de siste årene.
– Jeg tror nesten alle fotballspillere drømmer om den kampen der alt limes i krysset og de bare er helt «Zizou» (Zinedine Zidane), så vi er ikke der at vi er fornøyde med å stå stille. Vi utvikler oss hele tiden, og jeg tror også at vår plass i semifinalen er et bilde på at PostNord har blitt veldig bra. Det er ikke sånn at vi danser rundt og banker folk hver uke på det nivået, så det er en del av et litt større bilde i norsk fotball.
Så gjenstår det å se om hans utvalgte ellever har dagen på onsdag, og det trenger nok Kjelsås for å detonere nok en cupbombe.
Et lite Kjelsås-håp kan ligge i Moldes hektiske kampprogram. Gjestene fra rosenes by har i tillegg til serie- og cupspill også Europa å tenke på.
Men til tross for medaljekamp og Europa-spill, spår Kjelsås-treneren at Erling Moe kommer med en slagkraftig ellever til Grefsen Stadion.
– Jeg har ikke brukt mye krefter på å tro at det er en tynn gjeng som møter opp, sier Kampen og ler.
Sett denne?
picture

Sikret Laver Cup-seieren – feiret på spektakulært vis

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame