Populære sporter
All sport
Vis alt

Følte med spillerne etter kapteinsbånd-nekten: – Politiske gisler

Oppdatert 26/11/2022 klokken 17:57 GMT+1

Lise Klaveness beskriver situasjonen spillerne ble satt i etter kapteinsbånd-nekten som trist.

Lise Klaveness

Foto: NTB

ULLEVAAL STADION/NYDALEN
Lise Klaveness meldte tidligere i uken at tilliten til FIFA-president Gianni Infantino var ikke-eksisterende. Hun fortalte også at NFF ønsker en ny leder for forbundet. Endring har vært sterkt ønsket i lenger tid.
– Vi bestemte oss for en stund siden at vi ikke kommer til å stemme på Infantino. Det var ikke noe nytt for oss. Samtidig er ikke tillit noe man bare bestemmer seg for at du ikke har, det er jo en dynamisk størrelse, sa Klaveness til Discovery.
Det ble ikke stilt noen motkandidat til Infantino før fristen gikk ut. Dermed får han ingen konkurranse om å beholde jobben når FIFA skal ha nytt presidentvalg 16. mars neste år.

Negativ utvikling

Selvom NFFs tillit til Infantino nå er borte, har det ikke vært slik siden starten. Omstendighetene rundt årets VM har vært med på å bryte ned troen forbundet på at FIFA-presidenten er riktig mann for jobben.
– Vi synes han kom veldig godt i gang for noen år siden, også har det gått litt i feil retning. Men den utviklingen som var der nede... Det var alvorlig at ikke Infantino eller generalsekretæren eller FIFA-ledelsen valgte en samlende og balansert inngang til det, sa Klaveness før hun fortsatte:
– Mye av det må anses som berettiget kritikk også. Det er jo en tildeling som de ikke selv var ansvarlig for. Dette skjedde jo for lenge siden. Så det var jo en dårlig avgjørelse. Politisk også. Så når man bare valgte et narrativ som setter verden opp mot vesten, som nå skjer på veldig mange fronter, og som dette ikke handlet om. Så er det alvorlig og styrket oss i troen på at vi må ha endring.
Klaveness var nylig på besøk i vertsnasjonen for årets VM. Der fikk hun oppleve noe av mesterskapet som har vært med på å svekke tilliten til Infantino ytterligere.

Gisler

Spesielt FIFAs nekt av OneLove-kapteinsbåndet har vekket sterke reaksjoner fra mange hold. Flere av forbundene til VM-aktuelle lag har langet ut mot FIFA i etterkant. Det tyske landslaget valgte også å stille med en markering før deres kamp mot Japan. Det hyller Klaveness.
– Markeringen ble nødvendig. Jeg synes det var veldig leit at man kom i en situasjon der spillerne ble holdt som politiske gisler. Nå skal de spille kamper og sitter ikke i disse møtene, og er ikke utrustet til å vite helhetsbildet. Men når det ble som det ble, så var det veldig viktig og riktig at Tyskland, Danmark, de ulike landene gjorde som de gjorde, og ikke bare med spillerne, men med landets leder og de som har vært på stadionene, sa hun.
Likevel har det også florert med negative reaksjoner på markeringene.
– Ulempen er at det kan bli en sånn enkel historie om at her skal man prøve å prakke på noen land sine verdier, men dette handlet mye mer om retten til å stå for de verdiene vi er enig om selv når det er litt vanskelig, og retten til å få lov å ytre seg om disse verdiene.

Ikke vestlig politikk

Blesten rundt det allerede kontroversielle mesterskapet eskalerte altså enda mer i dagene før og i starten av turneringen. I forkant var det stort fokus på de dårlig forholdene migrantarbeiderene har hatt i Qatar. Men regnbuens inntog i landet har bydd på enda fler kontroverser for FIFA.
– Jeg tror det er en følelse av at nok er nok. Når man sitter midt i stormen og mottar kritikk og kritikk og den aldri avtar, og man opp mot mesterskapet opplever at den eskalerer, så kan man jo miste litt gangsynet av det også. Så har det jo vært mange vestlige media som ikke nyanserer, sa Klaveness før hun utdypte:
– Det blir en flokkmentalitet rundt det samme, for eksempel disse dødstallene, disse 6500 som alle vet er tall av totalt antall døde migrantarbeidere uavhengig av kjønn, om de har arbeidet på VM-stadion, om de har dødd naturlig eller ikke naturlig. Det har også frustrert qatarene veldig, at det bare har fått leve sitt eget liv, som om at det er 6500 som har dødd på stadion.
Hun tror det er der mye av grunnen de sterke reaksjonene på blant annet OneLove-båndet har rot.
– Så det kan jo være at det har vært en utmattethet rundt det, at nå vil man på en måte sette seg i respekt. Men jeg tror først av alt at det handlet om politikk. At det var en markering av makt mot mindretall, og at man ønsket å bygge opp under den historien om at det er vestlig politikk fordi man ikke har klart å håndtere kritikken på en annen måte. Men dette er ikke vestlig politikk, dette er universelle verdier som denne ledelsen her ble valgt på, og som er innført i form av menneskerettighetspolicy, i form av regelverket til FIFA selv.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame