Henrik Pedersen kom inn som et frisk pust og blåste liv i et Godset-lag som sto med ett og et halvt bein bein i OBOS-ligaen forrige høst.
Energien og engasjementet Pedersen viste sjarmerte drammenserne og mange fikk igjen troen på Godset etter nedturen i 2018 og halve 2019. Forhåpningene foran 2020 når Pedersen skulle få en hel oppkjøring på seg var store. Sannheten er at etter 23 kamper er Godset resultatmessig på stedet hvil og statistikken er skremmende lik de to foregående sesongene.
Eliteserien
Godset med ny tremålsseier – nok en smell for KBK
16/05/2022 PÅ 18:31
StrømsgodsetKamperSeiereUavgjortTapMålforskjellPoeng
201823581037-3823
201923641326-4222
20202359930-4224

Tallenes tale er klare. Laget scorer ikke flere mål og slipper ikke inn færre. Godset er kun marginalt bedre poengmessig enn de siste to sesongene.
Til tross for det har Pedersen nærmest unngått kritiske stemmer fra supportere og media. Pedersen selv var meget offensiv i et intervju med Eurosport tidligere denne uken og mente Godset har tatt steg på de aller fleste områdene.
Det går an å følge han langt på vei på flere av disse. Pedersen har helt rett i at det er enkelt å gjenkjenne Godset - for de har skapt en tydelig identitet.
Troppen er yngre, billigere og med flere salgsemner enn tidligere. Laget har spilt god fotball mot de aller beste lagene i serien og spillemessig hadde man kanskje fortjent noen flere poeng.

Hva er det da som gjør at laget ikke tatt noen resultatmessige steg?

Naturligvis har skadene litt å si. Tchamba, Parr, Mendy og Stengel som har vært borte store deler av sesongen, har gjort noe med defensiven, men det er langt fra det hele svaret på problemene.
Det er spesielt to områder som Godset har sviktet på: Spillerlogistikken og spillet mot et etablert forsvar.

Spill mot etablert forsvar

Godset er klart best mot bedre lag. Da møter de motstandere som går for å vinne og spiller en åpnere fotball med større risiko.
I disse kampene er Godsets pressfotball mer effektiv og det blir ofte en form for Hawaii- og kontringsfotball som kler drammenserne.
Offensivt er det mye press og overganger, når de da møter presumptivt svakere lag som ligger lavere har de verken et offensivt grunnspill som kan bryte ned motstanderne eller en individuell kraft. Det er noe Pedersen må utvikle hvis Godset skal ta ytterligere steg.

Mot de beste lagene har Godset enkelt og greit ikke kvalitet nok i spillerstallen til å vippe kampene riktig vei, og da kommer vi til den ufravikelige spillerlogistikken som er så viktig i dagens fotball.

Spillerlogistikk

I fjor høst når Godset sensasjonelt snudde opp ned på sesongen gamblet klubben og hentet to spisser som tidligere i karrieren kun hadde scoret mål i en halv sesong i OBOS-ligaen. Begge slo ut i full blomst i løpet av høsten og klubben ble kanskje litt lurt foran denne sesongen.
Hverken Salvesen eller Mawa er per dags dato etablerte målscorere på landets øverste nivå og ikke klar for å dra lasset alene. De scorer de fleste målene sine mot lag på nedre halvdel.
Midtbanespillerne Maigaard og Jack er gode signeringer, som også står seg ok mot de bedre lagene. Tchamba og Mendy er unge og fortsatt litt posisjonelt svake, men begge har et potensial til å bli gode forsvarere.
Alt i alt var fjorårets vindu mer enn godkjent. Det var også litt forhåpninger foran årets to vinduer, men det ble en skuffelse. Mølvadgaard og Ikaunieks har vært fiaskoer og har allerede forlatt klubben. Forsvaret som var shaky også i fjor og som i tillegg mistet sin beste spiller, Jakob Glesnes, ble forsterket med Leifsson og Gunnarsson.
Ingen av dem har vært i nærheten av å kunne bære dette forsvaret. Gunnarsson har vært litt bedre etter at Tchamba kom tilbake. Islandske Ingimundarsson som kom i høst har sett spennende ut, men alt i alt har disse vinduene vært terningkast en.
Klubbøkonomien er ikke den aller beste, men flere klubber i Godsets segment har vist at det går å finne gode spillere uten å bruke for mye penger. Sarpsborg og Glimt er to eksempler på det.
Her må Godset steppe opp, og både forsvar og angrep må forsterkes foran kommende sesong hvis de skal ha ambisjoner om en bedre plassering.
Jeg elsker den offensive tilnærmingen fra Pedersen og tror det er kun små justeringer som trengs for å skape et topp seks-lag. Men en tinger helt sikkert - forbedrer han ikke disse to ovennevnte punktene vil han heller ikke få resultater og det finnes ikke en trener i verden som overlever da.
Han vet også selv at han er en krevende trenertype som er avhengig av resultater for å ha spillerne med seg over tid.

Ser utvikling siden i fjor: – Har kommet veldig langt

Eliteserien
Godset «reiste kjerringa» – valset over svakt RBK-lag: – Et abslolutt lavmål
08/05/2022 PÅ 17:53
OBOS-ligaen
Hever lista etter kanonstart: – Tre mål bør det minst være
29/04/2022 PÅ 08:03