Populære sporter
All sport
Vis alt

Molde og Bodø/Glimt kan gi flere norske lag i Europa: – Veldig viktig

Sigbjørn Lægdene Stenvaag

Publisert 11/09/2022 klokken 16:11 GMT+2

Molde og Bodø/Glimts prestasjoner kan gi fordeler for andre norske klubber. Det gleder NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn seg over.

Bodø/Glimt og Molde

Foto: NTB

I høst deltar to norske klubber i gruppespill i europacuper. Bodø/Glimt startet gruppespillet i Europa League med et sterkt 1-1 resultat borte mot PSV, mens Molde deltar i Conference League.
Hvordan de to norske klubbene gjør det, vil kunne bidra til større fordeler for andre norske klubber i europacupene. Det gleder NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn seg over.
– Det er veldig viktig. Det er viktig å rykke opp på rankingen, både for hvilke runder og etter hvert antall lag som får være med, sier Fisketjønn til Discovery.
Konkurransedirektøren sier norsk deltakelse i Europa er en av NFFs strategier.
– NFF og NTF (Norsk Toppfotball) har en strategi om å gjøre det bra i Europa, og å legge til rette for dette, sier Fisketjønn.
Det er den såkalte UEFA-koeffisienten som avgjør hvilke kvalifiseringsplasser norske klubber får i europacupene. Fisketjønn mener europaspill bedrer norsk fotball.
– Det betyr mye for helheten i norsk fotball. Både i forhold til verdien på klubber og spillere, og for nivået.

Koeffisient avgjør

UEFA-koeffisienten avgjør hvor mange lag hvert land får med i de ulike europacupene, og hvor i turneringen lagene kommer inn. Selve koeffisienten regnes ut av antall poeng lagene fra nasjonen har klart å samle i en femårsperiode, basert på prestasjoner i europacupene.
Koeffisienten for perioden mellom 2017/18-sesongen og 2021/22 avgjør hvor mange norske lag som får delta i europacupene i sesongen 2023/24. I denne perioden havnet Norge på 17. plass, noe som gir fire plasser i Europacup. Forskjellen neste sommer er at Eliteserie-vinneren starter i andre runde av kvalifiseringen til Champions League, i motsetning til Bodø/Glimt, som måtte starte i første kvalifiseringsrunde. I kvalifiseringen til Confrence League vil Norge fortsatt sende tre klubber til andre kvalifiseringsrunde.
Koeffisienten for femårsperioden 18/19-22/23 avgjør hvor mange lag hvert land får med i europacupene i sesongen 2024/25. For øyeblikket ligger Norge på en 12. plass på denne lista, noe som for øyeblikket ville gitt to klubber i kvalifiseringen til Champions League, der ligamesteren ville havnet rett i play-off. I tillegg ville en klubb startet i play-off for Europa League, og to klubber ville fått Conference League-kvalifisering.

Endrer format

Sesongen 2024/25 endres riktignok formatet i de europeiske turneringene, og foreløpig er det usikkert hvor mange Europa-plasser som ville tilfallt Norge.
Med andre ord vil prestasjonene til Molde og Bodø/Glimt i årets europacuper ha mye å si for hvor mange norske lag som får delta i europaspill. Selv om Norge ligger på 12. plass nå, er konkurransen hard, og nasjoner som Ukraina, Tsjekkia og Sveits ligger like i helene.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame