Populære sporter
All sport
Vis alt

Oppsiktsvekkende tall i straffedramaet: – Jeg har ikke sett noe lignende

Håkon Brandsnes

Publisert 16/12/2021 klokken 21:27 GMT+1

Det var store forskjeller mellom tiden Jerv- og Brann-spillerne brukte på ta sine straffespark i dramaet onsdag kveld.

Jerv-spiller Daniel Arocha og Brann-spiller Robert Taylor

Foto: NTB

  • Følg Eliteserien og OBOS-ligaen i 2022 på discovery+
Straffesparkene havnet i sentrum i dramaet som sendte Brann ned i OBOS-ligaen og Jerv opp i Eliteserien. Først bommet både Bård Finne og Mathias Rasmussen med hvert sitt straffepark under den ordinære tiden. Deretter scoret Diego Campos fra ellevemetersmerket under ekstraomgangene.
Til slutt måtte lagene ut i straffekonk, og der trakk Jerv det lengste strået etter misser fra Vajebah Sakor og Robert Taylor.
Geir Jordet, en av de fremste ekspertene på straffespark i verden og professor ved Norges idrettshøgskole (NIH), forklarer overfor Discovery at tidsbruk er en av nøklene ved et vellykket straffespark. Å bruke god tid, lønner seg, er trenden. For Jordet var det helt tydelig at Jerv hadde gjort sine forberedelser.
– De hadde en plan. Du står ikke der så lenge spontant, det er en tanke bak. Samtlige av spillerne sto i mer enn tre sekunder. Dette er noe noen har snakket om. Det er ikke sånn at jeg ser at de har brukt forskningen min, men det er tydelig at de har gjort noe på det her. Det ser man, sier Jordet til Discovery.

Høytlesning for spillerne

Og Jerv-trener Arne Sandstø kan bekrefte at de gjorde noen grep før kvaliken. Forskningen de brukte var fra nettopp Geir Jordet.
– Vi gjorde ingen dyp greie, men Geir Jordet er en diamant som ikke så mange vet om. Kompetansen han strekker seg langt utover Norge. Han er en mann som vi har fulgt i flere år og vært på foredrag med for å plukke opp de viktigste tingene. På straffebiten så leste jeg en artikkel av han som jeg tok med meg i garderoben og leste høyt. Det var ikke veldig mye, men vi har delt artikkelen med gruppen. De beste tar sånt til seg, sier Sandstø til Discovery.
Jordet forteller at når det kommer til tid, så er det to aspekter viktig. Først tiden som du bruker på legge ballen på straffemerket. Deretter tiden du bruker på å løpe frem til ballen etter dommeren har blåst i fløyta. Er du veldig kjapp, misser du flere straffespark, forklarer Jordet.
Straffeksperten kan fortelle at Brann-spillerne brukte i snitt tre sekunder på selve sparket. Jerv-spillerne brukte fem sekunder i snitt, altså to sekunder mer.

– Ikke sett lignende

Ser man på tidsbruken hos samtlige spillere, var den en bestemt spiller som skilte seg ut. Jerv-spiller Daniel Arocha brukte nemlig 12,5 sekund etter at dommeren hadde blåst.
– Jeg har ikke sett noe lignende. Det er verdensrekord, så vidt jeg vet. Av de jeg har sett, har han stått lengst. Det er så få som har gjort det, så det er vanskelig å si hva slags effekt det har, sier Jordet.
Jerv-trener Sandstø syntes også at det ble noen lange sekunder i ventingen på Arocha.
– Jeg må ærlig talt si at jeg tenkte at han snart måtte komme i gang, for ellers slår nervene inn. Men alle har sin greie og må finne det rette for dem. Det er individuelt. Mot KFUM hadde vi det første straffesparket, mens mot Brann var det motsatt. Det var vi som hele tiden måtte treffe, og det i en kamp som betyr så mye, sier Sandstø.
– Jeg er mektig imponert over at alle tok seg et magedrag, brukte tiden og var besluttsomme. Jeg er veldig glad for at jeg har en gjeng som tar til seg læring på den måten, fortsetter Jerv-treneren.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Taylor ønsket ikke å ta straffe: – Jeg hadde ikke selvtilliten

– Ekstremt vanskelig situasjon

Der Arocha brukte lang tid, brukte Brann-spiller Robert Taylor kort tid. Finnen bommet på to av tre straffespark i Eliteserien i 2021. Han var den niende Brann-spilleren til å tusle bort til ellevemetersmerket i straffesparkkonkurransen, bare keeper Lennart Grill var bak i køen.
– Hvordan tror du de to tidligere bommene til Taylor spilte inn?
– Taylor er kjempeinteressant. Bommene trenger ikke å påvirke, det er opp til deg selv, men som vi har hørt i intervjuer så var han sliten og ville ikke ta sparket. Det er fair, men når han da må ta det, er det ganske tydelig i kroppsspråket at han ikke vil være der. Når han har åpnet opp for at dette er noe han ikke vil gjøre, så kommer også tvilen inn fra tidligere bommer. Det gjør at den situasjonen er ekstremt vanskelig å håndtere for ham. Det er han nok også selv klar over, så da blir det som det blir, sier Jordet.
– Han brukte godt under et halvt sekund på å få ballen fra seg på straffemerket. Han kaster den nesten fra seg. Han er blant de raskeste jeg har sett til å plassere pallen på straffemerket. Da er fokuset at du har lyst til å få det unnagjort og bli ferdig med det, fortsetter eksperten.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame