– Jeg kjenner virkelig det at vi må treffe hverandre igjen, le litt og skjønne at vi skal dit vi skal. Litt som materialforvalteren vår i går, som etter å ha fått et par softis sa at vi skal til Lerkendal mens han holdte på å le seg i hjel, er Arne Sandstø sin lattermilde respons på opprykket da Discovery ringer dagen etter seieren mot Brann.
Jerv-treneren har all mulig grunn til å våkne opp med både latter og et smil om munnen.
Eliteserien
Gauseth oppsummerer: Wahlstedt-hyllest, røde kort og heltent Sæter
6 TIMER SIDEN
For første gang i klubbens 100 år lange historie, skal annerledeslaget fra Grimstad ta fatt på det øverste nivået i norsk fotball.
– Jeg tror det blir fantastiske opplevelser for de som skal være med på det. Det er fortsatt uvirkelig, for før sesongen var det uendelig langt frem, påpeker Sandstø.

«Tidenes kamp»

Da Jerv først skulle klare å rykke opp til Eliteserien, skulle det skje etter 120 minutter med maksimal dramatikk. Mellom Jerv og motstander Brann utspilte det seg en forestilling det er vanskelig å se for seg at selv Grimstad-kjenningen Henrik Ibsen kunne diktet opp.
– Først og fremst har jeg blitt preget av OBOS. Dersom man slipper seg litt ned, så får man en på trynet med en gang. Vi hang i tauene i 90 minutter og var både gode, men også heldige defensivt, erkjenner Jerv-treneren.
Det fikk Sandstø sitt lag merke i ekstraomgangene. Til tross for at de ledet både 3-1 og 4-3, samt var én mann mer, gikk kampen til straffesparkkonkurranse. Selv om supportere fra begge hold gikk gjennom en emosjonell berg- og dalbane av følelser, forholdt 55-åringen seg kun til det som skjedde på banen.
– Jeg tar meg ikke tid til sånne tanker akkurat der og da. Jeg må gjøre meg ferdig med kampen før jeg er fornøyd.
Jerv fikk seg flere slag i trynet under andre ekstraomgang, men likevel var det underdogen fra Grimstad som gikk seierende ut i duellen fra ellevemetersmerket. Dermed krones 100-årsjubileet med Eliteserie-billett i 2022.
Saken fortsetter under videoen.

Rørt Sandstø etter opprykket: – Må bare hylle den gjengen her

Høyere bunnivå

Veien har vært lang for Sandstø og Jerv. Både i 2015 og 2016 nådde laget fra Grimstad kvalikfinalen, men måtte se seg slått av Start og Stabæk. Siden den gang har klubben gradvis utviklet seg for å ta det neste steget, og kursen som ble staket ut for suksess da Sandstø tok over i 2016, har nå gitt tellende resultater.
– Vi har vært veldig bevisste på å dyrke ledertyper og spillertyper som vil frem. Tidligere har kapteinen vår skreket seg hes når vi spiller possesion for han synes ikke vi har spilt godt nok.
– Dette året her har jeg fleipet litt med at han har blitt mye stillere. Jeg har spurt om han har blitt litt kjedelig, men han sier nivået har blitt mye høyere. Det er fordi vi har øvd på det, men også at vi har fått inn kvalitet, mener Sandstø.
Utviklingen av ledertyper og kvalitetsspillere, har gjort at de svakeste forestillingene denne sesongen har blitt betraktelig bedre enn hva de var tidligere, ifølge Jerv-treneren.
– Vi har et høyere bunnivå enn vi noen gang har hatt, som gjør at vi først og fremst presterer jevnere enn før. I gruppen er det spillere som vi dyrker veldig, som de andre spillerne ser opp til og lytter til.
– Vi har fått en «go» i laget. Uansett hva som skjer, så skal vi jage og jobbe videre. Det er en del av kampene i år vi har avgjort sent der vi står på hele veien og det er kamper der vi har havnet bak og snudd. Jeg tror vi fikk se summen av dette i går.
Sandstø var hovedtrener sist gang Jerv tapte i en kvalikfinale. Den gang ble oppgjøret avgjort over to kamper. Sandstøs menn slo Stabæk 1-0 hjemme på Levermyr, men tapte 0-2 på Nadderud etter to sene scoringer av Ohi Omoijuanfo. Denne gangen skulle det «endelig» gå Jerv sin vei.
– Når man er litt etterpåklok, ser man at det var mange parametre som pekte vår vei. Det var vårt tredje forsøk i en kvalikfinale og vi stilte med en bedre ellever enn noen gang. Vi har samme gode samhold, men enda bedre trøkk i gruppen. Gruppen vil virkelig, og jager hverandre.
– Det er mange sånne ting vi har blitt bedre på, så er det summen av veldig mange detaljer som gjør at vi ender der vi ender, forklarer Arne Sandstø.
LES OGSÅ: Nådeløs dom etter skandaleåret

Vil ha inn kvalitet

Planen for neste års tropp er allerede godt i gang, og Sandstø varsler at det kan bli flere utskfiftninger før Jerv skal ta fatt på sin aller første sesong på øverste nivå.
– Vi blir attraktive på en helt ny måte. Vi har allerede jobbet i to måneder med en ny tropp. For en del av de spillerne vi har snakket med - senest i går før kampen - betyr selvfølgelig divisjonen vi spiller i mye på valget. Når vi kan markedsføre med at vi skal spille på øverste nivå, så blir vi mye mer attraktive enn vi var på onsdag.
– Akkurat det betyr veldig mye, men så er det viktig for oss å unngå den fellen som andre lag har gjort ved å si at alle skal få store kontrakter og alle skal få være med videre, fortsetter Sandstø.
Under kampen mot Brann var det en tydelig forskjell på tempoet hos de to lagene, som gjorde treneren enda tydeligere på at laget hans må få inn friskt blod for å bite fra seg i Eliteserien.
– Vi er nødt til å få inn kvalitet. Onsdag fikk vi et godt bilde på at strukturen vår er bra, men individuelt med tanke på kvikkhet og én mot én var det altfor stor forskjell i store deler av kampen i går.
Dermed er Sandstø og resten av rekrutteringsapparatet på jakt etter nye forsterkninger som kan gå rett inn i laget til neste sesong.
– Vi får veldig klare bilder på hva vi trenger, hva vi må forbedre og hvilke type spillere som vi er nødt til å ha inn. Vi må være veldig gode på hva vi får inn. De fleste håper vi på at forsterker elleveren.
– Da får vi enda mer trøkk i gruppen, og konkurranse tror jeg er viktig, legger 55-åringen til.
Saken fortsetter under videoen.

Keeperhelten i ekstase: – Jeg har ikke pust igjen!

Annerledes-laget Jerv

Sjarmørene fra Grimstad er ikke som de andre lagene i norsk toppfotball. Spillergruppen består av en rekke ulike nasjonaliteter håndplukket fra uskrevne ligaer sett med norske øyne. Blant annet bestod angrepsrekken som startet i onsdagens spinnville kamp av en kappverder, en argentiner og en kostarikaner.
Årsaken til den eksotiske sammensetningen av spillere er at konkurransen rundt norske spillere er for stor.
– Vi ikke har råd til å stå i kø sammen med de andre klubbene. Da blir vi utkonkurrert med tanke på økonomien. Derfor har vi lett i noen andre markeder enn de andre. Vi har vært dyktige og kanskje heldige da vi har funnet de vi har funnet.
– Det bor veldig få mennesker i Grimstad, så det å rekruttere Eliteserie-spillere eller OBOS-spillere er veldig vanskelig. Det har gjort at vi har strekt oss til Kristiansand og området rundt. Vi leter lokalt for å finne unge lovende, men skal vi klare å holde oss, har ikke de per dags dato kvaliteten som skal til for å hjelpe oss når vi ser hvor tett det har vært i OBOS-ligaen i år. Vi har nesten ikke vunnet noen kamper overlegent. Det har stort sett vært med ett mål, utdyper Sandstø.
LES OGSÅ: – En trist dag for Bergen
Med få innbyggere har Jerv slitt med å få opp flere egne produkter fra Grimstad-området, men det er heller ikke det viktigste for klubben.
– Det gjør at klubben ikke har prioritert akademiordningen, som de fleste andre norske klubber er med på. Bare på talentutviklingen der henger vi et godt stykke bak de andre og det gjør noe med rekrutteringen på A-laget som gjør at det er sjeldnere med lokale.

Erstattes med x-faktor

Mangelen på egenproduserte unggutter, gjør det nødvendlig å se til utlandet etter spillere som kan gi sportslig suksess. Der har Jerv klart å finne gull i et område som av mange ville blitt ansett som gråstein.
– Vi må erstatte det med å finne andre spennende alternativer. I en del av samtalene som vi har med spillerne, så ser vi om dette kan være en profil som vil opp og frem og kan by på noe. På onsdag startet vi vel med tre fra Agder. Det er ikke så ille, men så har vi vært heldig med å finne typer som folk har blitt glad i.
Sandstø trekker frem et par navn som har gjort seg godt kjent blant det norske folk etter et godt år i OBOS-ligaen.
– En (Diego) Campos, en (Willis Furtado) Furtado. Det er viktig å finne profiler som gjør oss litt mer «sexy» enn vanlig.

Nykommeren Willis Furtado har vært en viktig bidragsyter til Jervs gode sesong

Foto: NTB

Slik finner de spillerne

Hvordan Jerv har plukket opp nevnte Diego Campos fra Chicago Fire og Willis Furtado fra egyptisk 2. divisjon er sammensatt, men godt nettverk er den røde tråden.
– Jeg har noen kompiser som jobber for tyske klubber. De investerer ti millioner kroner i scouting, så jeg surfer litt på ryggen der. Vi har hatt et flott samarbeid og fått fantastisk hjelp fra Midtjylland, og gjennom et langt fotballiv har vi veldig mange gode kontakter og mange agenter som er i forskjellige markeder, avslører Sandstø.
– Vi har valgt å gå i noen markeder for å få de profilene vi vil ha, som forhåpentligvis ikke alle andre går i.
– Er du overrasket over at ikke flere norske klubber følger denne modellen?
– Både ja og nei. Mange føler vel at de har en bra økonomi og skal hive seg med i kampen om de samme spillerne. Det er bare én klubb som lykkes med å få spilleren, så det er et tøft marked, svarer Jerv-treneren.
Med god research og lange samtaler med aktuelle nysigneringer, er mulighetene gode for at klubber som Jerv kan gjøre et varp eller to på overgangsmarkedet for en billig penge, ifølge den 55 år gamle bergenseren.
– Vi må se på hvorfor en spiller ikke får tillit der han vil vekk fra. Det kan være at han fortsatt har et potensial som ikke har blomstret enda. Det kan godt være at det er en trener som tenker helt annerledes eller at han spiller i feil posisjon, sier Sandstø, og trekker opp en tidligere Eliteserie-yndling som eksempel:
– Vi hadde solskinnshistorien med Tonny Brochmann som spilte høyrekant i Sandnes Ulf, så kom han til oss og fikk spille indreløper. Det var midt i blinken for han. Brochmann blomstret før han dro til Stabæk og Eliteserien senere. Det er litt den type «norske» spillere vi leter etter.
Saken fortsetter under videoen.

Horneland etter nedrykket: – Helt jævlig

– Herlig kjemi

Men rekrutteringsmodellen til Jerv fungerer ikke uten vilje. Å se etter forsterkninger rundt om i hele verden, krever en ekstra innsats fra Arne Sandstø og de andre i Jerv-ledelsen.
– Det er en stor jobb når man må ut av landet for å kikke på andre. Det er timer med scouting og mye som skal til for at alt skal klaffe.
Det er heller ikke noen garanti for at de ulike spillerne fungerer sammen, men til tross for at Jerv-laget består av en rekke ulike kulturer og bakgrunner, har Arne Sandstø og resten av trenerteamet smurt gjengen sammen til et velfungerende maskineri. Resepten har vært enkel:
– Først og fremst dyrker vi det med å ha glede i drakta. Vi ler hver dag og har en veldig god harmoni i laget, samtidig som det er gjeng som vil opp og frem. Minst halve laget vil til det neste nivået og jobber hardt for å komme dit.
– Om det blir i Jerv eller om de må videre, spiller ingen rolle. De jobber hardt for å utvikle seg videre. Da blir det en herlig kjemi i gruppen hvor det blir latter og glede, men likvel alvor når vi er ute og jobber, fortsetter 55-åringen.
Kombinasjonen av utenlandsk fysikk og teknikk har båret frukter. Skal vi tro Sandstø, er dette en sammensetning fotballglade nordmenn også vil stifte bekjentskap til i Eliteserien neste år.
– I dag er vi et lag som scorer veldig mange mål, men slipper inn litt for mange. Denne sesongen har vi heldigvis klart å score mer enn vi slipper inn, som gjør at vi har tatt de nødvendige poengene. Det er en god miks av fysisk sterke spillere og lettbeinte teknikere som kan showe litt fremover.

Se det elleville dramaet fra da Jerv rykket opp til Eliteserien

Eliteserien
TV 2: Vålerengas keeper selges til Toulouse
I GÅR PÅ 20:52
Eliteserien
Presset vokser på Fagermo: – Trodde vi skulle være med helt der oppe
I GÅR PÅ 20:42