• Se Lillestrøm mot Sandefjord søndag klokka 18 på discovery+
Tobias Svendsen ble onsdag enig med Lillestrøm om å ta en pause fra fotballen på grunn av psykiske helseproblemer knyttet til angsten han åpnet opp om i fjor.
– Det har vært et år med opp- og nedturer med det jeg har slitt med tidligere. Jeg hadde trodd at ting skulle gå litt fortere enn det har gjort. Har prøvd å presse meg gjennom det og stått i det, men nå innser jeg at det beste er å ta en pause fra fotballen for å få orden på det jeg sliter med utenfor banen, sier Tobias Svendsen til Romerikes Blad.
Eliteserien
Dette er måltyven RBK jakter: – Han har vært en åpenbaring denne sesongen
14 TIMER SIDEN
Avgjørelsen har ligget i luften lenge for den 22 år gamle romsdalingen. Han forteller at han har fått mer klarhet i hvorfor han har fått problemene de siste to månedene. Dermed falt avgjørelsen om at en pause fra fotballen ville være det beste.
Han åpnet først opp om angsten i fjor etter fem år med problemene, men trodde da han var kvitt plagene. Likevel kom angsten tilbake for moldenseren, som har tilbrakt store deler av sesongen på benken for «Fugla». 22-åringen tror likevel at åpenheten rundt problemene kan hjelpe han denne gangen.
– Jeg er på et helt annet stadium nå, og jeg er klar for å ta et nytt steg for å få orden på det. Da tror jeg også at det blir lettere å ta neste steg når jeg er tilbake i fotballen. Jeg føler at jeg får god hjelp, fortsetter Svendsen til avisen
Flere fotballfans og eksperter har den siste tiden stusset på hvorfor Svendsen ikke har figurert mer i LSK-laget. Nå forteller han at det hele tiden har vært hans eget ønske å ikke starte kamper, og at trenerne har tatt hensyn til midtbanespillerens ønsker.

Hylles for åpenheten

Discoverys ekspert Christian Gauseth er en av de som ved flere anledninger har satt spørsmålstegn bak Geir Bakkes avgjørelse om å ikke gi Svendsen mer spilletid.
– Han er en spiller som gjør en forskjell for Lillestrøm. Laget har sett flatt ut den siste perioden, og de kunne trengt en Tobias Svendsen i form, sier Gauseth om spilleren før han legger til:
– Når det er sagt, er det fantastisk bra at han er åpen om dette med psykisk helse. Det gjør at tabuet svinner hen.
Siden Svendsen sto fram med sine problemer, har han fått hyllest fra flere hold som har understreket viktigheten av at noen våger å snakke åpent om det. Blant annet sto den daværende Stjørdal-Blink hovedtreneren Tom Dent frem med sine psykiske plager i fjor.
– Da Tobias Svendsen kom ut og sa at han slet psykisk, så tror jeg det traff litt ekstra. Stjerner som Biles treffer selvfølgelig «mer», for hun når en hel verden, men da Tobias Svendsen, som ikke er et kjent navn utenfor Norge, stod fram, så blir det mer realistisk i norsk fotball. Det føles litt nærmere deg, sa Tom Dent til Discovery i 2021.

– Et steg i riktig retning

Discoverys ekspert Gauseth er også en av de som hyller Tobias Svendsen, både som spiller og forbilde.
– Jeg tror det er ganske avgjørende å ha profiler som han. Fotballen har et «image» om at man skal være veldig tøff og at man skal tåle alt, trøkke til og ikke syte. Det er ikke den beste måten å få folk til å prestere, sier Gauseth.
Psykisk helse har de siste årene fått større plass i fotballen. Blant annet har flere norske klubber ansatt mentale trenere som skal sørge for å ivareta spillernes mentale tilstand. Nå viser også Lillestrøm at det skal være rom for å kunne søke hjelp.
– Det er et steg i riktig retning. Fotballen har hatt en «wake-up call» rundt dette med psykisk helse. Det er tegnet på at vi er på vei til et bedre sted, også i fotballen, sier Gauseth før han avslutter:
– Vi mennesker presterer best når vi føler trygghet og tilhørighet. Også for de «tøffe gutta» i fotballen er det viktig.
Sett denne?

Fikk omdiskutert straffe: – Godt mulig jeg detter litt lett

Eliteserien
Bekreftet: Fagermo og Nornes gjenforenes i Vålerenga: – «Once in a lifetime»-mulighet
18 TIMER SIDEN
Eliteserien
Viking-spiller ute resten av året etter mareritt-sesong: – Vært voldsomt tungt
I GÅR KLOKKEN 19:21