• Se Stjørdals-Blink - Raufoss onsdag klokken 18:00 på discovery+!
Stjørdals-Blink er i full gang med andre sesong i OBOS-ligaen, og nok en gang går de inn i høstsesongen med målet om å redde plassen i ligaen.
I år er det engelskmannen Tom Dent som skal redde klubben fra nedrykk. Han har hatt sjefsansvaret i trondheimsklubben siden januar i år.
OBOS-ligaen
KFUM-spiller hentes inn i U21-troppen: – Det er utrolig stort
25/09/2022 KLOKKEN 14:55
Blinks trener var student første gang han besøkte Norge tilbake i 2010, da han og en kompis dro til Norge for å studere norske klubber.
– Vi så Stabæk, Lillestrøm, Godset og Vålerenga. Plutselig avsluttet vi i Follo. Der møtte vi de første som spurte meg og kompisen om hva vi gjorde i Norge. Vi fikk en ganske tett relasjon under resten av turen, forteller Dent til Discovery over telefonen.
Dette skulle vise seg å bli starten på norgesreisen for en 22 år gammel Tom Dent, som testet lykken i Skandinavia med blanke ark.
Relasjonene viste seg å bære frukter. I 2013 fikk Dent et tilbud fra nettopp Follo. Briten fikk en rolle i akademiet, der han skulle trene G14 og være akademi- og keepertrener. Nåværende Ranheim-trener Hugo Pereira hadde ansvaret for akademiet.
– Det er litt rart at en som jeg traff første gang jeg var i Norge nå er trenerkollegaen min i OBOS-ligaen. Jeg gruer meg faktisk til trønderlagderbyet mot Ranheim, ler Tom Dent.
Men oppholdet i Norge skulle tidlig vise seg å bli utfordrende. Senere samme år, oppstod det en akademikrise i Follo.
– Jeg var uten lønn i fire-fem måneder. Det var litt hardt å ta som 22-åring, forteller engelskmannen, som allerede da vurderte å reise tilbake til England.
– Før jeg dro til Blink i 2016, så hadde jeg egentlig bestemt meg for å dra hjem og prøve noe nytt. Men jeg ble en del av Blink og det viste seg å være en god vurdering.
Men selv om Dent beskriver avgjørelsen som god, har trenerkarrieren i Norge vært langt fra knirkefri for engelskmannen.
LES OGSÅ: Hadde tidligere Real Madrid-trener som læremester

Mentalt utbrent

Etter at Tom Dent satte kursen til norsk fotball tilbake i 2013, har han gått inn med ett mål for øyet.
– Det eneste jeg tenkte på var at jeg skulle bli fotballtrener på fulltid. Det tror jeg var positivt da jeg var ung, men etter tid så fikk jeg tunnelsyn, forteller Dent.
– Problemet var at jeg hadde så lyst til å bli trener at det tok over livet mitt på en negativ måte. Jeg jobbet fra klokken 08 til 17-18 seks dager i uken. Da jeg kom hjem tenkte jeg at jeg måtte jobbe mer med fotball. «Jeg må se kamper, jeg må lese bøker, jeg må studere», så jeg tenkte fotball hele veien og ble utrolig sliten, utdyper 30-åringen.
I hans første periode i Blink, var det én ting som plaget han mer enn andre.
– Tanken på å tape spiste meg opp. Jeg tålte ikke at vi spilte en god kamp, men endte opp med å tape.
Det gjorde at Tom Dent måtte ta et steg tilbake i karrieren. Han ble hovedansvarlig for g16 og g19 i Bodø/Glimt, samt ansvarlig for oppfølging av spillerne som hospiterte på a-laget, men også i Bodø møtte han på utfordringer.
For overgangen til Bodø/Glimt var ikke bare rosenrød. Det skulle vise seg å bli starten på en tung periode i 30-åringens liv.
– Det var selvfølgelig en kjempejobb å få som en ambisiøs 27-åring, men jeg måtte håndtere folk som hadde flere enn 100 kamper for Glimt, som har vært i klubben i 10-15 år. Plutselig kommer en engelsk punk som sier at det og det må vi gjøre annerledes siden det var min filosofi.
LES OGSÅ: Henter midtbanespiller fra Bodø/Glimt
Men den virkelig store nedturen skjedde i 2019, rett før 2020, etter at det hadde bygget seg opp gjennom flere år. For første gang skulle han feire jul uten sin engelske familie, men i stede ble det norsk jul med kjæresten.
Det var Stjørdalens Blad som omtalte hendelsen først.
– Jeg gruet meg så mye til det. Jeg var ikke redd, men det var den lille tiden jeg pleide å ha i England og kunne tilbringe med familien, forteller Tom Dent.
For å kompensere for savnet av familien, brukte Dent høytiden på fotball. Igjen gikk det i kamper, lesing og studering.
Det gjorde at det plutselig smalt i begynnelsen av 2020.
– Jeg kom til et punkt der det ble alt for mye. Jeg tålte ikke jobb, jeg tålte ikke kjæresten – jeg tålte ingenting og måtte bare komme meg bort, forklarer 30-åringen.
Dent endte opp med å isolere seg fullstendig alene.
– Jeg hadde to uker alene for å få hodet på rett plass. Skulle jeg fortsette i jobben, så måtte jeg få hodet til å fungere.
Etter dette bestemte han seg for å søke hjelp av en psykolog, noe som har vist seg å være en god avgjørelse for alle parter.
– Jeg har så mye mer kontroll over meg selv nå. Jeg har bedre innsikt til meg selv, samtidig som jeg tåler å føle meg sårbar. Hvis jeg har en dårlig dag, så kan jeg si det til folk.
LES OGSÅ: Slik endte to nordamerikanere opp på Hamar

Hyller Tobias Svendsen

Når Discovery spør Blink-treneren om hvor viktig det er at verdensstjerner som turneren Simone Biles, som åpnet opp om psykisk helse under OL i Tokyo, velger å stå fram, trekker han fram et annet navn i retur:
– Jeg tror det er viktig, men du glemmer den viktigste. Det er Tobias Svendsen.
I et felles intervju med VG og Romerikes Blad åpnet Lillestrøm-spilleren opp om en hendelse tilbake i 2016 som har plaget Tobias Svendsen psykisk.
Tom Dent mener at Svendsen sitt modige intervju har vært en døråpner for et tabubelagt tema i Norge.
– Da Tobias Svendsen kom ut og sa at han slet psykisk, så tror jeg det traff litt ekstra. Stjerner som Biles treffer selvfølgelig «mer», for hun når en hel verden, men da Tobias Svendsen, som ikke er et kjent navn utenfor Norge, stod frem, så blir det mer realistisk i norsk fotball. Det føles litt nærmere deg.
– At Tobias Svendsen går ut og sier det han sier, viser at det ikke bare skjer verdensstjernene. Psykiske lidelser rammer også på vårt nivå, forklarer Tom Dent.

Tobias Svendsen hylles av Tom Dent.

Foto: NTB

LES OGSÅ: Flere trenere går glipp av kamper

Vil bruke det i trenerkarrieren

Nå har treneren lagt det verste bak seg, men innrømmer at han fortsatt kan ha tunge dager.
– Man må være ydmyk og akspetere at det er press i den jobben vi har. Å håndtere det presset og skjønne når du må ta litt fri, er nesten like viktig som det vi gjør på feltet, sier Dent.
I starten av juli løp han 160 kilometer for å samle inn penger til organisasjonen Mind. Organisasjonen jobber for å bedre psykisk helse i England og Wales.
Etter å ha selv møtt veggen, håper Tom Dent at hans spillere er tøffe nok til å varsle han om de har det vanskelig.
– Hvis du har hatt en tøff dag på jobb eller om det er ting som påvirker deg, så må du være ærlig og si ifra. Ingen må være redde for at det vil endre hva jeg tenker eller tror om den personen. Jeg har faktisk mer respekt om man tør å si ifra, enn hvis man holder det for seg selv.
– I Norge har vi litt å gå på, selv om vi er på riktig vei, legger Blink-treneren til.
30-åringen fra England vil bruke den vonde erfaringen til å videreutvikle seg som trener, og hvem vet? Kanskje kan Dent, som er stor Southampton-fan, gå samme vei som hans landsmenn Roy Hodgson og forbildet Graham Potter. Begge gikk veien via Skandinavia før de returnerte til hjemlandet.
– Jeg tror forskjellen mellom oss, er at jeg var så ung da jeg startet her. Jeg startet uten kjæreste, uten barn, uten familie og sånn. Det var bare jeg som pakket med meg klær, så fant jeg ut at ingen av klærne mine funket for det var så jævlig kaldt! ler Dent, men er ærlig på at den store drømmen er å vende hjem til sitt kjære England en gang i fremtiden.
– Jeg har en drøm om å dra tilbake til England, men jeg har det ikke travelt. Jeg elsker livet mitt i Norge, og er glad for å bli her.

Uttrykte tillit til Johannesen: – Vi er veldig sammensveiset på dette

OBOS-ligaen
Varsler intern evaluering: – Samarbeidet har ikke fungert optimalt
24/09/2022 KLOKKEN 16:50
OBOS-ligaen
Jakter flere rekorder: – Får prøve å lage historie
20/09/2022 KLOKKEN 14:59