To turbulent år i Trondheim har resultert i tredje- og fjerdeplass. I fjor var gapet opp til seriemester Glimt i tillegg på hele 29 (!) poeng. Oppgaven til Åge Hareide er med andre ord ganske enkelt å gjenvinne tronen i norsk fotball. Eller?
– Spesifikt handler det om å bli bedre enn vi var i fjor, og så handler det om å bli gode nok, men det vet vi for lite om enda. Vi har spilt tre treningskamper i 2021, så det er veldig vanskelig å si hvordan det ender. Men jeg syns vi har begynt på noe som tegner godt, i alle fall én vei. Så får vi se om vi klarer å knytte på og bli enda sterkere i den offensive veien også.
Eliteserien
Henter tilbake poengspiller fra OBOS-ligaen: – Alltid hatt et mål om å komme hjem
9 MINUTTER SIDEN
Slik svarer Åge Hareide i Discovery-serien Seriestart spesial, på direkte spørsmål om 2021 handler om å bli best i Norge igjen. (Episoden ble spilt inn før treningskampen mot Kristiansund, journ.anm.)
Se episoden i videoen under.

Seriestart Spesial: Rosenborg med Åge Hareide og Stefano Vecchia

Gode i forsvar

Hareide har i hele vinter vært tydelig på at laget skal bygges bakfra. Defensivt skal Rosenborg være bunnsolide, og det har også treningskampene vitnet om:
3-0 mot Raufoss, 2-1 mot Ranheim, 1-0 mot Tromsø og 3-0 mot Kristiansund.
– Jeg tror vi har et bra fundament defensivt. Gode forsvarsspillere som har rutine og som har spilt fotball på høyt nivå i en periode. Og vi har en midtbane som er sterk, som også kan bidra til å låse av og gjøre oss vanskelig å bryte ned når vi er etablerte. Og så handler det om å gjøre feilene – som kommer i fotball – på de riktige stedene, og ikke i og rundt mål, oppsummerer han og legger til:
– Bakover ser det ganske fornuftig ut. Vi slipper til ganske få målsjanser.
Med en sterk forsvarsrekke og en dyp Markus Henriksen eller Per Ciljan Skjelbred som en blokk foran, vil det bli tøft å skape mye på Rosenborg i 2021.
Det er vel og bra, men Åge Hareide er fullt klar over at han i like stor grad, og kanskje til og med enda større, blir målt på hva som skjer fremover på banen. I alle fall hos et kravstort publikum. Men det stresser ikke 67-åringen.
– Begeistringen vil komme hvis vi bare vinner fotballkamper, tror jeg. Erfaringen min ligger mest der. Det er vanskelig å bli begeistret hvis du taper. Hvis du ikke burde vunnet. Sånn er det bare i fotball. Det er veldig romantisk å si at vi vil gjerne spille offensiv, fin fotball og skape masse sjanser og det er jo intensjonen vår, men så er det å få det til og få det til å fungere.

Fornøyd med alle seire

– Hvis du vinner kamper stort sett 1-0, vil du likevel være fornøyd så lenge du vinner kamper?
– Jeg vil være fornøyd med alle seire jeg kan få, jeg, uansett. Jeg er veldig pragmatisk når det gjelder den biten der. Så vil det være en haug av trøndere som ikke er fornøyde, som vil ha masse mål, scoringer og mer enn tre poeng. Men det er på mange måter en veldig positiv drive, og hvis du skal være trener i Rosenborg, så må du være innstilt på at det står 3000 andre trenere klare til å fortelle deg hva du skal gjøre, sier Hareide.
Han fortsetter:
– Men det gir også en positiv energi det, for den klubben her har alltid hatt det. Det har vært innprentet fra tidlig av at fotballen skal spilles på en viss måte, det skal spilles fremover-fotball, helst 4-3-3, det skal være underholdende, det skal scores masse mål og det skal vinnes. Der har du alle kravene som ligger i kravsspekteret. Men så vet man at det i seg selv må du håndtere, og bruke det som en positiv energi, for aldri å være fornøyd med det du får her. Sånn er våre fans, og sånn skal de bare være. Så må vi prøve å leve opp til det så godt vi kan.
Saken fortsetter under videoen.

Seriestart Spesial: Brann med Kåre Ingebrigtsen og Kristoffer Barmen

Relasjonene er en nøkkelfaktor

Han påpeker videre at laget har skapt en del sjanser i treningskampene, men at effektiviteten har vært for dårlig. Det skal skjerpes til seriestart. I tillegg skal samhandlingen offensivt bli bedre, folk skal rett og slett bli enda bedre kjent slik at det relasjonelle sitter bedre. Der er det fremdeles mye å hente, ifølge treneren.
– Og når vi bytta litt rundt, så ser vi litt annerledes ut, så kan vi ha nytte av spillere som kan komme inn og forandre kamper på slutten av kamper når folk blir trøtte. Det handler om å være tålmodige og gjøre motstanderne litt møre før vi får hull på dem.
I tillegg kommer Hareide med en tydelig beskjed til de som krever angrepsfotball:
– Det er en vanskelig prosess, og hvis folk tror at det er enkelt å få et lag til å fungere optimalt offensivt, så skal de bare prøve å bli trener. Fordi det er den desidert vanskeligste operasjonen du har på alle lag. Store lag som på mange måter har veldig mange gode fotballspillere, sliter også med gode relasjoner og å skape et lag offensivt. Det håper vi kan komme. All erfaring tilsier at hvis du klarer å legge resultat i potten, så vil kreativiteten komme ut av det at du har en dynamisk struktur. Du tør mer underveis, du våger mer, du spiller deg sakte, men sikkert bedre fordi du får en sikkerhet i at du ikke taper fotballkamper. Det er i alle fall min erfaring.
– Hva slags målsetting ønsker du å gå ut med da, før vi sparker i gang serien?
– Det står i statuttene til Rosenborg at vi skal delta i Europa hvert år, jeg tror vi begynner der jeg. Og så får vi se, avslutter RBK-sjefen.
Sett denne?

Kjærlighetserklæring, advarsel til unge spillere og Pellegrino-kritikk

Eliteserien
Ble signert før årets sesong – nå har han terminert kontrakten
02/12/2022 KLOKKEN 14:49
Eliteserien
Landslagsprofil klar for Bodø/Glimt: – Ville til det beste laget i Norge
02/12/2022 KLOKKEN 14:30