Populære sporter
All sport
Vis alt

Et traume som ble årets høydepunkt: – Ekstremt takknemlig

Jonas Bergh-Johnsen

Oppdatert 13/12/2021 klokken 21:48 GMT+1

I sommer kom et seks år gammelt traume for dagen i en telefonsamtale med Lillestrøms mentaltrener Mette Røsseland. Det er det beste som har skjedd Ellen Cathrine Hammer i år. Mandag vant sønnen Tobias Svendsen prisen «Årets forbilde i Eliteserien» på Fotballfesten.

Tobias Svendsen hylles av Tom Dent.

Foto: NTB

MOLDE/OSLO (Discovery):
– Dette var veldig overraskende. Jeg husker for noen dager siden at Morten Stokstad, medieansvarlig i Lillestrøm, var veldig ivrig på at jeg skulle komme hit i kveld. Nå skjønner jeg jo hvorfor, sa en overveldet Tobias Svendsen etter å ha mottatt prisen som Årets forbilde fra tidligere statsminister, Erna Solberg på Ullevaal tsadion mandag kveld.
– Jeg er ekstremt takknemlig for alle som har hjulpet meg hit jeg er i dag, fortsatte Svendsen.

Fem år tilbake

– Og der! Tobias Hammer Svendsen, 16-åringen, blir matchvinner for Molde på overtid!
Slik lød det da kommentator Jørgen Klem tok oss gjennom dramatiske sluttminutter på Aker stadion 21. august 2016. Molde-Odd stod og vippet på 2-2 inn i det 90. spilleminutt, da Svendsen satte inn 3-2 på en retur bak Sondre Rossbach.
Like etter assisterte han Harmeet Singh og Molde vant til slutt 4-2 over Odd.

Episoden som forandret alt

Det kunne vært starten på en eventyrlig karriere for stortalentet, lillebroren, multikunstneren med den allsidige idrettsbakgrunnen fra ski, turn og fotball. Allerede vinteren året før hadde han som 15-åring fått sjansen av Ole Gunnar Solskjær i to treningskamper og mens storebror Sander imponerte i Eliteserien, var det knyttet minst like store forventninger til den to år yngre Tobias.
Legenden Solskjær var rosende i omtalen og tanken var at unggutten skulle fases inn i Moldes a-tropp, tross sin unge alder.
Lite visste omverdenen at Tobias Svendsen i en alder av 16 år hadde opplevd noe som skulle sette preg på de seks neste årene av livet hans.
– Jeg husker veldig godt den episoden, for jeg var og hentet ham etter at han hadde prøvd spiritismen, og jeg husker hvor redd han ble. Vi snakket veldig mye om i ettertid, så jeg tenkte at dette var greit den gangen – så var det ikke det.

Holdt angsten skjult

Det sier Tobias’ mamma Ellen Cathrine Hammer til Discovery. Hun fortsetter:
– Men han har holdt det inni seg, valgt å ikke fortelle, for han tenkte at «hvorfor skal jeg reagere på dette når ingen av vennene mine gjør det», for det var ingen av dem andre reagerte slik som han gjorde.
– Tobias har alltid vært en sosial og blid gutt, men litt annerledes enn Sander, de har to ulike personligheter. Han sier ikke alltid så mye, men da går vi egentlig ut fra at han har det bra, følger pappa Svend Jarle Svendsen opp.
Discovery møter de to hjemme i stua i Rådyrvegen like utenfor Molde sentrum for en prat om de siste månedene og årene som mor og far til Tobias.
Opplevelsen om forsøket med å teste spiritisme som en uskyldig lek med kompiser har sønnen deres fortalt om til VG og Romerikes Blad tidligere i år.
Det fikk han ubetinget støtte og ros for i fotball-Norge, som har tatt i mot åpenhjertigheten hans med åpne armer. Mandag mottok han Eliteseriens forbildepris for 2021 på den TV Norge-sendte Fotballfesten, for å ha åpnet opp om angst og mentale utfordringer.

Pjokken med tyngdeoverføringene

Stig Arild Råket var tett på teknikeren i hele ungdommen og minnes den lille, talentfulle pjokken som kom i fotsporene til storebror Sander.
– Det kom inn en liten pjokk i Akerhallen, En veldig rappfota gutt med gode ferdigheter. Det er det første minnet av Tobias, det året han fylte åtte år. Det var veldig fascinerende fra dag én, erindrer Råket fra tida da han jobbet i Aker-akademiet i Molde.
Discovery møter den tidligere toppspilleren, som nå jobber med spillerutvikling i Møre og Romsdal fotballkrets, på Råkhaugen fotballbane. En liten 11er-bane der brødrene Svendsen tilbragte et utall timer i barndommen.
– Tobias var veldig lav av vekst, men tyngdepunktet var veldig bra, så han kom seg inn og ut av situasjoner raskt. Så vi beit oss merke i ham på banen, av banen så la vi lite merke til ham, en rolig og sindig kar.
Tross den rolige væremåten gikk det i rakettfart på banen og han ble tidlig med på treninger med Moldes a-lag.
– Vi skjønte tidlig at han kom til å få en tidlig debut. Det var utrolig artig med den debuten han fikk under Ole Gunnar, det var jo veldig spesielt, sier Råket.

– Hva i all verden er dette her?

Etter et par sesonger med spilletid i til sammen 16 ligakamper i Molde, ble han sommeren 2018 sendt på utlån til FK Haugesund. Deretter ventet låneopphold i Sandefjord og Øygarden i OBOS-ligaen i 2019, Hamkam i 2020 og til slutt en permanent avtale med Lillestrøm i september i fjor.
En rotløs tilværelse uten at det store gjennombruddet kom, selv om han hadde et godt 2020 i Hamkam.
Da sesongen 2021 startet, hadde foreldrene et godt håp om at Svendsen endelig skulle få sitt store gjennombrudd i Eliteserien, etter en god sesongoppkjøring for LSK. De benket seg foran TVen før Lillestrøms comeback på toppnivå mot Strømsgodset på Marienlyst.
– Jeg så en treningskamp uka før, så på Tobias at han var i gang, i form. Men seriestarten var en heller selsom opplevelse som gjorde at vi tenkte: hva i all verden er dette her? Er det prestasjonsangst, er han sjuk eller noe sånt, vi følte at han ikke var til stede, beskriver pappa Svend i stua i Molde.
Selv om hele LSK-laget var svake i den kampen, var ikke faren i tvil om at sønnen ikke var der han skulle mentalt.
– Hele LSK var dårlige, det var ikke bare han, men det var så ulikt. For vanligvis når Tobias er i form så pleier han å være stabil, det var så stor forskjell fra bare en uke før. Jeg tror han slo tolv cornere den førsteomgangen, de forsvant i hytt og pine – det er noe som ikke stemmer her. Vi tenkte at det kanskje var litt overveldende å spille i Eliteserien, forklarer han.

Telefonen fra Røsseland

Etter 1-3-tapet på Marienlyst forsvant Svendsen fra Lillestrøms kamptropper i flere uker, helt til tankefeltterapeut Mette Røsseland ringte til mamma Ellen Cathrine Hammer.
– Da hun fortalte om Tobias og det han hadde fortalt til henne så fikk jeg litt sjokk, men samtidig husket jeg jo godt det traumet som har gjort at Tobias har hatt det så vanskelig. Det falt en del brikker på plass og var en voldsom lettelse. Det er jo kjempevanskelig for foreldrene når ungene ikke har det bra. Du tenker liksom «jeg har ikke fått hjulpet ham alle disse åra», sant?
Selv om de la spiritismeepisoden bak seg den gangen for seks år siden, er det noe som har kvernet i bakhodet til moren disse årene.
– Tobias sier det at «hadde du spurt meg om det da jeg var 16 og hadde a-lagskontrakt med Molde og livet liksom skulle smile til meg, så hadde jeg aldri kommet til å fortelle det, jeg var ikke klar for å fortelle det før nå. Jeg visste at dere var der, men jeg hadde ikke lyst til at dere skulle få det vondt på grunn av meg», sier hun.

Hyller åpenheten

For omgivelsene har det vært et lite mysterium at 22-åringen har stagnert i fotballkarrieren sin etter den tidlige debuten. I vennekretsen til Svendsen er det ingen som har visst hva som har gått og plaget ham, ei heller hans tidligere trener i barnefotballen.
– Vi har venta på det lille gjennombruddet med tanke på det vi så av Tobias i barne- og ungdomsfotballen. Det han delte var på en måte overraskende, men samtidig var det med på å forklare ting. Det var veldig sterkt for oss som har jobba rundt ham, og som ønsker at de lokale guttene skal lykkes, om det er i Molde eller andre plasser. Det var utrolig fint og veldig sterkt, det må jeg si, roser Råket.

– Det beste som har skjedd i år

Etter telefonen fra Røsseland fikk foreldrene ham over fjellet og Svendsen fikk slappet av i Molde i fjorten dager. Lillestrøm ga spilleren sin helt fri til å få hode og kropp på rett kjøl.
– Han var med Mette Røsseland til vi fikk hentet ham, hun har vært helt uvurderlig, både henne og Lillestrøm som klubb. Den oppfølgingen han har fått, med det apparatet rundt seg, det er vi så takknemlige for. Etter at vi kom hjem hit så gikk det raskt kjempefint og han kom seg ovenpå igjen. Han fikk fortalt historien sin sikkert 20 ganger til venner og familie, det tror vi hjalp veldig, og det hjalp oss også, at han har vært så åpen om det, forklarer Hammer.
– Nå vinner han prisen «Årets forbilde i Eliteserien 2021», hva syns dere om det?
– Jo, det er jo helt fantastisk. Jeg blir så fort rørt, så jeg begynte jo å gråte da jeg hørte det, selvfølgelig, sier mamma Ellen med blanke øyne.
– Og ja, jeg syns det er så... For det første veldig modig av ham og jeg er så veldig glad på hans vegne fordi han får en sånn pris og det ser han sjøl også, hvor mye omsorg og kjærlighet han har fått av alle mulige slags folk etter at han valgte å gå ut, det har ikke vært én negativ kommentar, sier hun.
– Jeg tror hele spillergruppa i Lillestrøm lærte av den episoden der, at mer åpenhet og det å tørre å snakke om ting hjelper. Vi håper at den neste som opplever dette her i en klubb får god hjelp, som Tobias, hvis det skjer, følger Svend Svendsen opp.
– Det er vel det beste som har skjedd det året her, tenker jeg, at han valgte å gjøre sånn som han gjorde, smiler Hammer Svendsen.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame