LERKENDAL (Eurosport):
Oppkjøringen til 2020-sesongen er godt i gang. Etter en meget brokete debutsesong i Trondheim har Eirik Horneland godt håp om at det som venter blir langt bedre enn det annus horibilis han har lagt bak seg.
Eliteserien
Linkes til storklubb for kjempesum – kan dryppe på norske klubber
EN DAG SIDEN
Eurosport satte seg for kort tid siden ned med RBK-sjefen for en lengre prat om flere temaer. Vi diskuterte hvordan han opplever inngangen på sesongen i år i forhold til i fjor, Pål-André Hellands rolle, bud på Birger Meling, hvordan han skal få 15-20 mål ut av Dino Islamovic, budsjettkutt og spillersalg, samt om han vil være like bastant i uttalelsene før sesongen som før 2019. Til slutt kommer haugalendingen med en spådom for hvem han tror blir årets gjennombrudd i RBK.
Her følger hva Horneland hadde å si om de ulike temaene:

Forskjellen på 2019 og 2020

– Jeg føler vi har alle med oss nå. Det er driftssikkert og fint det vi holder på med. Alle prøver å bidra til å flytte grenser, så vi har fått lagt ned mye mengde på trening, men også kvalitet. Så det ser fint ut.
– Det er en gjeng som har veldig lyst til å revansjere seg, og det må vi for å kunne ta igjen de 16 poengene Molde endte foran oss i 2019, den jobben har allerede begynt.
– Du sier alle er med, hvem var det som ikke var med i fjor?
– Jeg tror det handler om trygghet, trivsel og trygghet i gruppa. Det har kommet nye folk inn, en ny dynamikk mellom spillere og trenere. Det har vært tre trenere siste året da vi startet opp i fjor, det har vært mye uro rundt klubben, men nå føler jeg det er mer ro og at det handler om sport framover.
– Energi- og stressnivå hos deg og Karl Oskar Emberland på et annet sted enn i fjor?
– Vi jobbet oss gjennom fjoråret. Det var mye vi ville fått mer ut av, vi stod i det og fikk en del bank, men fikk samtidig vist at Rosenborg kan spille god fotball også. Spesielt på sommeren og i Champions League-kvaliken, så alt var ikke helt feil. Men jeg føler at utgangspunktet for en toppsesong i år er mye bedre.
Les også: Første prisdrypp fra Eliteserien Fantasy 2020

Om bastante uttalelser:

– Du sa til Fredheim og Skullerud i fjor at du ikke har jobb i desember om RBK ikke endte som nummer én, hvordan vil det se ut i desember i år?
– Det vil vise seg. Men det er tydelig at noen som bestemmer i klubben ser et godt potensiale i oss og har trua på oss siden vi sitter her fremdeles.
– Men kan du være like bastant i uttalelsen som i fjor?
– Jeg tror at skal du være i RBK må du vinne. Nå ble det et vrient år i fjor, med masse utfordringer. Vi håndterte dem på vår måte og på strak arm, så håper vi på en oppside i år.
Men andre ord: ikke like bastant som for ett år siden.
Det var et tidvis meget tøft år for treneren i 2019. Her fra 16. mai-kampen (saken fortsetter under):

Om økonomien:

Etter tre-fire sesonger med bevisst, høyt forbruk skal det spares penger på Brakka i 2020. Budsjettet Horneland disponerer på sport skal kuttes fra 80 til 65 millioner kroner.
– Er de pengene hentet inn ved exitene til Mike Jensen og Nicklas Bendtner alene?
– Det er klart det var tunge poster for Rosenborg, det er ingen hemmelighet. Samtidig har vi investert godt i vinter, både på kort og lang sikt i Carlo Holse, Dino Islamovic og Kristoffer Zachariassen. Om Tove Moe Dyrhaug (daglig leder) klarer å kutte litt kostnader så er vi veldig godt fornøyd med det.
– Så den jobben overlater dere til henne?
– Hehe, nei, vi er en stor del av det og må forholde oss til budsjettet vi skal følge. Samtidig tar det litt tid å barbere kostnader, vi har forpliktelser i avtaler som løper over tid. Men vi jobber med å finne en god balanse på inn/ut, så vi kommer på et akseptabelt nivå på økonomien.
– Så de 15 millionene ned i budsjett på sport er ikke en utfordring for deg?
– Nei, det har vi god kontroll på. Vi har brukt en del penger som er på lange avtaler, så de skal avskrives ned over en del år regnskapsteknisk. Akkurat nå så drifter vi på en litt for høy sum, men vi skal klare å få det ned dit vi skal.
– Hvem skal bringe de 25 millionene inn i kassen i år?
– Det vil vise seg. Det henger sammen med at laget presterer godt, spiller god fotball og bygger profiler – da øker markedsverdien på spillerne også. Så får vi se hvem som slår til, vi har en del spennende unggutter og vi har spennende spillere i Birger Meling, Anders Trondsen og Samuel Adegbenro, så vi har salgsprospekter.

Om Islamovic og målproduksjon for 2020:

– Han har potensiale og er sterk i kombinasjonsspillet og er en bra avslutter. Han må få økt interessen for «tap-ins»-målene, de enkle, for han er glad i score de spektakulære målene. Så skal vi få han til å være på rett plass til rett tid, og fôre han med innlegg og stikkere.
– Er det viktig for deg at han passerer 15 mål eller er 11 mål og 12 assist bra?
– Det er helt okei. Det viktigste er summen i laget. Å fordele målene er veldig greit. Men historien viser at det kan være godt med en toppspiss som scorer 15 til 20 mål. Det aller viktigste er at vi scorer en plass mellom 60 og 70 mål i alle fall, i fjor hadde vi 55 så vi må opp minst 10-15. Det er mulig. I både 2018 og 2019 har RBK hatt spiss som har scoret under 10 mål, det må vi gjøre noe med.
– Har han egenskapene du ser etter hva gjelder arbeidskapasitet?
– Dino har vist at han har interesse for en lagorganisering og i å legge ned nok meter. Det har vært positivt så langt.

Emil Ceide:

– Nå har Samuel ligget mye på fysiobenken og Emil er på feltet, og det er en fordel å være på trening. Emil Ceide kommer til å bli en av årets hitter i Eliteserien 2020.
– Såpass, da må han få spille hvis det skal slå til?
– Ja, det må han.
Les også: Tromsø graver dypt for spiss

Pål-André Helland:

– De som vil forbi Pål i 11ern skal få jobbe godt. Han jobber så godt, både på og utenfor banen, er i godt humør og han er en del av det som har skjedd etter nyttår syns jeg. Det at flere og flere drar i samme retning og har bra interaksjoner i garderoben og mellom spillere og trenere.
– Pål har tatt opp hansken og er en del av laget, men det aller viktigste for oss er at han fortsetter å bidra så mye med mål og assists.
– Hvordan skal vi prise Helland på Fantasy i år?
– Jeg tror du kan prise han høyt, han kommer til å levere godt med mål og assists. Han ser ekstremt farlig ut og har jobben sin gjennom høsten og vinteren. Han har glimt i øyet og det er et godt tegn hva gjelder Pål.

Erik Botheim:

– Kan Erik Botheim ha en ny sesong med så lite spilletid som i fjor?
– Nei, det tror jeg ikke er så gunstig. Men sånn som han har startet vinteren skal de andre passe seg.
– Tror du han er fornøyd med å spille annen- eller tredjefiolin?
– Nei, det er vanskelig å holde en tropp på 20-25 mann happy. Det er en del av jobben, man må være fast i klypene. Jeg har ikke tenkt på utlån av Botheim, la oss se på det noen uker fram i tid.
Det var mye usikkerhet for Botheim i fjor:
Eliteserien
Sportssjefen freder Vegard Hansen: – Nå skal vi stå sammen
I GÅR PÅ 20:03
Eliteserien
Bernt oppsummerer: VAR-støtte, hipstere, Holm-magi og utpsyking
I GÅR PÅ 16:55