Styret i Rosenborg Ballklub har besluttet at de ikke ønsker å støtte Tromsø ILs oppfordring til boikott av VM i Qatar 2022.
– Vi synes dette er en veldig vanskelig sak. I prinsippet så tror vi at det å prøve å påvirke er bedre enn å utestenge, men vi er usikker, sier styreleder i Rosenborg, Ivar Koteng, til Eurosport.
Eliteserien
Se høydepunktene: Sandefjord tok et stort steg mot Eliteserie-spill
16/11/2022 KLOKKEN 19:24
I forbindelse med klubbens årsmøte, som avholdes torsdag 4. mars, er det sendt inn et forslag om at RBK skal foreslå at det norske herrelandslaget ikke deltar i VM i Qatar på Forbundstinget i 2022, dersom Norge kvalifiserer seg. Videre foreslås det at dersom et lignende forslag er fremmet for Forbundstinget i 2021, skal klubben støtte dette.
Styrets skriver i sin innstilling at de ikke ønsker å bruke boikott som virkemiddel:
«Styret i Rosenborg Ballklub arbeider med saker som gjelder klubbens løpende drift, saker som omhandler strategisk retning, samtidrettspolitiske saker. Styret er kjent med at NFF, sammen med Fellesforbundet og LO, allerede har tatt sterk avstand fra arbeidsforholdene knyttet til byggingen av stadionanleggene i Qatar. NFF ga ikke sin støtte til tildelingen av mesterskapet til Qatar, men vil istedenfor boikott søke å påvirke forholdene i landet gjennom dialog og internasjonalt press. Styret er enig i intensjonen i forslagsstillernes saksfremlegg, men ønsker å forholde seg til offisiell norsk utenrikspolitikk, både i forhold til Qatar og øvrige nasjoner».
Hva klubben bestemmer seg for vil bli endelig bestemt på årsmøte torsdag. Koteng sier at styret vil føye seg etter det årsmøte bestemmer.
– Det var litt fram og tilbake, for det er ikke noe enkel sak. Vi er ikke sikker på at det er rett, men vi tenker at påvirkning er best. Det finnes en grense for hva vi skal tolerere, og så er spørsmålet om dette er over grensen eller ikke.
– Er det ikke mulig å gjøre begge deler, både forsøke å påvirke og boikotte?
– Det er enklest å påvirke folk når du snakker med dem. Da er det så enkelt at når du skal snakke så kan du ikke være fiende, sier Koteng.
Etter at TIL gikk ut og oppfordret til boikott av fotball-VM i 2022 har flere Eliteserieklubber fulgt etter. Både Brann, Odd, Viking og Strømsgodset har gjort det samme
Rosenborg, Vålerenga, Bodø/Glimt og Stabæk meldte til NTB at spørsmålet om boikott skulle opp til behandling på klubbenes årsmøter i mars. Styret i Rosenborg velger nå ikke å støtte forslaget om boikott. Deres innstilling vil bli behandlet under årsmøte, hvor den endelige avgjørelsen tas.
Årsaken til initiativet fra TIL er at en relativt fersk rapport fra britiske The Guardian skal vise et høyt antall døde fremmedarbeidere knyttet opp mot forberedelsene til mesterskapet.
Eliteserien
Kaptein Kurtovic: – Jeg har glemt hvordan det er å vinne
16/11/2022 KLOKKEN 19:05
Eliteserien
Marerittrekken over etter kalasseier: – Som en JAS Gripen!
16/11/2022 KLOKKEN 18:51