Populære sporter
All sport
Vis alt

Oppholder seg ulovlig i Norge – risikerer utvisningsvedtak

Stein-Erik Stormoen

Oppdatert 10/01/2021 klokken 16:08 GMT+1

Kontrakten til Ifeanyi Mathew med Lillestrøm gikk ut ved utgangen av 2020. Det samme gjorde arbeidstillatelsen hans. Uten den har han ikke lov til å oppholde seg i Norge, slik han nå gjør.

Ifeanyi Mathew

Foto: NTB

Det var Romerikes Blad som lørdag kveld omtalte saken.
Til avisen sier seksjonssjef Merete C. Beck i felles enhet for utlending og forvaltning i Øst politidistrikt at personer med oppholdstillatelse som er utløpt eller ikke er blitt fornyet oppholder seg ulovlig i landet.
Kontrakten Mathew hadde med Lillestrøm gikk ut 2020, i likhet med arbeidsstillatelsen.
Mathew selv bekrefter at han befinner seg i Norge mens han venter på en avklaring om egen klubb- og kontraktssituasjon, og sier at han venter på at agenten hans skal bli enig med LSK, men at han også er i kontakt med andre klubber.
– Det visste jeg ikke. Trodde jeg kunne være her mens jeg venter på en avklaring om ny kontrakt siden jeg kom før den forrige kontrakten gikk ut. Hvis det ikke blir enighet om en ny kontrakt i løpet av januar, så drar jeg, sier han til Romerikes Blad når avisen refererer til politiets uttalelse om at det er ulovlig å oppholde seg i Norge uten arbeidstillatelse.

Må ut av landet

Slik Eurosport forstår det må Mathew nå ut av landet, og aller helst så fort som mulig, ettersom å bli over tid bare vil bidra til å gjøre regelbruddet grovere .
Nå kan det også bli langt vanskeligere for nigerianeren å kunne fortsette å spille i Norge. For det første skal lønnskravene i seg selv ha skremt vekk andre klubber, i tillegg til at det for dem trolig vil være en særdeles vrien oppgave å komme i havn med en ny arbeids- og oppholdstillatelse etter regelbruddet.
Arbeidstillatelsen og kontrakten er synkronisert, og varer aldri lenger enn kontrakten. Dersom en spiller er Bosman, slik tilfellet var med Mathew da kontrakten utløp ved årsskiftet, må man søke om forlengelse en måned før den går ut.
Derfor bør klubben bli enig med en slik type spiller før den gjeldende tillatelsen går ut, i de fleste tilfeller før nyttår, eller bli enige etter at spilleren har reist tilbake til hjemlandet i påvente av forhandlinger og eventuell enighet.
Det er også en rekke krav som må oppfylles og kunne dokumenteres for at arbeidstillatelse skal kunne bli innvilget. Normalt sett er dette en overkommelig oppgave når det gjelder fotballspillere til Norge, men med regelbruddet kan det vise seg å bli mer vrient.
Med tanke på at han har vært fire år i Lillestrøm der han har hatt dokumentert arbeid, kunne de slik Eurosport forstår det potensielt hatt større muligheter ved en eventuell søknad enn andre norske klubber som ville måttet gå gjennom prosessen uten dokumentasjon. Uansett vil det være opp til politiet og myndighetene å avgjøre.
Lillestrøms sportssjef Simon Mesfin sier han ikke har snakket med Mathew siden han dro i desember, at han stiller seg uforstående til at 23-åringen er i Norge nå og at klubben tar avstand fra at han befinner seg i landet.
– Vi forsøkte å få en avklaring på dette før han dro, og jeg forklarte hvorfor det var viktig til Mathew. Alternativet ville vært å bli enige via ambassaden mens han er i Nigeria, som er vanskeligere, sier han til Eurosport.
Utover det henviser han til uttalelsene sine til Romerikes Blad.
– Vi holdt på fram til jul, men vi kom ikke til enighet. Han fikk et tilbud fra oss etter sesongen gjennom sin nye agent. Fra agenten fikk vi da et motkrav som er ekstremt langt unna det LSK kan betale for en slik spiller, ja, egentlig uansett hvilken spiller det hadde vært. Da måtte vi bare legge «ballen død», sier Mesfin til avisen.

Gjelder også Schengen

Første gang man søker om arbeidstillatelse for en spiller er det flere vilkår som må oppfylles, som minimumslønn, husleie og at det dreier seg om en type spiller og arbeidskraft man kanskje ikke kunne fått i Norge ellers.
Ved den årlige fornyelsen må en spiller blant annet ha vært på banen i minimum 50 prosent av kampene, selv om det kravet kan unngås ved å dokumentere for eksempel skader eller annen form for integrering i en ny søknad.
Det betyr at Mathew, slik politiet også bekrefter til RB, nå risikerer bortvisning og utvisningsvedtak, ettersom han pr i dag har ulovlig opphold i landet.
Norge inngår også i et Schengen-samarbeid, hvilket betyr at det vil dreie seg om en rekke land.
Dermed vil det være stor sjanse for at 23-åringen ikke får fornyet arbeidstillatelse, hvilket betyr at det også medfører en risiko for klubber som ønsker å ta sjansen på å signere ham, gjennom at de kan risikere å måtte betale lønn etter en gyldig kontrakt til en spiller de ikke kan benytte grunnet manglende tillatelse.
Legger man problemene med tillatelse til side, skal spillerens lønnskrav uansett ha vært langt unna det LSK er villige til eller har mulighet til å betale.
Trolig har Mathew spilt sin siste kamp i Norge, selv om Mesfin til RB ikke helt vil utelukke noe.
– Det skjer så mye i verden at jeg ikke vil utelukke det. Men mye skal skje om det skal bli aktuelt nå, sier han.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame