Lillestrøm er på mange måter rigget som et Eliteserie-lag. Når Eurosport besøker klubben under en treningsøkt på Romerike, er det helprofesjonelle spillere som trener på dagtid, ispedd noen yngre spillere som fortsatt er studenter og går på videregående.
Men lite tyder på at at OBOS-ligaen får noen gladmelding om oppstart samtidig som Eliteserien.
– Dette blir jo sett på som et pilot-prosjekt. Hvis det går bra for de største klubbene, kan halehenget komme etter, sier Geir Bakke til Eurosport.
OBOS-ligaen
Legger opp og blir sportsjournalist: – Det frister mye mer for meg
I GÅR PÅ 12:33
– Vi tror ikke det hadde vært noen fare for OBOS-lagene å kjøre nå. Vi i LSK hadde håndtert dette bra, men vi må også ha solidaritet med konkurransesituasjonen med tanke på de andre OBOS-lagene, understreker LSK-treneren og fortsetter:
– Vi ser etter solen, og tror Eliteserien kan komme i gang rundt den 15. juni, og så er vi i OBOS-ligaen i gang noen uker etter det, tror Geir Bakke.
Thomas Lehne Olsen er årets LSK-kaptein. Han har ingen problemer med å forholde seg til at lagene på nest øverste nivå kanskje må finne seg i å vente ytterligere en periode.
– Vi heier på at fotballen skal begynne igjen, og hvis Eliteserien får begynne – er ikke vi langt bak. Nå er vi i OBOS-ligaen, og da må vi akseptere dette. Forhåpentlig er vi i gang 14 dager etter Eliteserien, sier LSK-kapteinen.
Lagets toppspiss støttes av Simon Mesfin.
– Vi er superklare, og har holdt alle i gang i hele denne perioden. Det er naturlig at det prates mest om Eliteserien nå. Her må vi bare være fremoverlente alle sammen – sånn at vi får satt i gang innen rimelig tid, sier LSKs sportssjef.
Norges Fotballforbund har ved hjelp av flere klubber og deres medisinske apparat utarbeidet en veileder for hvordan fotballstarten kan gjennomføres. I den ligger flere punkter og krav som må oppfylles, eksempelvis større grad av isolasjon av spillerne over en gitt tidsperiode.
Folhelseinstituttet har gitt grønt lys til planene, og flere sentrale personer i Fotball-Norge håper og tror at det vil komme positive nyheter torsdag.
For de store hel-profesjonelle klubbene, med heltidsansatte spillere og som også har kontinuerlig tilgang til lagets leger, er det mulig å gjennomføre dersom alle er villige til å ofre seg for å komme i gang.
I mindre klubber, der ressursene og mulighetene er mindre og færre, kan realiteten være en annen.
– Det er ingen hemmelighet at både Toppserie-klubber og OBOS-klubber vil kunne ha problemer med å gjennomføre deler av dette. Jeg tror for så vidt vi kunne klart det aller meste, med unntak av det å isolere alle spillerne. Flere har jobb ved siden av. De med skole kunne vi nok funnet en midlertidig løsning for, men for de fire-fem med jobb kunne det blitt verre. Vi hadde vært innstilt på å spille uten dem også, men er forberedt på at Eliteserien må gå foran for å komme i gang, sier Strømmen-trener Ole Martin Nesselquist til Eurosport.
Han mener ingen er tjent med at man bare venter fordi det ikke kan gjelde alle.
– Vi ønsker også å komme i gang, men i motsetning til kulturministeren vår forventer ikke jeg noe likhetsprinsipp. Det blir helt feil å behandle alle likt. Nå har fotballen et behov, og samfunnet et behov, for at vi kommer i gang med et eller annet. Da er det naturlig at Eliteserien, som er størst, starter først, så får OBOS-ligaen og Toppserien kommer etter. Det er helt rettferdig. Jeg kan forstå at det er en diskusjon, men etter min mening blir det helt feil å behandle alle likt.
Nesselquist påpeker at dersom det gis klarsignal for seriestart for Eliteserien, vil det også bety at mange vil komme tilbake i jobb. Spillere, trenere og andre ansatte i de ulike klubbene.
– Det ville vært for dumt hvis det ikke skal skje fordi noen andre klubber ikke kan oppfylle kravene. De som kan det, må starte. Uten at jeg er noen ekspert på samfunnsøkonomi gir det også mening på den biten, fordi de da ikke lenger må bruke av statskassa. Jeg unner Eliteserie-klubbene å komme tilbake i jobb, sier Nesselquist.
Det er altså ventet at det vil komme nyheter som berører fotballen på torsdagens pressekonferanse.
– Vi vet vel egentlig ikke så mye, annet enn at det er pressekonferanse i morgen. Det er blitt gitt noen signaler på at det kan bli fullkontakttrening i Eliteserien fra mandag neste uke, og så får vi se om det gjelder oss også, eller om vi eventuelt kommer etter. Vi har fått signaler på at det kan bli bare Eliteserien nå, men får bare vente og se.
De samme tankene deles i Bryne FK, den tidligere storklubben som nå befinner seg i 2. divisjon.
– Det er ikke gjennomførbart for oss, sier daglig leder Knut Ove Joa til Eurosport.
– Opp mot 70 prosent av våre spillere har annet arbeid på siden. Ytterst få av dem har kun Bryne, resten har jobb eller skole. Vi kan ikke isolere spillere på den måten, det er ikke mulig, legger han til.
Samtidig vil han på ingen måte snakke om urettferdighet dersom Eliteserien får klarsignal til å sparkes i gang.
– I den tiden vi er inne i nå, velger vi å stole på de som sitter på kompetanse. Jeg vil understreke at vi selvfølgelig vil i gang som alle andre, men hvis regjeringen og helsemyndighetene mener det er mest fornuftig å vente, gjør vi det. Det er fortsatt snakk om liv og helse. Det er viktigere enn å starte opp flere ligaer på en gang, og at Eliteserien eventuelt blir en testpilot, ser jeg ikke negativt på. Det er bedre at Eliteserien starter, enn at ingen gjør det.
Dette kan du se på Eurosport Norge:
OBOS-ligaen
Utnytter keeperens bærtur – punkterer kampen med sitt andre mål
I GÅR PÅ 15:07
OBOS-ligaen
Åsane ble ydmyket av Aalesund - se høydepunkter
18/09/2021 PÅ 19:23