LERKENDAL (Eurosport.no):
Torsdag ettermiddag kom en av de største gladnyhetene for Rosenborg-fansen siden seriegullet i 2018: Per Ciljan Skjelbred kommer hjem til Trøndelag fra sommeren av.
Eliteserien
– Jeg er tom for ord. Det er steike irriterende
11 TIMER SIDEN
Det gleder en av den nåværende spillerstallens største RBK-supportere.
– Det tror jeg blir fantastisk. Samtlige trøndere blir varm om hjertet når «Litj-Per» kommer hjem igjen. Sirkelen er vel slutta og han kommer til å heve oss i kamp, og ikke minst på trening hver dag. Han er veldig profesjonell og en strålende fotballspiller, sier Pål André Helland til Eurosport.

Husker gjennombruddet

Helland, som er knappe tre år yngre enn Skjelbred, var 14 år og spilte i moderklubben KIL/Hemne da Skjelbred tok Champions League-scenen med storm i 2004 – før det alvorlige leggbruddet satte 17 år gamle Skjelbred tilbake.
– Ja, jeg husker da han scoret i borteoppgjøret mot Olympiakos, han var helt fantastisk i en tierrolle på midten der. Per banet vei for alle oss yngre da han viste at det var mulig, for da hadde det gått en stund siden det var kommet en ung trønder gjennom på A-laget til RBK. Så skjedde den forferdelige taklingen her på Lerkendal... Men han har hatt en fantastisk karriere i Tyskland og på A-landslaget, oppsummerer Helland.

Ute av posisjon

Da Helland var på sitt beste i 2015-16-sesongen var han fast inventar i daværende landslagssjef Per Mathias Høgmo sine landslagstropper. Men Høgmo foretrakk Skjelbred i en uvant rolle på høyrekanten, der Hertha Berlin-spilleren ikke trivdes spesielt godt. Det ble mange oppslag om at landslagets kaptein spilte ute av posisjon og ofte ble byttet ut tidlig.
Det tror og håper Helland ikke blir et gjentakende scenario, selv om det ikke er mange månedene han opplevde noe av det samme, da kompisen Gjermund Åsen ble foretrukket på høyrekanten. Den gang sa både Åsen og Helland klart fra om hva de syns om den avgjørelsen.
– Jeg tror ingen blir fornøyd om han skal spille kant. Per er best midt i banen som vaktbikkje som samtidig er veldig god med ball, så han kan spille både dypt og som indreløper. Det er ikke jeg som tar ut laget, men det vil overraske meg noe veldig om det er noe annet enn det som er planen, sier Helland.

Horneland beroliger

Trener Eirik Horneland kan bekrefte at det også er planen hans med Skjelbred.
– Han kan bekle både indreløper og sentralt, så skal vi bli kjent med ham og se på sammensetningen. Det kan være forandringer allerede inn mot sommeren, så vi får se, beskriver Horneland.
Marius Lundemo er et av alternativene på den dype midtbaneplassen i dagens RBK-stall, men hans kontrakt går ut til sommeren.
Horneland ser frem til å samarbeide med Ciljan.
– Det er en flott gutt som kommer hjem fra en flott karriere i Bundesliga og han er en Rosenborg-profil med oppdragelsen herfra. Han gjør seg veldig godt ikke bare som fotballspiller, men som personlighet. Han har de rette holdningene og masse energi, som vi gleder oss til å møte, sier Horneland til Eurosport.

Mange år igjen

Skjelbred selv sier han føler seg i toppform og at kroppen kan holde i mange år til.
– Kroppen har vært veldig bra den siste tida, så motoren er ikke så verst altså. Men treneren får bestemme hvor han vil bruke meg. Akkurat nå kjennes det ut som jeg kan spille til jeg er 40.
Det er musikk i Hornelands ører.
– Jeg hentet Christian Grindheim til Haugesund for et kort opphold i sin tid. Han begynte å bli gammel han også, men man får mye ut av en godt trent kropp, smiler Horneland – og tenker på FK Haugesund-kapteinen som forlenget med enda et år med Hornelands tidligere klubb før 2020-sesongen.
Sett denne?

Helland spurt om framtiden i RBK - dette svarer han

Eliteserien
«Bortekongen»: – Hva snur det? Thomas Lehne Olsen snur det!
12 TIMER SIDEN
Eliteserien
Avsløres toppscoreren i en liten løgn her?: – Neste!
12 TIMER SIDEN