Foto: Twitter / VikingHordene
Reaksjonene etter nyheten om at Bjarne Berntsen hadde fått sparken i Viking lot ikke vente på seg. I Stavanger har kritikken haglet mot klubbens styre, og da spesielt styreleder Thor Steinar Sandvik.
Eliteserien
Slo ned egen keeper og ble utvist da Viking snudde på overtid
28/11/2021 PÅ 18:00
Natt til fredag la Vikinghordene ut et bilde på Twitter av tre svære bannere festet på tribunen på SR-Bank Arena med følgende beskjeder: «Sirkus Sandvik må gå», «Fuck svada, vi krever svar!» og «Regionen bak Bjarne».
Forsanger i Vikinghordene, Tommy Nærland, la også ut bildet av bannerne.
– Vi kan begynne med «Sirkus Sandvik må gå». Det er en beskjed som er vanskelig å misforstå?
– Den kan ikke misforstås, nei. Vi vil ha Sandvik vekk. Jeg kan forstå at det kan bli vanskelig å få Bjarne til å endre mening. Men han er jo Viking-gutt – så er det én som kan gjøre det, er det kanskje han. Men vi ønsker styret vekk. Og samtidig utvise vår støtte til Bjarne, sier Nærland til Eurosport.
– Hva er det som gjør at dere ønsker å fjerne Sandvik?
– Det har vært tull og fjas fra første dag han kom inn. Han gikk ut og meldte at vi skulle spille Champions League innen få år, komme oss til cupfinaler, you name it. Det handler om å stappe fingeren i jorda - ja, man vant kanskje cupen i fjor, men det har ikke akkurat alltid vært så lett i Viking. Nå har man endelig fått perspektiv og ting på stell, så begynner man å snakke om CL og ditt og datt. Det er vas og tullete.
Og med sparkingen av Berntsen fikk Viking-fansen nok.
– Han har jo snakket så mye om hans fortid som byggmester og at han skal bruke den erfaringen til å bygge en grunnmur i Viking. Nå har han prestert å fjerne mannen som lagde grunnmuren, fortsetter Nærland.

Krever begrunnelse

– Er dette noe som har utviklet seg over tid, eller har dere vært skeptiske til Sandvik fra dag én?
– Vi har vært skeptiske fra starten. Han klarer jo ikke å formulere noen verdens ting. Det er bare svada, alt han kommer med. Man trenger jo ikke å se lenger tilbake en pressemeldingen som han kom med tidligere i dag - det var bare ord, som vanlig.
For Nærland er langt ifra alene om å kreve en ordentlig forklaring fra styret når det gjelder bakgrunnen for sparkingen av Berntsen. Sandvik uttalte tidligere på dagen at man ønsket å vente til etter sesongen med å gi en ordentlig begrunnelse.
– Det er dette vi har etterlyst etter saken mot Bjarne. De må komme ut med noe - det har ikke kommet noen skikkelig begrunnelse. Hva har skjedd? Hvorfor har ikke Bjarne selv fått en begrunnelse? Hvorfor vente til etter sesongen? Hvis sjefen min hadde sagt noe sånt til meg, vet jeg ikke hva jeg hadde gjort.
Det er ikke bare det som har skjedd i kjølvannet av torsdagens nyhet Nærland reagerer på. Også prosessen som ledet frem til sparkingen er han svært kritisk til.
– Jeg synes ingenting om måten dette har skjedd på. Viking har endelig begynt å bli et "folkets lag" igjen, noe som ikke har vært tilfelle på mange, mange år. Frem til Bjarne var man distansert fra supportere og folket, og alt handlet om de høye maktkamper på kontorene. Så kommer dette her - det er rett og slett gufs fra fortiden. Grunnmuren har blitt jevnet med jorden, og vi er tilbake der vi var.

– Virker bare som at han skal statuere et eksempel

– I pressemeldingen kan noe av forklaringen tolkes som at man ønsket å vente til vinterens overgangsvindu var ferdig, for å se hvordan det fungerte med folk i nye roller. Er det forståelig?
– Nei, verken jeg eller noen andre skjønner noenting. Det virker egentlig bare som at Sandvik her skal statuere et eksempel, og vise at han har størst makt. Det er absolutt ingen som er på hans eller styrets side - hele Stavanger støtter Berntsen. Jeg har opplevd mer med Viking de siste to årene enn jeg gjorde på de 15 siste før det.
Timingen av sparkingen er også noe som har blitt stilt store spørsmålstegn ved, blant annet av Eurosport-ekspert Joacim Jonsson. Nå ender det altså med at Berntsen leder de fem siste kampene av sesongen fra sidelinjen - vel vitende om at han ikke er ønsket med videre.
– Det er helt merkelig, jeg forstår ingenting av det. Om man har bestemt seg, så kan man i det minste vente til sesongen er ferdig. Jeg vet at Batty (Bjarte Lunde Aarsheim, journ. anm.) og Morten Jensen er fremtiden på trenersiden, men de skulle jo ta over etter neste sesong. Jeg ser ikke hvorfor man ikke kunne satt seg ned og funnet en litt mer ryddig løsning. Jeg har tillit til vår nye trenerduo, men starten de får nå med alt dette oppstyret er ikke heldig.
Nå krever Nærland og resten av Viking-fansen svar fra styret.
Det må ligge noe der som ikke har kommet frem, og det må komme ut. Den positiviteten som har bygget seg opp i og rundt klubben de siste årene, er lagt i grus. Vi krever svar, og vi venter ikke til etter sesongen.
Vikings styreleder Thor Steinar Sandvik ønsker ikke å kommentere saken, men varsler at det vil komme en uttalelse på supporter-reaksjonen.

Se høydepunktene: Ibrahimaj-dobbel da Viking senket Sarpsborg 08

Eliteserien
Alt annet enn Grill-vær i Bergen – ny tabbe og Viking-triumf i fotballparodi
28/10/2021 PÅ 17:52
Eliteserien
Viking muret igjen og vant mot Godset: – Sinnssykt deilig
17/10/2021 PÅ 17:07