Populære sporter
All sport
Vis alt

Bekreftet: Eliteserie-sesongen starter 16. juni

Christine Skarstein Olsen

Oppdatert 07/05/2020 klokken 18:40 GMT+2

Regjeringen sier ja til seriespill i toppfotballen fra 16. juni, etter unntak i covid-19-forskriften.

Rosenborg - Bodø/Glimt på Lerkendal Stadion (3-2) i november 2019.

Foto: Scanpix

Det sa kulturminister Abid Raja (V) på torsdagens pressekonferanse.
– Organisert trening i elitefotballen med kontakt kan begynne fra og med nå. Kamper kan starte 16. juni i tråd med forslaget NFF har fremmet og som helsemyndighetene har godkjent, sa Raja.
Norges Fotballforbunds elitedirektør Lise Klaveness sa til NTB så sent som i forrige uke at det er ønskelig med treninger fra 10. mai og kamper fra 15. juni. Nå er det klart at kamper kan spilles dagen etter.
Norges idrettsforbund (NIF) og NFF har i lengre tid presset på for å få i gang elitefotballen. Begrunnelsen har blant annet vært at aktivitet og inntekter fra elitefotballen er en forutsetning for at også breddeidretten skal ha levelige kår.
Også opposisjonen på Stortinget har gått i bresjen for å få fotballaktiviteten igangsatt. Trond Giske (Ap) er blant dem som har lagt press på kulturministeren i saken.

Protokollen

NIF og NFF har utarbeidet det de kaller en protokoll for gjennomføring av trening og kamper som tar hensyn til smittevernreglene som gjelder. Protokollen er av helsemyndighetene vurdert som smittevernfaglig forsvarlig.
Regjeringens beslutning om å åpne for treninger og kamper i toppfotballen forutsetter at denne følges.
I protokollen er det blant annet lagt opp til at kampene inntil videre skal spilles uten tilskuere, og at det tillates at maks 200 personer får tilgang til kamparenaen. I tillegg blir spillerne gjenstand for hyppige helsesjekker, og de må blant annet komme ferdig skiftet til stadion, helst i eget kjøretøy.
Norges Fotballforbund har vært tydelig på at en eventuell tillatelse til å starte opp trenings- og kampaktivitet også skal omfatte toppserien for kvinner. Torsdagens vedtak gjør det.
Likevel tyder mye på at kvinnene må vente.
Se Eurosports sendeskjema:

Faseordning

Så sent som onsdag fastslo elitedirektør Klaveness at det er langt mer krevende for klubbene i toppserien å innfase et strengt smittevernsregime à la det NFF-protokollen legger opp til. Hun varslet videre at det på kvinnesiden vil være aktuelt med en faseordning, som innebærer at toppserien starter noe senere enn eliteserien for menn.
Det siste vil med stor sannsynlighet også bli gjort gjeldende for OBOS-ligaen, slik Eurosport omtalte onsdag.
Eliteserie-sesongen skulle ha startet første uken i april, og kommende helg skulle 7. serierunde vært spilt. Til tross for at koronasituasjonen har ført til en betydelig utsettelse, er det NFFs mål å gjennomføre sesongen i de viktigste ligaene innen utgangen av 2020.
I tillegg åpnes idrettshaller åpnes med umiddelbar virkning. Organisert aktivitet kan gjennomføres i grupper på 20 personer, innenfor smittevernrådene som foreligger.
– Idrettslagene kan starte opp igjen med mer aktivitet for barn og unge. Det er en gladnyhet for alle som elsker idrett, sa kulturminister Abid Raja.
(Eurosport.no/©NTB)
Fikk du med deg denne?
picture

Løkbergs tirade: – Fatter det enda ikke den dag i dag

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame