Populære sporter
All sport
Vis alt

Åpner opp om sitt tøffe halvår: – Bare gravd seg lenger ned i grøfta

Stein-Erik Stormoen

Oppdatert 11/09/2020 klokken 10:27 GMT+2

I denne ukens episode av Eurosport-podcasten «Spillerrådet» forteller Flamur Kastrati om vonde opplevelser utenfor banen, som har tynget ham også som spiller.

Flamur Kastrati

Foto: Scanpix

I vinter banket han inn mål i treningskampene, og det var interesse fra større klubber. Så ble alt satt på vent av koronaviruset, og etter at serien startet opp igjen har måljegeren slitt med å levere.
Nå åpner han om det vanskelige halvåret han har vært gjennom.
– Det har vært ganske mye som har påvirket meg utenfor banen, på familiesiden. Det er en ganske stor grunn til at jeg slitt litt på banen i år. Både sykdom, dødsfall og andre ting har gjort at konsentrasjonen og fokuset mitt på bare fotball har vært dårligere enn det normalt sett er, sier Kastrati.
Han forteller at fotballspillere lever i en boble, og er en gjeng som går utpå der med ønske om å prestere til enhver tid. I hans hode, som han sier, må ting være på rett plass. Først og fremst må man leve som en toppidrettsutøver, spise riktig, sove riktig og restituere godt. Og så må ikke minst ting på hjemmebane være på stell.
– Når du for eksempel mister noen i familien gjør det noe med deg, både mentalt og fysisk. Du blir slapp og sliten i hodet, og er ikke 100 prosent kampklar. I tillegg leser vi fotballspillere aviser, og når du leverer dårlig i tillegg, gjør det noe med selvtilliten din.
Det er et viktig punkt for å prestere, mener KBK-spissen.
– For min del er alt selvtillit med fotball. Selvtilliten min har vært veldig dårlig i mange kamper, og bra i noen kamper. Det tror jeg har gjenspeilet seg i ganske mange av dem, sier han og legger til:
– Det er veldig viktig for fotballspillere, og andre yrker, at ting på hjemmebane er på stell for å kunne prestere til enhver tid. Det har vært veldig vanskelig for meg hittil i år, og det er flere ting som har bidratt til at jeg ikke har klart å prestere på det nivået folk vet jeg kan og jeg selv vet jeg kan. Det har ikke vært lett, men jeg føler meg mye bedre, sier Kastrati i Spillerrådet.
28-åringen er både født og oppvokst i Norge, og føler seg norsk, men i den kosovoalbanske kulturen han også har bakgrunn fra er nok familiebåndene ekstra sterke. Han synes det er litt vanskelig å sette ord på akkurat det, men er klar på at det i den kulturen står aller øverst.
– Jeg kommer fra en kultur hvor familie er nummer en. For min del er det veldig høyt opp at familien min har det godt, og når de ikke har det godt, tenker på det hele tiden og det gjør noe med hodet mitt. Jeg er en spiller som liker å være en ledertype og gi energi til laget mitt. Akkurat i den perioden her har jeg hatt nok med å gi energi til meg selv.
– Det har vært enkelte kamper der jeg har har vært helt tom og ikke hatt energi nok til å prestere. Jeg hadde en lignende periode for fem-seks år siden. Vi blir målt på jobben vi gjør, og hittil i år har jeg vært under pari. Enkelte kamper har vært bra, men stort sett har jeg vært dårlig i år med tanke på målpoeng. Spillet mitt har vært ganske greit, men målpoeng har vært katastrofe, det er ikke noe mer å si på det. Veldig tungt, men du må bare gjennom det, sier Kastrati.
Se hele spillerrådet-episoden her. Saken fortsetter under videoen.
picture

Flamurs blytunge halvår, løsningen på handskaoset og Løkbergs SoMe-rant

Målt på søndag klokken 18

Mjøndalen-kaptein Christian Gauseth er fast medlem av Spillerrådet, og sier han helt klart ser poenget Eliteserie-kollegaen bringer til torgs. Samtidig påpeker han at det for hans egen del, da han gikk gjennom et samlivsbrudd for tre år siden, førte til at han spilte sin beste fotball kanskje noensinne, fordi fotballen ble et fristed der han slapp å tenke på det som ellers gnaget ham.
– Men at man påvirkes av dødsfall og nære relasjoners utfordringer er det ikke noe tvil om. Så er det de forventningene i omgivelsene at det telles egentlig ikke. Det eneste som telles er den verdien du klarer å skape for oss på søndag. Det er det eneste folk prater om. Så kan du fortelle et halvt år senere at faren din døde. Da klarer man i slike øyeblikk å se hele personen i stedet for det som skjer søndag klokken 18. Det tror jeg er viktig når du dealer med fotballspillere, sier Gauseth.

Undervurdert i klubbene

Ifølge meddebattant Kristoffer Løkberg krever fotballen så mye energi, et voldsomt fokus og en tilstedeværelse som gjør at hverdagen kan gå kraftig utover den om den ikke er optimal.
– Hvis du kommer hjem fra trening og hverdagen ikke er som du ønsker for eksempel mellom deg og samboer, eller med kone og barn eller hva det er, eller du har flyttet til en plass der kone og barn ikke trives, så du vet at når du kommer hjem fra jobb må du bruke alt du har av energi på å sørge for at de har det bra og legge til rette og du går og kverner på det. Da har du ikke sjanse, mest sannsynlig, til å prestere på ditt beste.
Derfor mener også Viking-spilleren at dette er noe klubber bør vurdere å bruke ekstra ressurser på.
– For klubber generelt tror jeg det er undervurdert å ha en eller annen i klubben som har et ekstra ansvar, spesielt for tilflyttere. Selv om de er norske og vant med norske forhold, men har flyttet til en annen by, men også utenfra.

Reiste hjem fra England

Løkberg bruker seg selv som ung spiller som eksempel. Han reiste til England, og forteller at det var nettopp totalpakka med det sosiale og ellers i livet, i tillegg til på trening, som ikke fungerte for hans del.
– Da hadde jeg ikke sjanse til å være opp mot mitt beste, og ville dra hjem igjen. Jeg blir ofte spurte om ikke jeg angrer eller om jeg burde stått i det og kommet meg gjennom og hvor jeg kunne vært i dag da, men som spiller hadde jeg aldri hatt sjanse til videre utvikling så lenge rammevilkårene i hverdagen ikke var på plass, sier Løkberg og legger til:
– De fleste ser oss bare som fotballspillere, men alle har en livssituasjon og kan relatere til det og tenke over hva som kan stjele energi og gjøre at du rett og slett er sliten i hverdagen. For det er så mange ting som kan skje.
Flamur Kastrati er tydelig på at fotballen er noe han brenner for og at han ikke har ønsket eller trengt en pause fra den.
– Men jeg føler på mange måter at jeg ikke har hatt noe energi eller overskudd til kampene for å prestere. Det har hele tiden vært underskudd. Man har bare gravd seg lenger ned i grøfta. En spiller som meg kom hit og skulle rett inn og levere med en gang, og det har jeg gjort i to år, i så å si hver eneste kamp. Men nå har jeg vært i en veldig tung periode.
Ifølge ham vil alltid Kristiansund være en klubb, med tanke på økonomi og størrelse, som vil prøve å beholde plassen i det gjeveste selskap.
– Det er ikke 15-åringer som skal dra det lasset, det er oss eldre spillere som skal dra det lasset og på mange måter har et ekstra press på skuldrene for å gå ut og ta de poengene som er nødvendige. Når du i tillegg får familieproblemer oppå der igjen, blir det veldig mye å tenke på. Du får ikke nok energi, og føler deg aldri «fresh» til noe som helst, egentlig. Det har vært utrolig utfordrende, men det er slike ting man bare må gjennom.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame