Ibrahima Wadji utestenges i 14 måneder etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet morfin. Det bekreftes i en pressemelding mandag kveld.
Det var i forbindelse med Eliteserie-kampen mot Kristiansund 19. mai at det ble gjennomført en dopingkontroll av spilleren. Wadji testet da positivt på stoffet morfin, etter at han hadde brukt medisin mot diare.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14

– Har utvist ubetydelig skyld

Påtalenemnden tror Wadji på alle punkter i hans forklaring, og konkluderer med at han ikke har dopet seg med vilje for å få prestasjonsfremmende effekter. Likevel har de valgt å gå for en utestengelse på 14 måneder fra prøvedatoen. Det betyr at utestengelsen varer fra 19. mai til 19. juli. Han kan derimot trene med laget fra 19. mai 2020, altså to måneder før dommen er ferdig sonet.Nemndas leder Katharina
NTB har vært i kontakt med Katharina Rise, men hun vil ikke gå inn på hvorfor de landet på 14 måneder.
– Jeg går ikke inn i våre vurderinger, men det blir en helhetsvurdering ut fra all informasjon vi har i saken sammenholdt med praksis som er knyttet opp mot det regelbruddet han nå er dømt for å ha begått, sier hun.
Påtalenemnda kom samtidig til at det ikke er bevist at Wadji tok det forbudte stoffet i prestasjonsfremmende øyemed.
– Vi har kommet til at han har utvist det vi kaller ubetydelig skyld. Han har ikke utvist det vi kaller fortsett, eller at han har vært kvalifisert klanderverdig i sin opptreden, sier Rise til NTB.
LES OGSÅ: Tunge skadenyheter for Odd – mister nøkkelspiller ut sesongen

Har to uker på å anke

Wadji og hans advokater har nå 14 dager på å komme med en eventuell anke.
Spilleren har gjennom sin advokat, Trond Jarle Bachmann, kommet med en kommentar til dommen. Der er de klare på at de synes dommen er streng.
– Vi registrerer at Påtalenemnden har lagt Wadjis forklaring og erkjennelse til grunn for sin avgjørelse og konkludert med at han bare har utvist ubetydelig skyld ved inntaket av de morfinholdige tablettene. Vi registrerer også at Påtalenemnden finner det bevist at Wadji ikke hadde til hensikt å få en prestasjonsfremmende effekt av bruken av tablettene, som vi mener derimot hadde en prestasjonshemmende effekt. På denne bakgrunn vurderes tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening i 14 måneder regnet fra prøvedato den 19. mai 2019, som svært strengt. Vi vil derfor foreta en grundig vurdering av avgjørelsen før vi tar stilling til om denne skal vedtas eller behandles av Domsutvalget i NIF.
Styreleder i Haugesund, Leiv Helge Kaldheim, forteller til Haugesunds hjemmesider at han er glad saken er ute av verden, og at klubben tar Påtalenemndens dom til etterretning innen det er avklart om det blir en anke eller ikke. Samtidig er han lei seg på Wadjis vegne.
– Dette er først og fremst en trist sak for både Wadji og klubben. FK Haugesund tar avstand fra all form for bruk av forbudte stoffer. Samtidig har det vært viktig for oss å vise omsorg for Wadji og hans familie slik at de har blitt godt ivaretatt, sier Kaldheim.
Han peker også på at saken ikke er noe Haugesund er en part i, utover å svare på spørsmålene Antidoping Norge har bedt om svar på.
Senegaleseren stod med fire mål på ti Eliteserie-kamper i årets sesong og var en av Haugesunds viktigste spillere. Siden den positive dopingprøven har ikke Wadji vært på banen. Spissen godtok en frivellig suspensjon i påvente av en dom.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03