LERKENDAL/OSLO (Eurosport.no):
Rosenborg – Mjøndalen 3-2
Eliteserien
Mjøndalen sterkest i Ælv Clasico: La press på rivalene i nedrykkskampen
20/11/2021 PÅ 18:58
På 16. mai ble RBK-spiss Alexander Søderlund møtt med banneren «Fuck off Søder, reis hjem med FKH» da Rosenborg tok imot FK Haugesund på Lerkendal.
Tre dager senere svarte 31-åringen med å bli matchvinner da Rosenborg slo Mjøndalen 3-2 i en meget underholdende kamp.
– Det er klart det er godt. Det viktigste er likevel at vi tar tre poeng igjen. Det var kaos, men vi var med på fighten, sier Søderlund til Eurosport etter kampen.
– Og scoringen din?
– Den var kanskje litt heldig, men likevel viktig.
Se alle høydepunktene her (saken fortsetter under):
En svak involvering av Sondre Solholm Johansen sendte haugalendingen igjennom, og alene med Mjøndalen-keeper Mathias Ranmark var han sikker.
– Det er kjipt når man driter seg ut i en sånn her kamp. Det blir for passivt av både meg og Quint. Vi må bare sette foten på den. Det er bare rævva, sier Solholm Johansen til Eurosport.
– Jeg synes vi skulle hatt alle tre poengene. RBK var tynne, og vi var gode. De får tre drittmål, og så scorer vi to kjempefine mål, legger han til.
Målet kom etter en kamp som svingte enormt. RBK ledet 2-0 etter tidvis strålende angrepsspill, men gjestene slo tilbake. Sekunder etter Tonny Brochmanns utligning, da MIF virkelig hadde fått tilbake troen, falt avgjørelsen som gjorde Søderlund til dagens mann på Lerkendal.
– Vi taper på at vi gir dem et par mål. Likevel er jeg stolt over det vi leverer. Vi spiller vårt eget spill, og er nære poeng. At vi ikke får med oss noe, er helt utrolig, sa MIF-kaptein Christian Gauseth.

– Det første klassiske RBK-angrepet som har blitt scoret på i år

– Det er et RBK som går ut langt mer aggressivt enn mot FKH på 16. mai, sa Eurosport-ekspert Joacim Jonsson i Fotball Direkte-panelet om de første 20 minuttene på Lerkendal.
Men hjemmelaget skapte likevel null og niks før det var gått 27 minutter. Et hjørnespark endte med noen dårlige involveringer fra MIF-forsvaret, ballen falt ned til Tore Reginiussen som fra kort hold satte inn 1-0 i sin 250. Eliteseriekamp.
– På sitt 61. hjørnespark denne sesongen får endelig RBK uttelling. Dette trengte Horneland og co, sa Bø Tosterud.
Og da løsnet det for hjemmelaget. Få minutter senere spilte de seg fint rundt på høyre, Vegard Eggen Hedenstad kom på overlap og fant Yann-Erik de Lanlay foran mål, som bredsidet ballen i nota.
– Et flott mål, men den skal være mulig å ta for Mjøndalen-keeper Ranmark. Han er garantert misfornøyd med den, påpekte Tosterud.
– Det første, klassiske RBK-angrepet som har blitt scoret mål på i år, sa Kjetil Rekdal i Fotball Direkte-studioet.
Like etter var Eggen Hedenstad igjen på farten, men denne gangen var Ranmark parat på avslutningen til Alexander Søderlund.

Mjøndalen slo tilbake

Men da det virket som om RBK skulle ta fullstendig over, fikk hjemmelaget en i fleisen. En lang ball ble slått inn i RBK-feltet, og etter litt klabb og babb havnet ballen hos Stian Aasmundsen som hamret ballen inn på direkten.
Og da fikk gjestene virkelig blod på tann – bare sekunder senere fosset Olivier Occean fremover og fyrte av et godt skudd som André Hansen så vidt fikk avverget.
– Nå må Rosenborg virkelig passe seg. De ble nok litt for komfortable etter 2-0, og det er farlig – spesielt i den situasjonen de befinner seg i, sa Rekdal i Fotball Direkte.
Men gjestene fortsatte å kjøre på. Et hjørnespark ble headet videre av Quint Jansen, via låret til Jonathan Lindseth og i panna på en egentlig utspilt André Hansen, som igjen ble den reddende engelen for RBK.
– Vi gjør et par tabber som resulterer i billige baklengs. Men vi kommer oss inn i kampen og må bare fortsette å kjøre på, sa målscorer Aasmundsen i pausen.

Utskjelte Søderlund ble matchvinner

Emil Konradsen Ceide fikk sin første Eliteserie-start for RBK, men tross en brukbar figur de første 45 ble 17-åringen erstattet av Pål-André Helland til andre omgang.
Men det var en annen innbytter som skulle markere seg på Lerkendal. Jibril Boyang, som nylig ble tatt ut for første gang i den gambiske landslagstroppen, kom rett fra benken og fosset nedover høyresiden, la inn foran mål – der ventet Tonny Brochmann, som iskaldt trillet ballen til venstre for André Hansen og i mål.
Men akkurat da Mjøndalen virkelig hadde fått troen, sviktet det fullstendig i de bakre rekker. Sondre Solholm Johansen serverte Alexander Søderlund med en fryktelig involvering, og RBK-spissen lot seg ikke be to ganger alene med Ranmark.
– Det første målet på 224 dager for Søderlund. Han har vært utskjelt, han har fått mishagsytringer – men nå viser han at han kan score mål igjen, sa Eurosport-kommentator Petter Bø Tosterud.
– Mjøndalen har gitt bort to og et halvt mål på Lerkendal. Da får du ikke poeng, sa Jonsson i Fotball Direkte.
Men gjestene var nære – et frekt, innøvd frisparktrekk endte opp hos Brochmann, men dansken skuslet bort muligheten til å bli tomålsscorer fra god posisjon. På overtid fikk gjestene hjørnespark, men etter panisk klabb og babb i feltet fikk RBK klarert.
Dermed ble alle poengene igjen i Trondheim – 3-2-seieren gjør at trønderne klatrer over streken og opp på en foreløpig 11. plass.
Eliteserien
Kan sende Mjøndalen nærmere nedrykk: – Derbyet som betyr mer enn poeng
20/11/2021 PÅ 14:22
Eliteserien
Klokkeklar før sitt siste «Ælv Clasico»: – Høsten kan fortsatt bli brun
19/11/2021 PÅ 20:43