TRONDHEIM (Eurosport.no)
– Det har jo vært bedre, i hvert fall sportslig sett. Sesongen så langt er ikke som forventet, men det hender jo at det er noen slike sesonger, så vi får bare ta det med oss.
UEFA Europa League
Ekspertens dom etter Glimt-tapet: – Uvanlig svak til han å være
13/10/2022 KLOKKEN 18:50
Slik innledes intervjuet med spilleren som i 2010 ble kastet opp i luften av lagkameratene, hyllet for siste gang etter sin 417. seriekamp for trønderne. De hadde akkurat sikret klubbens 22. seriegull, og Strand hadde vært med på å vinne 16 av dem. Det siste er europeisk rekord.
Man kan telle på mindre enn en hånd de gangene Rosenborg ikke er kommet innenfor topp tre de siste 20 årene. Siden fjerdeplassen i 1987 har RBK faktisk besatt en av «pallplassene» hvert eneste år, med unntak av to femteplasser i 2007 og 2008 og en syvendeplass i 2005.
– Hvor ille er det å ikke klare topp tre og dermed Europa?
– Det er klart at det er jo langt unna Rosenborgs ambisjoner, og ikke minst trøndernes ambisjoner. Europa-plass er selvfølgelig målet. Det er ikke for sent, men hvis det skulle bli slik at det ikke skjer, er det ikke godt nok. Det tror jeg nok de er fullstendige klar over selv også, sier Strand til Eurosport.
Den tidligere RBK-helten, som bare fikk tilnavnet «Supermann», synes det er vanskelig å sette fingeren nøyaktig på hvor skoen trykker denne sesongen.
– Jeg tror ikke det er noen fasit, men det har ikke lyktes spesielt fremover på banen. Det ser ut som det er litt tilfeldigheter, samhandlingen fungerer ikke som den skal. De hadde en periode her i kvaliken hvor de var veldig gode, og så er det nesten som å slå av en bryter igjen. Det var litt skuffende.
Og akkurat det siste er heller ikke første gang at skjer. Det er også noe flere av dagens spillere har vært inne på, nemlig at de har kommet seg gjennom kvaliken, men falt litt gjennom når gruppespillet har startet.
Ikke mange har vært gjennom den overgangen flere ganger selv, enn nettopp Roar Strand.
– Det er vanskelig å svare på. Mulig det er litt ekstra tenning når det er litt større og viktigere kamper, og det bør jo ikke være slik. Men det er jo litt forståelig også. Mange har spilt i mange sesonger. De vil jo. De vil jo vinne kamper i serien også. Men det er kanskje det siste, lille de ikke har klart å ta ut i år, da.
Se hele intervjuet her. Saken fortsetter under videoen:

Sparking, bok og Bendtner

Og når Rosenborg ligger på fjerdeplass i serien, fire poeng bak Odd på tredjeplass, og de etter fire kamper i Europa League står bokført med null poeng, blir det fort negativitet. I tillegg kommer saker som boken til Nicklas Bendtner på toppen av det igjen.
– Blir det for mye, eller må man regne med det i en klubb på den størrelsen?
– Det har alltid vært blest om Rosenborg, både positivt og negativt. Og historien har vært veldig positiv. At det kommer negative ting, vil skje. Selvfølgelig er det ikke bra det som har skjedd, og måten ting har skjedd på, opp gjennom det året her. Bendtner-saken er jo en egen sak, og Kåre- og Erik-saken (sparkingen av Ingebrigtsen og Hoftun) er jo en egen sak. Så det har vært litt mye. Men de reiser seg helt sikkert.
– Hva synes du om at en spiller som fortsatt er aktiv og nylig har forlatt klubben går ut med karakteristikker om både lagkamerater og trenere og slike ting?
– Det er jo ikke bra at slike ting kommer frem. Nicklas hadde det sikkert ikke bra da han var her på slutten, men slik han har fremstått i hvert fall har han jo opptrådt profesjonelt. Jeg har snakket med ham selv noen ganger, og han er en veldig positiv person. Så det er litt overraskende at det kommer frem slik som det gjør.
– Har Rosenborg gjort det de kunne og på den riktige måten, slik du ser det, da?
– Det også synes jeg det er litt vanskelig å svare på. Han var jo veldig god da han kom, og et eller annet har skjedd når han ikke lyktes på banen. Det er nok noen kamper, mener jeg da, at han kunne bidratt i stedet for å være helt ute i kulden. Men slik er det, noen tar det valget og alle er ikke like enige i det.

Sa klart fra om åpenhet

Selv om Rosenborg-historien er full av store skikkelser og personligheter opp gjennom en lang epoke med suksess, er svært få større enn Roar Strand. Han er heller ikke den som oftest uttaler seg og er synlig offentlig etter spillerkarrieren. Men nylig, da saken der organisasjonssjef Trond Alstad avbrøt et NRK-intervju med Pål Andre Helland, valgte han å si svært tydelig fra.
– Den saken er alle enige om at ble feil og etterpå har flere beklaget. Men hvordan opplever du Rosenborg, da, når det kommer til det temaet med åpenhet og folkelighet og slike ting?
– Det har nok endret seg litt i forhold til det som var før. Men fotballen har forandret seg og verden har forandret seg, så jeg skal ikke være noen fasit på det. Men at det har forandret seg, er det ikke noen tvil om. Og den saken du snakker om her er nok alle enige om at ble feil, så jeg håper de tar lærdom av det.
For i Rosenborg har man det nedfelt i verdiene, og kanskje spesielt anført av Nils Arne Eggen og Brakka og den tiden, skal det være åpent og folkelig.
– Det virker jo som at noen i omgivelsene, når man ser på reaksjonene, mener at man kanskje har fjernet seg litt fra det. Er du enig i det?
– Det er som du sa i sted, det er litt vanskelig å sitte utenfor og ha noen mening og uttale seg om det. Men folk snakker om det her i Trondheim i hvert fall, at det har forandret seg mye. Jeg husker jo spesielt en gang at vi spillerne satt og spiste lunsj på Brakka, og supporterne til et europeisk lag kom inn i klubbhuset mens vi satt der. Det var litt spesielt. Og slik skal det jo heller ikke være, men det er ganske stor forskjell i hvert fall, til i dag.
– Man trenger kanskje ikke å få Sporting-fansen inn i garderoben før kampen?
– Nei, så folkelig trenger det ikke å være. Men det er noe som har skjedd, det er det ikke noe tvil om.

Sammensetningen av stallen

Strand både smiler og blir alvorlig når han snakker om det, der vi sitter på restauranten San Sebastian ved Trondheim Torg. Så skifter vi tema til veien videre.
– Er det godt nok å bli nummer fire og ryke ut på den måten i gruppespillet?
– Nei, det er det jo ikke. Og det er de fullstendig klar over selv. Ambisjonene deres er jo også høyere. De var veldig nære å kvalifisere seg til Champions League, og det laget de møtte der har gjort det bra. Så veien opp på maksnivå, det er ikke så langt unna. Men det er liksom det å få det beste ut i hver enkelt spiller og få kollektivet til å funke. Så det er ikke så galt, men resultatene har ikke vært der vi har håpet på.
Flere peker på at stallen begynner å bli eldre, og at noen spillere kanskje begynner å bli mette. Horneland selv har også vært inne på at de har litt for mange spillere og at stallen bør slankes litt.
– Nivået generelt i stallen er jo bra, det er det ingen tvil om. Alder er kanskje ikke jeg den rette til å uttale meg om, jeg var jo 40 da jeg ga meg, så det er mange som har mange år igjen der, sier Strand med en liten latter, før han legger til:
– Men det har vært litt mangel på enkelte plasser. De har vært litt sårbare hvis noen har blitt skadet, og det har kanskje vært litt av svakheten.
– Litt feil sammensatt, kanskje?
– De har jo de spillerne de har. Det kom en trener inn med den stallen han måtte begynne å jobbe med. Så jeg velger å være positiv og se fremover. Bli ferdig med denne sesongen her og starte på nytt, og bite hardt fra seg neste år.
– Og da mener du at de folkene som er der nå er de rette til å få en ny sjanse og ta det videre, som nå har kommet seg gjennom denne sesongen, med Horneland, Stig Inge Bjørnebye, Ivar Koteng og hele fjøla. Det blir fort ropt på hoder på et fat. Gjør man det for fort?
– Ja, det vil jeg nok tro. Mange har vært der i mange år nå, og hva som skal gjøres for at det skal bli bedre, det har ikke jeg noen fasit på. Men vi ser jo publikumssvikten også. Jeg vet ikke hvor mange det var mot PSV hjemme, men det var i hvert fall 10.000 for lite. Og det er et lite varsku. Noe må skje, men hva som må gjøres er ikke jeg rette person til å si.

Samhold og lagfølelse

Nå er for så vidt dette med tilskuersvikt et problem de fleste lagene i norsk fotball sliter med. Likevel fenger ikke Rosenborg trønderne på samme måte som tidligere. Mot Sporting i Europa League torsdag kveld, rett nok i flere minusgrader, ble det oppgitt om lag 11.000 tilskuere. I realiteten var det nok langt færre som benyttet seg av billetter, sesongkort og billettpakker.
– Det forteller at publikum i Trondheim har store krav. Det har vi alle rundt og i RBK også. Folk er litt skuffet. Det er helheten tror jeg, som har gjort at folk ikke dukker opp, med sparkingen og med ditt og med datt. Men jeg håper mest det er resultatene som gjør at de ikke møter opp. Laget trenger støtte, så jeg håper flere og flere kommer tilbake på stadion.
Som flere har merket seg og diskutert, er det heller ikke bare det sportslige som ikke går på skinner. Det dukker stadig opp andre typer saker som heller bensin på det trønderske bål, og det ene temaet diskuteres etter det andre.
– Hvilke meninger og synspunkter har du på det med samhold i gruppa og lagfølelse og slike ting, da?
– Det er kanskje ikke bra at folk går ut og sier de ikke er fornøyde at de er skuffet over at de ikke starter. Det er forståelige på mange måter også, men det bygger ikke et lag. Det vil si at han som spiller før deg ikke er god nok. Prøv å stå bak hverandre og sammen som et lag, så tror jeg det her blir bra til slutt.
– Er det noe spesielt du tenker på da, det har jo vært noen saker rundt det?
– Nei, det er ikke noen enkeltsaker jeg tenker på, det er generelt, at du må stå sammen som et lag. Og det gjør de nok helt sikkert innerst inne, men det er noen små drypp som kommer innimellom, og det løfter ikke gruppa. Så jeg håper alle står sammen.
Men heller ikke på Strands tid var det slik at samme hvem som spilte så var alle enige og fornøyde og tiet om frustrasjon.
– Nei, vi hadde noen episoder vi også, der folk ikke var fornøyde, det er det ingen tvil om. Men det skader mer enn det løfter gruppa, det er det heller ingen tvil om. Du skal ikke være fornøyd hvis du ikke spiller, men du trenger ikke si det til lagkompisen din.

Horneland og 4-3-3-rabalder

Et annet tema som har versert rundt Rosenborg hele denne sesongen, helt siden trenerjakten dro ut og etter hvert som sesongen startet dårlig, det løftet seg og før man nå er nede i en ny bølgedal, er Eirik Horneland og hans jobb.
– Igjen står jeg utenfor og får ikke med meg absolutt alt, selvfølgelig, men jeg ser at han er en bra, engasjert og veldig "på" trener, som byr på seg selv. Det er inntrykket mitt, og jeg tror han er en bra fotballtrener. Selvfølgelig, det er tøft å ta over Rosenborg, som har de store forventningene, og han har stått veldig godt i det, så jeg unner ham å lykkes neste år.
– Er det litt slik at man nesten kan trenge en læresesong også, selv om det høres litt rart ut, men når man kommer fra en annen klubb og opp til noe som er mye større og der forventningene og presset er helt annerledes? Vet man ikke helt med en gang hva man kommer til og trenger litt tid, eller er det en tanke som jeg sitter med?
– Nei, jeg tror kanskje du tenker riktig. Jeg tror nok det er flere trenere som har fått et lite sjokk av hva som er her. Det forventes gull, og av og til så er ikke det bra nok heller. Så presset er stort. Vi håper og tror at når vi er ferdige med det her nå, og får det beste ut av det og har en god vinter, så gleder vi oss til neste år.
– Det holder ikke bare å vinne gull, det skal gjøres riktig, og så kommer et ord som sidespiss og da er bråket i gang igjen. Da blir det rabalder i 4-3-3-land?
– Hehe, ja. Det hendte seg i perioder at vi gjorde det før i tiden også. Vi hadde jo mange, mange gode spisser, eller tre-fire-fem landslagsspisser i troppen en periode. Så vi var inne på det vi også. Men i 4-3-3 så er det jo ikke slik. Og hvis de vil at Rosenborg skal spille slik, så blir det ikke riktig. Men det er sikkert mange knapper du kan trykke på her for å få det til å lykkes helt, og jeg er positiv, sier Roar Strand.
UEFA Europa League
Glimt imponerte mot Arsenals stjernegalleri: – Får litt dårlig betalt
13/10/2022 KLOKKEN 18:36
UEFA Europa League
Nådeløs Glimt-profil – mener laget sviktet i forberedelsene
07/10/2022 KLOKKEN 06:49