Tirsdag kom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) med en pressemelding der de opplyste om følgende:
«Det er forbudt for publikum å bruke bluss på norske fotballtribuner. Forbudet gjelder både for fyrverkeriprodukter ment til underholdning og pyrotekniske produkter ment til å gi nødsignal.»
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Meldingen kom etter den siste tids debatt om bruk av pyro og bluss som har herjet blant supporterne i norsk fotball.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:

– Det aktuelle regelverket trådte i kraft allerede i 2002

I helgens runde hadde en rekke fans fra ulike lag markeringer og uttrykte at de ønsker å myke opp regelverket rundt bruk av pyro på norske tribuner. Mandag møtte konkurransedirektør i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn, lederen av Stabæk Support, Bjørnar Posse Sandboe, til debatt i Fotballmandag på MAX.
Pressemeldingene til DSB satte sinnene i kok på Twitter blant flere supportere, som mente at det nå ble totalforbud mot bruk av pyro. Også NFF reagerte og ba DSB om å klargjøre budskapet sitt i pressmeldingen.
DSB mener pressmeldingen ikke inneholder noe nytt, men en presisering av dagens regelverk. Etter den siste tids debatt ønsket de å informere om dagens regelverk.
– Det er viktig å si at forbudet mot publikums bruk av bluss på tribunene, ikke er nytt. Det aktuelle regelverket trådte i kraft allerede i 2002. Med tanke på debatten som har gått de siste dagene, hvor det er tydelig at mange ikke kjenner godt nok til regelverket, er det helt naturlig at DSB presiserer hva som faktisk er lov og ikke. Å bidra til å forebygge alvorlige hendelser er en av DSBs viktigste oppgaver, skriver DSB i en e-post.
– Hva er deres synspunkt på bruk av bluss på norske fotballtribuner?
– Det skal være trygt å gå på norske idrettsarrangement. Bluss utvikler sterk varme, opp mot 1000 grader, og slukker ikke før de brenner ut av seg selv. Både publikum og spillere kan bli skadet ved uforsvarlig bruk av slike produkter, og derfor er det forbudt for publikum å bruke bluss på norske fotballtribuner, hvor det er mange mennesker tilstede.
Se hele debatten om blussing. Saken fortsetter under videoen:

Dette er tillatt av blussing på arena

– Hva er egentlig tillatt?
– Det er forbudt for publikum å bruke bluss på tribunene, hvor det er mange mennesker tilstede. På indre bane, eller i andre trygge omgivelser - uten ansamling av publikum - er det noe annerledes: Dersom brannvesenet og eier av stadion godkjenner det, kan det brukes fyrverkeri ment for underholdning. Men det betinger at produktene brukes i avtalte og trygge former. DSB anbefaler derfor at man eventuelt bruker profesjonelle scenpyroteknikere.
– Slik vi forstår det, er det kun lov på indre bane, altså ikke på tribunen. Er det en innstramming av tidligere praksis?
– Nei, det gjeldende regelverket trådte i kraft i 2002.
DSB påpeker at det er brannvesenet og stadioneier som gir tillatelse til å bruke pyro og fyrverkeri innenfor gjeldene regelverk. Direktoratet ønsker heller ikke et totalt forbud.
– DSB har ikke uttrykt noe ønske om et totalt forbud, kun at gjeldende regelverk følges. Det betyr at publikum ikke kan bruke bluss på tribunene, med mye folk, men at brannvesenet og stadioneier kan gi tillatelse til bruk på for eksempel indre bane eller i andre trygge omgivelser.
Sett denne?
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03