TRONDHEIM / OSLO (Eurosport):
Han har rukket å være i Rosenborg noen uker, Dino Islamovic. Når han setter seg ned med Eurosport er han tydelig på at han er overrasket over den store forskjellen på hvor mye hardere det trenes.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Derfor forventer han også en tøffere fysisk liga med mer tempo enn i Sverige, men ser også positivt på det ettersom han håper det vil bidra til at han får enda flere sjanser til å score.
Målkontoen ble åpnet allerede på første forsøk, da han puttet på i treningskampen mot Stjørdals/Blink.
Og på det åpne spørsmålet om hvilken lagkamerat som har gjort mest inntrykk på ham så langt, svarer han følgende:
– Jeg synes Pål har vært en av de beste siden jeg kom hit. Han har hatt en bra forsesong, både i matcher og på trening. Jeg synes vi har funnet hverandre bra på treninger. Så jeg hadde nok sagt Pål, sier Islamovic til Eurosport.
Men det er også en annen gjeng som har både imponert og overrasket ham.
– Jeg synes vi har mange unge, bra spillere. Det var en ting jeg ble overrasket over, at det er så mange unge spillere som holder et høyt, høyt nivå.
Han ønsker ikke å sette seg et konkret mål for antall scoringer, men vet at det i en klubb som Rosenborg er press på å levere nettsus. Han har også tidligere spilt en del 4-3-3 i forskjellige varianter.
Eirik Horneland har tidligere uttalt til Eurosport at de ønsker å smi ham til en typisk RBK-midtspiss, der han ved enkelte anledninger tidligere har hatt en tendens til å droppe langt ned i banen.
– Jeg tror man skal ha en variasjon i det. I Östersund ... Ikke for å trykke ned noen andre, men det var kanskje ikke det beste laget. Da ble jeg tvunget til å være mer delaktig i spillet. De første seks månedene der var jeg også høyere opp og scoret flere mål. Det er samme sak her, nå er jeg i en toppklubb, med bra spillere. Der midtbanen og kantene er gode, og kanskje jeg ikke behøver å komme ned så ofte, men være mer «riktig angriper». Man må tilpasse seg sine lagkamerater.
(Artikkelen fortsetter under):

Opplever stor forskjell fra Sverige: – Vi trener mye, mye hardere

Torsdag ble Alexander Søderlund presentert som svenske Häckens nye spiss, og dermed er 26-åringen og Erik Botheims klubbens to valg som naturlige spisser, selv om sportssjef Mikael Dorsin overfor Adresseavisen åpner for å hente inn et tredje alternativ.
Når det gjelder Helland ble 2019 en tøff sesong, men han fikk et skikkelig oppsving på høsten. I ettertid har også Eirik Horneland innrømmet at kanskje burde brukt kantspilleren mer. Nå har han forlenget kontrakten, og går trolig en langt bedre sesong i møte.
– Jeg tror vi kommuniserte litt uklart til hverandre. Det som er viktigst er hva som er sagt mellom meg og sjefene mine. Jeg vil ikke gå inn på hva som blir sagt innenfor husets fire vegger, for det blir illojalt, men vi er i mye større grad enige og på bølgelengde nå, det er ikke tvil om, sier Helland til Eurosport.
Ifølge ham ser laget bedre ut, samtidig som han personlig føler seg mye bedre.
– Ut fra de signalene jeg har fått, føler jeg meg mye mer ønsket nå, og det er viktig for meg. For min egen del føler jeg meg i bra slag, og det tror jeg vises også. Da har du naturlig mye større verdi, både som fotballspiller og menneske. Så enkelt er det i denne bransjen.
Han innrømmer at han var nær å forlate klubben i vinter, og at det var en tøff avgjørelse. Men nå ser han fremover og kaller det «vann under brua».
– Vi startet med tillegg og truger i fjor, og det var turbulent hele veien. Og i og med at de (Horneland og Emberland) har fått holde på i et år, så har de i mye større grad fått satt sin stall og sitt mannskap, som de vil at skal utøve de planene og strategiene de legger på banen. Til nå har det sett veldig mye bedre ut i treningskampene, og ikke minst merker jeg stor, stor heving på trening, i tempo og ikke minst utførelse på ting. Det er veldig mye bedre enn på samme tid i fjor, mener Helland.
Nå har han fått trent godt over en lengre periode, uten skader og smeller. Derfor banker han i bordet og håper det fortsetter. Så langt i vinter har flere motstandere blitt spilt svimle.
– Jeg har det i arsenalet å levere noen C-momenter. Så får vi bare håpe vi klarer å holde det i gang, for jeg sitter med inntrykk av at det ikke er kjempeartig å spille mot meg nå for tiden.
Når han blir gjort oppmerksom på at Islamovic trekker ham frem som den som har imponert ham mest så langt, snakker også han om den gode relasjonen de to har opparbeidet seg på kort tid.
– Jeg har allerede klikket bra med Dino på trening. Jeg synes han er veldig lett å spille med. Han er smart og det lett å bevege seg ut fra ham. Og så er han fotballsmart. Skal han bruke en berøring, så gjør han det, og skal han bruke to, så gjør han det. Det som også er litt deilig er at han er fotballspiller, sier Helland og utdyper:
– Når det er riktig for ham å sentre, så spiller han ballen. Når det er riktig å skyte, så skyter han, men hvis han har mulighet til å slippe til noen i bedre posisjon, gjør det at det er veldig lett å forholde seg til. Så han kan bli en attraksjon.
(Artikkelen fortsetter under):

Vraker ekspertråd – ekstra grep skal holde Helland i toppform

Nå har han sluttet å høre på alle meningene fra folk rundt seg, og legger i likhet med i årene han var som best inn ekstraøkter. Nå trener han for seg selv etter å ha levert junior i barnehagen og før frokost.
Og ting kan tyde på at Helland igjen får en nøkkelrolle i årets RBK-utgave, og trolig blir han da hovedservitør til den nye spissen.
– Det er jo nesten en forventning om at toppspissen i Rosenborg skal bli toppscorer. Det er det noen før ham som har sørget for, og det er jo bare noe han må leve med. I den 4-3-3-en vi ønsker å få til vil jo han ofte være den mannen som ofte skal høste fruktene av godt spill.
Og selv om Helland og Islamovic allerede har funnet hverandre godt, er det minst en viktig oppgave som gjenstår: Å lære svensken mer om RBK-historien.
Det kommer, mener Helland, og Islamovic selv lover med et stort smil å øve på «Bilde tå’n Ivers» før sesongstart.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03