Det er mars og denne måneden sparkes Eliteserie-sesongen i gang. I den anledning har Eurosports fotballekspert Joacim Jonsson analysert Mjøndalen. Her er hans status på klubben per 1. mars. Skalaen er fra én til seks.
Keeper - 3:
Det klare førstevalget, Sosha Makani, er ute med skade og tidligst tilbake i månedsskiftet mai/juni. Da står Mjøndalen igjen med George Bokwe, og han holder ikke eliteserienivå. Det er et meget kritisk utgangspunkt for Mjøndalen, og jeg mistenker at Vegard Hansen sover dårlig om nettene. Kenneth Karlsen må få hentet inn en ny keeper før serien starter.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Forsvar - 4:
Forsvaret er solid. Inn har Akeem Latifu kommet. Han er vel ingen toppback, men en trygg forsterkning som har masse erfaring og har bevist at han holder nivået. Stopperparet Johansen/Jansen er meget interessant og jeg tror de vil hevde seg svært godt på dette nivået. Disse to er kanskje det mest duellsterke stopperparet i Eliteserien. På venstresiden vil Vetle Dragsnes spille. Han har en stor motor og god venstrefot. Svakheten er tempoet. Willam Sell er en god backup bak disse fire.
Midtbane - 3:
Tynt, tynt tynt. Denne lagdelen må forsterkes. Nye Thorhallsson har sett ok ut, men han er ingen spiller som klarer å styre denne lagdelen. Han har mer enn nok med seg selv. Gauseth imponerte stort i fjor, men nå er det et hakk opp og et lite spørsmålstegn rundt hans tempo. Tonny Brochmann var solid i fjor høst uten å være fantastisk. Summen av disse tre blir for svakt og her bør det inn en ny mann, som er nummer én i midtbaneleddet.
Angrep - 4:
En lagdel som er kraftig forsterket. Erfarne Fredrik Brustad er hentet fra Molde. Han har fysikk og fart som blir viktig i kontringsspillet. Sondre Liseth er hentet fra Nest Sotra. Ny på dette nivået, men svært spennende. Han har en meget god fysikk, kan finne på ting på egen hånd, men er samtidig god relasjonelt. Liseth kan også spille på venstresiden hvis det viser seg at evig unge Oliver Occean fortsatt leverer. Det finnes flere alternativer i angrepsrekken. Mathias Fredriksen, Joackim Olsen Solberg, Diomande og spennende Alfred Scriven er alle spillere som kan bekle kantplassene. Scriven har tatt store steg i vinter. Mjøndalen ser litt småspennende ut fremover på banen. Det som uroer meg mest er faktisk Fredrik Brustads dårlige knær.
Saken fortsetter under videoen.
Antatt lagoppstilling (4-3-3):
Georges Bokwé
Akeem Latifu - Sondre Solholm Johansen - Quint Jansen - Vetle Dragsnes
Dagur Dan Thórhallsson - Christian Gauseth - Tonny Brochmann
Fredrik Brustad - Sondre Liseth - Mathias Fredriksen
Trener - 4:
Vegard Hansen: Forvandlingen Vegard Hansen har gjort som trener er enorm og meget imponerende. Fra å ha vært mer eller mindre korsfestet av spillergruppa, delvis på grunn av leder- og spillestil, og fra det utgangspunktet klare å snu den samme spillergruppen og få dem til å tro på et nytt budskap, er meget imponerende. Han fremstår roligere på sidelinjen og istedenfor å sparke fotball har Mjøndalen blitt et meget spillende lag.
Nøkkelspiller:
Christian Gauseth: Det blir kanskje brutalt å utnevne en spiller til nøkkelspiller som jeg er usikker på om har tempoet inne. Men Gauseth har en stor innflytelse på denne troppen og er deres klare leder. Han er viktig både på og utenfor banen.
Årets gjennombrudd:
Mathias Fredriksen: Fredriksen klarte aldri slå igjennom i Odd, og forlot Skiens-klubben til fordel for Mjøndalen i 2016. Han er ikke akkurat noen unggutt og han har også vist kvalitetene sine tidligere, kanskje spesielt høsten 2017, men han har aldri fått vist det på den store scenen. Han var skadet i hele 2018, men har sett helt strålende ut denne oppkjøringen. Får han være skadefri tror jeg han vil vise seg frem for fotball-Norge denne sesongen.
Saken fortsetter under videoen.
Salgsobjekt:
Sondre Liseth: Kraftspissen debuterer på øverste nivå. Imponerte meg stort ved flere tilfeller i fjor. Han er god både individuelt og relasjonelt. Jeg tror at han kan ta Eliteserien med storm. En spiller i den alderen og med den fysikken er interessant også utenfor landets grenser.
Undervurdert:
Quint Jansen: Stopperen har tatt bakveien til Eliteserien. Først var det kjærligheten som tok han til Nord-Norge og Finnsnes. Han ble senere sett på som for svak for Tromsø og Viking, før Mjøndalen hentet den duellsterke stopperen foran 2017-sesongen. Jansen var god også i Finnsnes, men i Mjøndalen har han vokst som spiller og jeg synes det er merkelig at ikke noen Eliteserie-klubb hentet ham tidligere. Han danner et kruttsterkt stopperpar sammen med Sondre Solholm Johansen.
Ønskespilleren:
Daniel Pedersen, LSK: LSKs midtbanedynamo hadde vært guds gave for Vegard Hansen. En toveis midtbanespiller som behersker både den harde jobben av spillet og den fintspillende delen.
Overgangsvinduet:
Klart bedre enn da Mjøndalen sist gjestet Eliteserien. Brustad blir viktig for kontringsstyrken. Liseth er et spennende navn. Han har en rå fysikk og passer bra inn i spillestilen. Latifu er et trygt kort med masse erfaring. Thorhallsson er gamblingen i dette vinduet. Tapet av Jonathan Lindseth er tungt, og de bør finne en erstatter for ham de siste ukene av vinduet. Det bør også hentes en ny keeper på Isachsen Stadion.
Sesongen:
Mjøndalen feilvurderte eliteserienivået fullstendig sist. I euforien over et sjokkartet opprykk kjørte Karlsen/Hansen på med en gjeng som ikke var i nærheten av å ha de kvalitetene som trengtes. Er klart bedre forberedt nå, selv om jeg mener de burde hatt minimum en midtbanespiller og keeper til av klasse. Laget ser mer homogent ut og har flere strenger å spille på enn sist. Mjøndalen har helt klart helt andre forutsetninger til å klare seg denne gang.
Sett denne?
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03