Plassering 2019 - 12
Nøkkelperson – Thomas Berntsen
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 KLOKKEN 14:14
Sportssjefen tryllet nærmest de første årene i Sarpsborg 08, og dro opp den ene kaninen etter den andre fra hatten. Han har hatt det tyngre de siste vinduene. Etter å ha vært med på å bygge opp en økonomisk plattform med mange innbringende salg, ble 2019 et mørkt år med mange feilkjøp og det rant en god del penger ut av Sarpsborgs lommebok. Troppen må nok en gang renoveres, og nå må Berntsen tilbake til sin gamle suksess-filosofi med å hente sultne spillere som vil opp og frem, blandet med krydder som går inn og hever laget fra dag 1. Jobben Berntsen har foran seg er stor.
Troppsituasjon
Sarpsborg gikk berserk i 2019 og hentet mer eller mindre en hel spillertropp i løpet av de to vinduene. De fleste av disse spillerne var bomkjøp og Straalman, Nangis, Pavelic og Lafferty blir garantert sendt tilbake. Da de har mange stoppere på kontrakt tror jeg heller ikke de forlenger med Gunnarsson. Det er usikkert også hva som skjer med Letellier som ble hentet inn som erstatter til Vasyutin, trolig er han også borte foran 2020-sesongen. Jon-Helge Tveita og Amin Askars avtaler går ut. Jeg tipper de ønsker å forlenge med begge, men ønsker Tveita det selv? Kristoffer Zachariassen er klar for RBK. Matti Lund Nielsen har allerede annonsert at han forsvinner. Kristoffer Larsens kontrakt går ut og han har ikke etablert seg på laget i løpet av sin kontraktstid. I det store og hele er det en del usikkerhet rundt Sarpsborg 08s spillerstall i 2020 og jeg tror vi kan forvente nok en sesong med mange spillere i omløp.
Trenersituasjon
Geir Bakke sitter med en langtidsavtale med Sarpsborg 08, og til tross for en svak sesong er det få spørsmålstegn rundt hans fremtid. Alt tilsier at Bakke trener Sarpsborg 08 også i 2020.
Økonomi
Økonomien er trygg, men mye av reserven de skapte seg etter Europa-spillet i 2018 er borte etter en sesong med mange dyre spillere i omløp. Det skal sies at en del av pengene er investert i anlegg og forbedring av fasiliteter på Sarpsborg Stadion, noe som er svært fornuftig
Keepere
Aslak Falch har dannet keeper duo med Alexandre Letellier. Falch har avtale og blir med videre. Franske Letellier gjorde en høvelig figur, men ikke mer. Hans låneavtale går ut. Jeg mistenker at 08 ikke forlenger med franskmannen, og må da ut på markedet for å hente en ny keeper.
Forsvar
I denne lagdelen ble det hentet inn ekstremt med spillere forrige sesong. Straalman og Gunnarsson var på lån og det er nærliggende å tro at disse to forsvinner ut. Bojang og Arboine har vært lånt ut til lavere divisjoner, men ingen av disse har per i dag nivået som tilsier at de skal prege 08 i 2020. Nytt utlån kan være melodien her. Forhåpentlig stabler klubben livsviktige Jørgen Horn på beina igjen. Da tror jeg også vi får se en «nyfødt» Nicolai Næss. Med Pavelic ut og usikkerhet rundt Tveita, kommer det garantert inn minimum en sideback, kanskje to.
Midtbane
Også her tror jeg vi får se store forandringer. Zachariassen er solgt. Matti Lund Nielsen har takket for seg og Kristoffer Larsens avtale går ut. Wilmer Azofeifa var leid ut til Aalesund i høst, uten å imponere. Han går en usikker fremtid i møte. De fleste andre har kontrakt og klubben har store forhåpninger til at Gaute Vetti og Ismail Coulibaly skal utvikle seg til gode eliteseriespillere. Siden har de naturligvis Mate Males i bakhånd som de håper skal bli den store stjernen kommende sesong. Men han trenger en lang og god oppkjøring etter skaden i høst. Her må de først og fremst hente inn kantspillere.
Angrep
Her sitter de litt i klisteret. Mos og Skålevik sitter begge på lengre avtaler og er forholdsvis dyre spillere for østfoldingene. Ingen av dem har vært i nærheten av å vise noe som helst av kvalitet i Sarpsborg 08. Jørgen Strand Larsen må ta nye steg i vinter og kan da bli en viktig brikke for dem, men her må Berntsen ta frem tryllestaven og finne en spiss av kvalitet. For Sarpsborg kan ikke leve med en slik sesong til i det offensive spillet, da rykker de ned.
Realistiske signeringer
Robin Rasch. KFUM spilleren har en fantastisk sesong bak seg sentralt på midten hos OBOS-klubben og det hadde vært morsomt å se ham på neste nivå. Har ballferdigheter som hadde passet bra sammen med Males og i tillegg en dødballfot av ren klasse, noe som 08 skriker etter. Rasch kommer i utgangspunkt fra Follo som mer eller mindre er en naboklubb.
Ingvald Halgunset. Kantspilleren fra Sandnes Ulf er på vei opp og skal man hente ham, er det nå. Om et år kan det være for sent. Han var god for Ulf i fjor og har egenskaper i sitt spill som dagens 08-kanter savner. Herlig servitør og ferdigheter med ball på et godt eliteserienivå.
Drømmesignering
Thomas Lehne Olsen hadde vært tidenes signering for sarpingene. En spiller jeg mener er en av seriens aller beste spisser, men som har fått en umulig jobb i LSK og stagnert litt. Urealistisk? Kanskje, men hvis LSK rykker ned må han finne seg en ny klubb. Da bør 08 ofre det de har av penger på ham. Med Lehne på laget er Sarpsborg 08 nærmere en toppklubb enn nedrykkskandidat
Prognose 2020
Det kom som et sjokk i byen da styreleder Cato Haug og daglig leder Espen Engebretsen sa opp samme dag. Begge har vært ekstremt sentrale i 08s suksess og to av de aller viktigste enkeltpersonene. Hvorfor forsvinner de ut nå? Har de innsett at laget har nådd taket og det ikke er mer å hente ut? Eller er de rett og slett slitne etter mange år med ekstremt mye jobbing? Hvor mye handlekraft mister klubben nå? Spørsmålene er mange, og de må besvares i løpet av kort tid. Dette er to stoler som ikke blir enkle å fylle. Akkurat per dags dato er det mye usikkerhet og umulig å spå hvilken vei dette kommer til å ta. Troppen må forbedres og spillet på banen må heves. Vi skal ikke glemme at Sarpsborg kun vant fem kamper i 2019, det er sjeldent eller aldri man klarer seg i eliten med så få seire. Samtidig forsvinner to av klubbens nøkler ut portene. Jeg mistenker at det er mange sarpinger som er nervøse nå.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 KLOKKEN 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 KLOKKEN 10:03