Jeg er ikke i tvil om at Dag-Eilev Fagermo er et godt valg av Vålerenga, spesielt sett ut fra den situasjonen klubben befinner seg i nå. Spørsmålet er om han selv er klar over kvaliteten på den stallen han overtar, eller om han har stirret seg blind på klubbnavnet og ikke kvaliteten?
Han går til en større klubb med et langt høyere potensial enn Odds BK. Men faktum er at han går til et svakere lag, men med langt høyere krav på seg, og det er ikke lenger mulig å gjemme seg bak noen floskler.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
Det må leveres fra dag 1, for å få nødvendig arbeidsro.
Fagermo har vist over lang tid at han er en meget god trener, men han har i samme periode vist at overgangsmarkedet ikke er hans sterkeste side. Hans jobb i Vålerenga blir først og fremst å få et konkurransedyktig lag på beina, og da må det møbleres om en del i stallen.
Tidligere har han turt å satse på unge keepere. Han har to å velge mellom i Vålerenga. Kjetil Haug og Kristoffer Klaesson. Det er nærliggende å tro at Kristoffer Klaesson vil stå. 20-åringen er et eget produkt og viste allerede i fjor at han takler oppgaven. Samtidig har også Haug tatt store steg.
Her kommer hans første problem. Han kan umulig ha en dyr Adam Kwarasey på benken, av to grunner. 1. Det vil ikke være bra for gruppedynamikken å ha en tidligere kaptein med så stor erfaring på sidelinjen. 2. Enga har per dags dato begrensede ressurser til å gjøre noe i spillerstallen. Kwarasey er en dyr mann og slike kan han ikke ha på benken. Men kanskje løser dette seg selv med tanke på Kwaraseys skadeproblemer.
Forsvaret er Fagermos største hodepine. Han bygde mye av sin suksess i Odd på en bunnsolid defensiv, med et meget godt stopperpar. Hos Vålerenga står han per dags dato helt uten den soliditeten. Jonathan Tollås Nation påstår hardnakket at han skal komme tilbake sterkere enn noensinne, men han har vært skadet lenge og det er fortsatt usikkert rundt når han er tilbake for fullt.
Fagermo kan ikke stole på det, og utover Tollås har laget ikke stoppere som kan lede Vålerenga mot toppen av norsk fotball. Første prioritet må være minimum en stopper med tempo, som også er god i frispillingsfasen.
Jeg er rimelig trygg på at Fagermo ønsker inn en sentral midtbane som kjenner hans måte å spille fotball på. Det vil gjøre ting enklere for den nye sjefen med å implementere sin spillidé. Mohammed Abu har for høy feilprosent for å falle Fagermo i smaken, og Magnus Lekven tror jeg ikke han ser på som nummer en i den posisjonen.
Problemet her er at Abu er en av klubbens dyreste spillere og binder opp mye midler. Han vil trolig være til salgs denne våren. En utfordring er at det internasjonale vinduet er stengt. Fredrik Oldrup Jensen er på markedet og er en Fagermo-favoritt. Han kan dette systemet i blinde. Det er en garanti at Vålerenga vil prøve seg på ham.
Herolind Shala er sikker på den ene indreløperen, og kanskje er dette Horn Myhres år. Han har potensial til å ta neste steg. I en optimal verden forsterker de også her, men det finnes posisjoner som er mer akutte.
Lengst frem er det umulig å komme utenom Flamur Kastrati. En signalspiller klubben skriker etter og som supporterne kan identifisere seg med. Klanen hadde elsket Flamur, og han hadde elsket Klanen. Han er under kontrakt med KBK, men jeg er rimelig trygg på at han hadde ønsket seg hjem på Østlandet igjen, hvis muligheten bød seg. Han passer perfekt inn i den nye formasjonen.
På sidene har Fagermo en del alternativer å velge mellom, og det brenner ikke på den posisjonen. Og så er jeg spent på hva Fagermo gjør med trenerteamet rundt seg. Haakon Lunov gikk hardt ut og markedsførte seg som ny hovedtrener. Når jobben gikk til en annen kandidat, har han også gjort det mer eller mindre umulig for seg, med tanke på en fortsettelse. Å ha en assistent som ønsker sjefens jobb er sjelden en heldig kombinasjon. De har også en fortid i Odd, der alt ikke gikk helt smertefritt, noe som også blitt uttalt i media.
At Fagermo ringer rundt i jakten på en assistent er nok ingen grov overdrivelse. Fagermo trenger ikke bekymre seg for å være arbeidsledig de nærmeste ukene. En hel sentrallinje bør på plass, hvis han skal ha et fnugg av tro på suksess i 2020.

Fagermo om stillingsbeskrivelsen: – Hvem i Norge kan matche min CV på det?

Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03