TRONDHEIM (Eurosport.no):
Torsdag skrev Eurosport om Rosenborg-stallen som er klar for store omveltninger framover, et arbeid som ifølge Eirik Horneland tar til i måneden som kommer.
Eliteserien
Slo ned egen keeper og ble utvist da Viking snudde på overtid
28/11/2021 PÅ 18:00
To av spillerne det har vært mest oppmerksomhet rundt er Pål André Helland, som har slitt benken mer eller mindre kontinuerlig siden 16. mai, og Alexander Søderlund, som fikk plassen sin truet av Bjørn Maars Johnsen i sommer.
Spissen fra Haugesund har kontrakt ut 2020 og har ikke vært i dialog med RBK om en forlengelse foreløpig. Han stod oppført med knappe tre millioner kroner i inntekt i fjor.
– Vi får se hvordan det går ut sesongen, så får vi ta en prat. Jeg er veldig fornøyd med å være her og kan se for meg å spille her flere år dersom kroppen er med meg.
– Hva skal til for å få et bedre 2020 enn i år?
– Jeg vil ha en mye bedre inngang på neste sesong enn det jeg hadde i år. Så jeg prøver å gjøre mitt beste for å være best mulig skodd for å være med på det som skjer. Så jeg skal være en helt annen utgave av meg selv, hvis jeg ikke kan bidra så er det bare å gi seg, sier han.
Horneland sier i en generell kommentar at arbeidet med kontrakter tar til når sesongen er over.
– Utgangspunktet er at troppen er for bred, vi har for mange spillere på kontrakt. Vi holder på å bygge den ned og stable en tropp som skal bite godt fra seg i årene som kommer, sier Horneland.

– Blir motivert av hat

For Helland er situasjonen langt mørkere, da det har blitt mindre og mindre spilletid under Horneland. Også han sitter på kontrakt ut 2020. I 2018 viste skattelistene at RBK-yndlingen tjente 2.7 millioner kroner i 2018.
Det er en revansjesugen Helland som setter seg ned med Eurosport for en prat om framtiden.
– Jeg blir motivert av hat. Jeg vil gjerne bevise for folk at de tar feil. Hvis noen har avskrevet meg så får jeg et bilde i hodet av den personen når jeg holder på å trene for meg selv på kveldstid eller som i dag tidlig. Da tenker jeg «han skal ikke få rett, jeg skal gjøre alt i min makt for å motbevise ham». Det har fungert for meg hele livet, sier Helland om hvordan han motiverer seg på trening for tida.
Før han legger til:
– Det å se for seg Molde-supportere som jubler er det som drar meg gjennom intervallene i desember. Det er sånt som driver meg.
Hva så med 2020?
– Det får vi ta når det kommer. Jeg skal fortsette å spille fotball i alle fall. Det viktigste jeg tar med meg fra 2019 på det personlige plan er at jeg har fått orden på lyskene mine, som jeg har slitt med i mange år.

– Brukt penger de ikke har fått mye igjen for

Helland har tidligere uttalt at han har gode lønnsbetingelser, og at det ikke er gunstig for RBK å ha en fyr ytterst på benken en sesong til.
– Nei, det... ikke noe annet enn at klubben slet økonomisk før vi tok oss inn i Europa i år, og at de har brukt litt mye penger på diverse som de ikke nødvendigvis har fått så mye igjen for. Det sier seg selv, i og med at man gikk mot et minusresultat. Da er jo den stalloppbyggingen slik at man kanskje ikke bør ha høyt gasjerte folk som ikke spiller. Det er ren logikk.
– Hva med for din egen del, du nærmer deg tampen/de beste årene av karrieren – og er en overgang til en annen, norsk klubb overhodet aktuelt?
– Nei, det kan ikke jeg gå og tenke på nå. Jeg har mitt å stri med, å trene og fremstå best mulig så jeg får spilt kamper her. Så får vi telle opp og ta en prat etter sesongen. Det er for mange viktige kamper igjen her for at man skal gå rundt og ta en sånn avgjørelse den ene eller andre veien. Jeg må ha et åpent sinn fram til 16. desember mot PSV.
– Hvor nære var du å gjøre noe i sommer?
– Nei, det var ikke noe bud inne som RBK aksepterte så jeg stod fritt til å gjøre noe selv. Så da blir det veldig hypotetisk.

– Tanken er ikke å ha ham på benken

Eirik Horneland sier at planen er at Helland skal være så god at han er en del av førstelagsplanene i 2020.
– Tanken er ikke at han skal sitte ytterst på benken, tanken er å få ham i en forfatning der han virkelig går inn og konkurrerer om en plass på laget. Han er nyttig både som innskifter og som starter, for han har masse målpoeng i seg når vi får ham på plass på rollekravene.
– Men har han det i seg?
– Det mener jeg bestemt. Han var en veldig stor del av det gjennom vinteren og til midten av mai. Vi hadde dårlige resultater da, og så bedret de seg da han datt ut av laget og det har han vært skadelidende av.

Akintola- og de Lanlay-exit gir ingen garantier

I år har Helland vært bak Yann-Erik de Lanlay og David Akintola i høyrekantkøen, i tillegg har kompisen hans, Gjermund Åsen fått tilslaget på vingen i noen kamper – ikke uten støy.
(Artikkelen fortsetter under):
Til Dagbladet sa Horneland at det var en uttalelse på nivå med 3. divisjon.
At Akintola og de Lanlay forsvinner gjør ikke nødvendigvis høyrekanten til Hellands neste år, mener RBK-treneren.
– Ja, de forsvinner, men vi får Jonathan Levi tilbake fra Elfsborg, vi har Samuel Adegbenro og vi har en veldig frisk og spennende Emil Konradsen Ceide, så vi har gode alternativer.
– De to siste er vel primært venstrekanter?
– De kan bekle begge kantene, avslutter Horneland.
Eliteserien
Mye regnvær i vente – RBK og Brann frykter ny vannkrig
06/11/2021 PÅ 11:38
Eliteserien
Senket klubben som ikke ville ha han nok en gang: – Kreves noe spesielt
30/10/2021 PÅ 17:55