• Se Odd - Rosenborg lørdag 17. august kl. 18.00 på Eurosport Player, Dplay og Eurosport Norge. Sikre deg tilgang her!
TRONDHEIM (Eurosport.no):
– Neei, vi var jo i ferd med å kjøre gruppa i grøfta, sier Eirik Horneland og drar litt på det.
Eliteserien
Mye regnvær i vente – RBK og Brann frykter ny vannkrig
06/11/2021 PÅ 11:38
Han sitter på podiet foran pressen som vil ha sitt. Laget hans har nettopp slått Maribor 6-2 sammenlagt og gått videre i Europa, nok en gang.
– Men så har vi klart, sakte, men sikkert, å løfte det. Sakte, men sikkert, har vi sett ut som et fotball-lag, med bra struktur og orden. Jeg synes Europa har vært meget bra, bortsett fra førsteomgang her (mot Maribor). Men vi klarte å løfte det, og jeg synes vi er på vei mot et eller annet, fortsetter han.
Og tallene er klare. Etter en skrekkelig start, med bare en seier på de åtte første seriekampene - der laget bare hadde 26 skudd på mål, slapp inn 12 og tok imot 33 skudd på eget mål, snudde det meste i de åtte neste, viser en oversikt fra statistikktjenesten Opta.
På de åtte påfølgende kampene etter 16. mai-fadesen hjemme mot Haugesund, er nemlig faisten 6 seirer, 17 scoringer og bare 7 innslupne mål. I de samme kampene har Rosenborg 40 skudd på mål selv og en nedgang til 26 på skudd på mål imot.
På spørsmål om han vil utdype hva han tenker med uttalelsen om at de holdt på å kjøre klubben i grøfta, svarer Horneland følgende:
– Jeg tenker at vi aldri vant fotballkamper. Vi vant jo hverken treningskamper eller seriekamper, og det var så vidt vi hanglet oss gjennom cupkamper oppe i Rørvik. Så vi var veldig ute å kjøre, men vi har klart å snu det. Det er bra for spillergruppa. Jeg tror at når du har stått i motgangen, og står gjennom den, så kommer du styrket ut på den andre siden.
Og stått i motgangen har definitivt Horneland gjort. Han har rakrygget tatt imot alle kritiske spørsmål, vært ærlig om lagets problemer og kjempet seg gjennom en tøff periode.
Sett denne? Saken fortsetter under:

Ikke gitt opp gullet

Onsdag var det god dagen derpå-stemning på Lerkendal. Gjengen som sikret Champions League-playoff trente ikke med resten av laget. Horneland fulgte treningen litt fra avstand, mens hans høyrehånd, Karl Oskar Emberland, styrte den med hard hånd.
Han operer litt i bakgrunnen av mannen han ble med fra Haugesund, er sjelden å se i media (selv om produsenten i Slovenia fokuserte nærmest utelukkende på ham der han tydelig ga instrukser fra sidelinjen i bortekampen) og bare smilte lurt til Eurosport og ruslet avgårde da vi ba om en liten prat etter onsdagens trening.
– Hvor sterke er dere nå, Horneland?
– Vi konkurrerer godt i Eliteserien. Vi er vel det beste laget i de ti siste matchene. Vi er i playoff i Champions League. Det betyr at vi har gjort mye rett, og at vi skal spille Europa. Vi håper det blir Champions League, hvis ikke blir det Europa League, og så skal vi presse Molde, Odd, Bodø/Glimt og alle foran oss på seriegull, sier han til Eurosport.
Han er nemlig krystallklar på at de ikke har gitt opp gullet i Trondheim, selv om de akkurat nå ligger på femteplass, åtte poeng bak Molde.
Ser man videre på tallene fra de første 16 seriekampene, viser de en markant forskjell på flere områder, fordelt på de åtte første og de åtte neste.

Mer direkte

For eksempel at antall touch inne i motstanderens boks har gått opp fra 170 til 240, samtidig som antall vellykkede pasninger har gått ned fra 2645 til 2403, forteller om en stilendring.
– Ja, det gjør jo det. Vi har et trenerteam som er veldig klare og tydelige på hva de ønsker. De er offensivt anlagt, og vi har terpet mye på det de vil ha offensivt. Og så tar det fort fem-seks måneder å få det på plass også, sier Anders Konradsen til Eurosport.
Midtbanemannen er i kanonform, og pekes på av mange som den beste RBK-spilleren denne sesongen, slik han igjen var da han først tok ansvar for en tordentale i garderoben og så fulgte opp med to scoringer mot Maribor.
– En litt mer direkte Horneland-stil?
– Litt mer direkte innimellom, men også litt blandet. Vi så spesielt i den første kampen mot Maribor, så holder vi i kula, uten at det blir bare tut og kjør i korridor og gjennomløping, så det er en god blanding.
Saken fortsetter under:

Peker på dårlige treninger

Sammen med Alexander Søderlund troner han nå på toppen, på delt førsteplass med en tredjemann, av toppscorerlisten i Champions League-kvalifiseirngen med fem mål.
– Min oppfatning er at til tross for mye storm og turbulens rundt, så har vi jobbet godt, trent godt og formen på hele laget er god, altså. Når du i tillegg får resultater i en ny retning, så løsner det mentalt. Legger man alt det sammen, så skjer det som skjer nå, sier Konradsen til Eurosport.
En som også har vært gjennom en personlig forvandling, er Alexander Søderlund. Spissen koser seg igjen med fotballen, og har følgende forklaring på lagets snuoperasjon:
– Vi kom litt skjevt ut med formasjon, og det var litt mye endringer i spillemåten. Det fikk vi på plass, og så er det mulig at vi ikke har vært i helt god nok form. Det har tatt tid for trenerne å bygge oss opp igjen. Jeg tror at treningene på slutten av fjoråret var altfor dårlige, så vi var i litt dårlig form, rett og slett. Vi måtte bygge oss opp igjen, og det har vi heldigvis klart. Men det har tatt litt lenger tid enn vi håpet på, sier Søderlund til Eurosport.
– Man var i ferd med å kjøre klubben i grøfta, sa Horneland?
– Ja, han får nå sagt det han. Han vet hva han sier og han er ekstremt dyktig. Det er klart at ting holdt på å gå skeis, men vi har heldigvis klart å snu det, sier toppscoreren med et smil.

– Tøff bransje

Og nå skal altså Rosenborg kjempe om en plass i gruppespillet i Champions League. Horneland legger ikke skjul på at det ville betydd mye å få en plass der.
– Det ser du litt her i dag, på responsen fra publikum, da vi klarte å snu det. Det var litt god, gammeldags Champions League-stemning. Det var gøy å være med på. Nå er vi i hvert fall i playoff, og det er vi stolte av. Men vi ønsker mer, vi ønsker alltid mer, og så får vi se om vi har det i oss å ta det steget også.
Og hvem skulle trodd det, for bare noen måneder siden, da enkelte ropte på Hornelands avgang, pekte på ledere i klubben og til og med ønsket noen av nøkkelspillerne - som i dag saelvfølgelig er helter igjen - ut av byen.
Hornelands ord fra pressekonferansen etter en fin Europa-kveld tirsdag passer fint som avslutning.
– Jeg håper jeg kan sove godt i natt, og våkne med et smil om munnen. Det er en bransje som er tøff, dette. En bransje som koster mye mentalt, og mye energi, men så får du masse energi av en proff spillergruppe, og det er med på å fylle på.
For:
– Fotball er et mentalt spill, sier Eirik Horneland.
  • Se Odd - Rosenborg lørdag 17. august kl. 18.00 på Eurosport Player, Dplay og Eurosport Norge. Sikre deg tilgang her!
Eliteserien
Senket klubben som ikke ville ha han nok en gang: – Kreves noe spesielt
30/10/2021 PÅ 17:55
Eliteserien
Kalt «Judas» da han vraket RBK – i kveld ble han VIF-helt på Lerkendal
17/10/2021 PÅ 18:53