Brann i 2008. Rosenborg i 2010. Rosenborg i 2019. Og Molde i 2020. Det er de fire gangene norske lag har vært et dobbeltoppgjør unna Champions League-deltakelse siden Rosenborg spilte gruppespill i den gjeveste klubbturneringen i verden i 2007.
Da åpnet Rosenborg med å spille 1-1 mot Chelsea på Stamford Bridge, før de tapte 0-2 for Schalke 04. Så ble det en sterk 2-0-seier over Valencia, før de imponerte med å slå samme lag 2-0 på Mestalla. De avsluttet med to strake tap med 0-4 for Chelsea og 1-3 for Schalke 04. RBK var poenget unna å ta seg videre til utslagsrundene.
UEFA Europa League
Ekspertens dom etter Glimt-tapet: – Uvanlig svak til han å være
13/10/2022 KLOKKEN 18:50
Siden den gang har det blitt stang ut fire ganger for norske lag:

Ikke bitter

Sommeren 2008 tok Brann seg av Ventspils etter 2-2 (videre på bortemål) i andre runde, før de møtte Marseille i playoff. Etter å ha tapt 0-1 på Brann Stadion, så det mørkt ut da Kristjan Örn Sigurdsson nærmest ga Mamadou Niang 1-0-målet etter 66 minutter i returoppgjøret etter en megatabbe av midtstopperen. Da sto det 2-0 sammenlagt.
Så tente Sigurdsson et håp for Brann kvarteret før slutt og utlignet til 1-1 (1-2 sammenlagt). Brann sendte alt de hadde fremover på tampen i håp om en sen scoring og 2-2 sammenlagt, og dermed avansement på bortemålsregelen, men Niang fjernet all tvil da han satte inn 2-1 på overtid - også dette etter en gigantisk tabbe av Sigurdsson - og sendte 55.000 elleville Marseille-fans til himmels på Stade Velodrome.
– Vi hadde en kjempesesong i 2007 og vant serien, men det kostet. Vi hadde mange på landslaget og spilte en haug av kamper, så det var en stor belastning. Det ble en slitasje på flere spillere, som slet med skader. Vi fikk en reaksjon på den gode 2007-sesongen i 2008. Men vi var ikke veldig langt unna, mot selveste Marseille, sier daværende Brann-trener Mons Ivar Mjelde.
– Er det noe du angrer på i ettertid?
– Nei, men det at vi solgte Thorstein Helstad til Le Mans gjorde ting litt vanskeligere. Han var målgarantisten vår som alltid var der. Vi merket at vi savnet en type som ham mot Marseille. Men alt i alt var prestasjonen veldig god. Vi spilte bra både hjemme og borte og hadde våre sjanser. Umiddelbart var det jo surt, for vi var ganske nærme Champions League. Men jeg er mer stolt av det vi fikk til enn bitter og skuffet.

Branns Kristjan Örn Sigurdsson (t.v) i kamp med Hatem Ben Arfa under kvalifiseringskampen til Champions League mellom Brann og Olympique de Marseille i Bregen onsdag kveld. Kampen endte 0-1. Foto: Marit Hommedal / NTB

Foto: NTB

Tenker fortsatt på det

To år senere var det Rosenborg sin tur. De tok seg greit av Linfield i første runde med 2-0 sammenlagt, før de feide AIK av banen med 4-0 sammenlagt i runden etter.
I det avgjørende dobbeltoppgjøret mot FC København så det lovende ut for trønderne etter 2-1-seier hjemme på Lerkendal i det første oppgjøret etter scoringer av Steffen Iversen og Markus Henriksen. En sen redusering fem minutter før slutt av Jesper Grønkjær ga danskene blod på tann inn mot returoppgjøret i Parken.
Foran nesten 32.000 tilskuere var det Sölvi Geir Ottesen sin scoring etter 33 minutter som ble avgjørende. FCK slet seg videre på bortemålsregelen etter 2-2 sammenlagt.
– Bortemålsreglen er det første jeg tenker på. Det var så bittert og noe som satt i lenge etterpå. Og som fortsatt sitter i. Spesielt nå, når man ser hvor nærme Glimt er, tenker jeg litt ekstra på det, sier Trond Olsen, som startet begge kampene mot FCK og som også er en Bodø/Glimt-legende med over 300 kamper for de gulkledde.
– Jeg husker det var en ekstra spenning og et ekstra trøkk før oppgjøret mot FCK. Jeg merket at det betydde mye for oss spillere og alle rundt. Det er veldig surt at man aldri klarte å kvalifisere seg til Champions League, sier Olsen og sukker.

Trond Olsen i aksjon mot Martin Vingaard og FC København.

Foto: NTB

Røk for nettopp Zagreb

Rosenborg fikk en ny mulighet ni år senere etter å ha slått ut Linfield i første runde - igjen - denne gang med 6-0 sammenlagt. I andre runde kriget RBK seg videre med 3-2 sammenlagt over BATE Borisov, mens Maribor ble knust 6-2 i den tredje runden.
I playoffen tapte RBK 0-2 for Dinamo Zagreb i borteoppgjøret, men da David Akintola sendte trønderne i føringen etter elleve minutter, ble det full fyring på Lerkendal. RBK presset på for 2-0 og 2-2 sammenlagt, men måtte se Champions League-håpet svinne hen da Amer Gojak utlignet til 1-1 og sørget for 3-1 sammenlagt kvarteret før full tid, som også ble sluttresultatet.
– Totalt sett var det en fin opplevelse. De var kneppet bedre, men det er klart at det var tungt. Vi slapp inn ett mål for mye i bortekampen. På Lerkendal var det en fantastisk stemning og en kul kamp, og det var stort å være en del av det. Jeg merket at det var en mobilisert gjeng som var klare for oppgaven da de gikk utpå, sier Eirik Horneland.
– Vi hadde veldig troen hjemme og kjørte førsteomgangen. Jeg merket tidlig at Zagreb begynte å bli stresset, men så scoret de ganske sent etter at vi ledet 1-0 og hadde skutt i stolpen. Vi var så nære. Jeg tenker på det i blant, fortsetter den nåværende Brann-treneren.

Eirik Horneland depper etter at Rosenborg røk ut for Dinamo Zagreb i 2019.

Foto: NTB

Må spille sitt eget spill

Olsen mener Glimt må stole på egne ferdigheter og eget spill onsdag på den beryktede Maksimir stadion.
– De kan ikke gjøre noe annet enn å være seg selv. De er ikke noe gode hvis de skal tilpasse seg motstanderen. Det har de ikke vært gode på tidligere heller. Jeg har troen på at hvis de er seg selv, har de gode muligheter. De har brutt så mange barrierer tidligere, så jeg tror de klarer det, sier Olsen.
Mye av det samme er Mjelde innom, men den tidligere Brann-treneren tror Glimt får det tøft.
– Det blir tøft for Glimt, jeg tror fort de scoret ett mål for lite på Aspmyra. De var litt svakere enn jeg har sett de på sitt beste. Jeg er redd for at Zagreb blir for tøffe. De er et knakende godt hjemmelag og det blir en heksegryte å spille der borte. Men de må bare spille Glimt-fotballen sin - tørre å variere presset, tørre å holde i ball og kontre. De kan ikke gjøre noe annet, for det lykkes de ikke med.

Amahl Pellegrino feirer for mål mot Dinamo Zagreb. Men kan det ene målet vise seg å bli for lite? Det kan fort hende, mener Mons Ivar Mjelde.

Foto: NTB

Ikke så syk arena

Horneland mener Maksimir stadion er overvurdert.
– Vi hørte mye om en voldsomt fryktet arena, men jeg ble ganske skuffa. Den var pratet veldig mye opp. Det var ikke spinnvilt i det hele tatt. Jeg har vært på andre europeiske arenaer der det har vært mye liv. Det var nok mer spinnvilt i Roma enn det kommer til å bli i Zagreb for Glimt sin del, sier han og avslutter:
– De må bare være seg selv, senke skuldrene og gå på med alt de har. Og de har uansett sikret seg Europa League-gruppepspill, så de må slippe alt løs og gå på med alt de har.
Sett denne?

Beskriver seg selv om en grizzlybjørn i bur: – Blir et helvete for alle når jeg er tilbake

UEFA Europa League
Glimt imponerte mot Arsenals stjernegalleri: – Får litt dårlig betalt
13/10/2022 KLOKKEN 18:36
UEFA Europa League
Nådeløs Glimt-profil – mener laget sviktet i forberedelsene
07/10/2022 KLOKKEN 06:49