Populære sporter
All sport
Vis alt

Allsvenskan-sesongen starter nå: Dette er nordmennene å følge med på

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 29/03/2024 klokken 11:22 GMT+1

En rekke nordmenn er sentrale brikker i den svenske toppdivisjonen. Her er en oversikt over samtlige.

Lasse Berg Johnsen, Erik Botheim og Tobias Gulliksen.

Foto: Getty Images

I morgen, lørdag 30. mars, braker årets Allsvenskan-sesong løs, og en rekke lag skal forsøke å tukte Malmö fra å forsvare fjorårets seriemesterskap.
Totalt er det 15 nordmenn som spiller i den svenske toppdivisjonen, og flere av dem er svært viktige i sine respektive lag.
Nedenfor følger en liste over samtlige norske spillere i Allsvenskan:

Martin Ellingsen - AIK

Den allsidige 28-åringen ble hentet til stockholmsklubben før årets sesong. Ellingsen har slitt med en rekke alvorlige skader de siste sesongene, men har kjempet seg heroisk tilbake.
I fjor leverte han en svært god høstsesong for Molde, og Ellingsen ble en viktig brikke i Erling Moe sin startellever.
Da Discovery snakket med AIKs sportssjef Thomas Berntsen tidligere i vinter, la han ikke skjul på at han var fornøyd med den norske signeringen.
– Jeg er ekstremt fornøyd med at vi har fått på plass han her, sa Berntsen og la til at han var overrasket over at de ikke fikk mer konkurranse fra norske klubber for den allsidige 28-åringen.

Eskil Edh – AIK

Den tidligere LSK-spilleren forlot barndomsklubben og signerte for den svenske klubben tidligere i mars.
Den 21 år gamle høyrebacken har gått gradene i LSK, og i 2020 ble han flyttet opp til A-laget. Samme år fikk han sin debut.
Siden den gang gikk det fort for Eskil Edh, som raskt utviklet seg til å bli en favoritt blant supporterne på Åråsen.
Men nå har han bestemt seg for å prøve noe nytt. Nordmannen, som kan bekle både høyre- og venstreback, fikk sin uoffisielle debut i AIKs generalprøve. Da smadret de LSKs erkerivaler Vålerenga med 4-0.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Edh debuterte mot LSKs erkerival: – Utrolig gøy

Torbjørn Heggem – Brommapojkarna

Midtstopperen kom fra Ranheim før fjorårssesongen, og Heggem hadde en meget lovende førstesesong i Brommapojkarna. Prestasjonene gjorde at flere klubber så på muligheten for å signere ham i vinter. Trønderen, som har en fortid i Ranheim og Sandnes Ulf, var ønsket av klubber i Tyskland og England.
Før klubbvalget falt på Brommapojkarna, var han også på prøvespill i Rheindorf Altach, som den gang hadde den tyske legenden Miroslav Klose som trener.

Tobias Gulliksen – Djurgården

Lysluggen er blant de ferskeste norske tilskuddene i Allsvenskan. Den allsidige midtbanespilleren ble hentet fra Bodø/Glimt etter kun et halvår i helgult. Prislappen skal ha vært på rundt 20 millioner kroner, og det er knyttet store forventninger til Gulliksen.
Han har allerede kommet godt i gang. Gulliksen fikk en drømmestart på karrieren i Djurgården med scoring i debuten mot IFK Göteborg i den svenske cupen, og den gode starten har fortsatt.
20-åringen var blant dem som scoret på straffe mot erkerivalen AIK, da Djurgården sikret seg en finaleplass i cupen.
Feiringen var svært populær blant Djurgården-fansen, men ikke fullt så godt tatt imot i AIK-leiren.

Gustav Wikheim – Djurgården

Drammenseren har vært fast inventar i Djurgården siden overgangen fra Al-Fathe i 2022.
Kantspilleren har rukket å spille 71 kamper for den svenske klubben, og har scoret 14 ganger.
Han har ikke vært involvert i 2024 så langt, og 31 år gamle Wikheim får nå sterk konkurranse av blant annet to nordmenn om spilletid.

Tokmac Nguen – Djurgården

For som om det ikke var nok med Gulliksen, har Djurgården også hentet landsmann Tokmac Nguen.
Nordmannen har hatt stor suksess i Ferencvaros etter overgangen fra Strømsgodset i 2019.
Han endte med 193 kamper for den ungarske toppklubben, men forrige sesong ble amputert grunnet skader.
Nå er han derimot klart for et nytt eventyr i Sverige.

Even Hovland – Häcken

Midtstopperbautaen har vært en klippe i Häckens midtforsvar de siste årene. 35-åringens karriere i den svenske klubben har vært et aldri så lite eventyr. Han var med på å vinne klubbens første Allsvenskan-tittel i 2022. Samme år ble han kåret til årets forsvarer i den svenske ligaen.
I starten av januar stod han derimot klubbløs, og stopperveteranen var selv usikker på hvor veien ville gå videre.
– Jeg er åpen for alt. Jeg har lært at en ikke skal stenge noen dører i fotballen. Jeg vurderer alle caser som dukker opp, og så vurderer vi hva som er best for meg og familien, sa Hovland til Discovery.
Valget falt derimot på å bli værende i Hisingen, og 15. januar forlenget han med Allsvenskan-klubben ut 2024.

Marius Lode – Häcken

Det nyeste norske innskuddet i årets Allsvenskan. Mannen med 193 kamper for Bodø/Glimt signerte onsdag en treårsavtale med Pål Arne «Paco» Johansen sitt Häcken.
Etter manglende spillertid på tampen av forrige sesong og i vinter, håper mannen med to landskamper for Norge å få fart på karrireren igjen i Göteborg-klubben.
Lode fikk 20 kamper for seriemester Bodø/Glimt i Eliteserien forrige sesong, men ingen av de kom i de siste åtte serierundene. Fire av de åtte serierundene var han ikke en gang med i kamptroppen.
– Ting har kanskje ikke blitt helt som jeg så for meg da jeg kom tilbake fra Tyskland, sa Lode om beslutningen om å forlate Glimt til fordel for Häcken.
Kan fort danne et solid norsk stopperpar sammen med Even Hovland.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Varter opp med drømmescoring mot Vålerenga – sjekk det vanvittige treffet

Anders Kristiansen – IFK Göteborg

Keeperveteranen ble hentet til IFK Göteborg denne uken.
Kristiansen ble lånt inn etter at Pontus Dahlberg skadet seg stygt i en treningskamp mot nettopp Sarpsborg 08 nylig.
Skaden vil trolig holde Dahlberg ute hele sesongen, og dermed trengte den svenske klubben en ny sisteskanse.
Valget falt på Kristiansen, som i en årrekke har vært førstekeeper i Sarpsborg 08 i en årrekke. 34-åringen står med 121 kamper for den norske eliteserieklubben.

Anders Trondsen – IFK Göteborg

Den allsidige midtbanespilleren, som også kan bekle backplass, har lagt bak seg noen tøffe år.
Trondsen har lenge slitt med å holde seg skadefri, og heller ikke fjoråret gikk knirkefritt.
Nordmannen signerte for IFK Göteborg før fjorårssesongen etter at avtalen med Trabzonspor ble terminert. Etter en del tillit i starten, pådro han seg en ny skade. Etter skadeperioden klarte han aldri å kjempe seg inn igjen i laget, og han fikk kun 75 minutter på de siste 18 seriekampene.
I vinter var han sterkt ryktet til Fredrikstad. Partene skal ha vært enige om en avtale, men Trondsen skal selv ha sagt nei. IFKs tekniske direktør la derimot ikke skjul på at det kunne være lurt med et klubbytte.
– Vi hadde akseptert Fredrikstads bud, men Anders takket nei. Han synes nok at han hører hjemme på et høyere nivå. Han er en veldig god spiller, men hvor mange matcher har han spilt for oss i Allsvenskan i år? (Svaret er tre fra start og ni innhopp, journ. anm.) Han trenger å spille mer, sa Ola Larsson til Expressen.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Perpleks Haaland: – Der tok du meg litt på senga

Lars Sætra – Kalmar

32-åringen er nok et innslag fra Drammen i den svenske toppserien. Sætra har vært i Kalmar siden 2021, og den høyreiste midtstopperen har vært en fast brikke lenge i midtforsvaret.
Han står med 100 kamper for den svenske klubben, og trenger kun fire nye oppgjør før han er oppe på samme antall kamper som han har for Strømsgodset.
Sætra har også spilt for Hammarby. Han var en bauta for Stockholm-klubben mellom 2014 og 2017, før turen gikk videre til Kina.

Oliver Berg – Malmö

Én av tre nordmenn i den svenske storklubben. Oliver Bergs karriere har skutt fart etter at han dro til Sverige i 2018. Etter to fantastiske sesonger for Kalmar, ble han hentet av Djurgården før forrige sesong.
Der klarte derimot ikke nordmannen å innfri forventningene, men langt bedre gikk det etter overgangen til Malmö et halvt år senere.
Berg ble svært sentral for at Malmö stakk av med seriemesterskapet. Etter overgangen i august etablerte han seg umiddelbart i startelleveren, og midtbanespilleren vartet opp med scoring i seriedebuten.
Han scoret to ganger og hadde tre målgivende på sine sju første Allsvenskan-kamper for Malmö, men pådro seg en skade som gjorde at han gikk glipp av de fire siste seriekampene. Likevel er det nærliggende å tro at han nok en gang vil spille en viktig rolle i Malmö sitt forsøk på å forsvare ligatittelen
Saken fortsetter under videoen.
picture

Ødegaard: – Føler ikke jeg er i nærheten av et maksnivå

Erik Botheim – Malmö

Det har vært en svært turbulent tid for spissen siden han forlot Bodø/Glimt tilbake i starten av 2022.
Botheim dro til Krasnodar, men fikk aldri en kamp for klubben. Årsaken var Russland invasjon av Ukraina.
Istedenfor ble kontrakten terminert, og etter et halvt år uten fotball gikk turen videre til Salernitana. Heller ikke i Italia ble det fullklaff.
Botheim fikk en del tillit i starten, men mistet etter hvert plassen på laget. Totalt fikk han 39 kamper for Serie A-klubben, men fant bare veien til nettmaskene én gang.
Nå får han en ny start i den svenske storklubben, som vant serien i fjor, og starten har ikke vært så aller verst.
Nordmannen har vært viktig på Malmös vei til finalen i den svenske cupen. Botheim scoret to ganger i klubbens 4-0-seier over Halmstad i semifinalen.

Lasse Berg Johnsen – Malmö

24-åringen er nordmannen med lengst fartstid i Malmö, til tross for at han ble hentet i fjor sommer.
Lasse Berg Johnsen slo aldri ut i full blomst hjemme i Norge, men ble en bærebjelke i danske Randers. Han leverte varene sine så godt at svenskene hentet ham i juli.
I likhet med Oliver Berg, etablerte midtbanespilleren seg raskt i startelleveren. Han spilte også hele kampen mot Elfsborg i siste serierunde, der Malmö sikret tittelen på mest mulig dramatisk vis.
– Det var spinnvilt. Jeg tenkte at jeg skulle feire litt, men jeg fikk ikke tid til å strekke hendene i været før det var tre-fire personer rundt meg som skulle krige om drakten min. Men det var utrolig kult å oppleve det. Du ser hvor mye det betyr for supporterne, klubben og byen. Det er en syk opplevelse å ta med seg videre.
Saken fortsetter under videoen.
picture

El Niño tilbake på Anfield: Her scorer Torres for Liverpool igjen

Colin Rösler – Mjällby

Var lenge sett på som et stort stoppertalent, og 23-åringen gikk gradene i Manchester City. Etter noen år i nederlandske NAC Breda, gikk turen videre til Lillestrøm. Der slet derimot Rösler med å finne formen.
Den Berlin-fødte midtstopperen fikk 21 kamper for LSK i 2022, før turen gikk videre til Sverige. Mjällby hentet stopperen gratis, og overgangen har vist seg å være en kjempesuksess.
Colin Rösler, som for øvrig er sønn av Uwe Rösler, var fast inventar i midtforsvaret. Han startet samtlige seriekamper for laget som til slutt ble nummer ti.

Daniel Eid – Norrköping

Den offensive høyrebacken ble hentet fra Sogndal i forkant av 2022-sesongen. Han har så å si vært fast i elleveren hele veien og står med 66 kamper for den svenske klubben.
Eid kan bekle både høyreback og venstreback, og forrige sesong fikk han 27 kamper for Norrköping.

Jonathan Rasheed – Värnamo

Var reservekeeper i Värnamo det første halvåret etter overgangen høsten 2022, men etablerte seg i fjor som et førstevalg mellom stengene.
Svenskfødte Rasheed startet 22 av 30 seriekamper, og han var sentral i Värnamo-laget som imponerte stort med sin 5. plass i fjor.
I starten av mars pådro han seg derimot en skade i cupkampen mot Halmstad, og keeperen måtte forlate banen etter 54 minutter.
32-åringen spilte også for Värnamo i 2016. Ellers har han spilt for Qviding, Sylvia, Stabæk, Alta, Ljungskile, Follo og Häcken.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame