Populære sporter
All sport
Vis alt

Søndagens vinner belønnes med gull: – En spesiell situasjon

Kristian Hennie

Oppdatert 12/11/2023 klokken 12:15 GMT+1

Søndag smeller det. I den siste serierunden av årets Allsvenskan møtes nummer én og to på tabellen, Malmö og Elfsborg, til oppgjøret som vil ende med en seriemester.

Malmö-spillerne i forkant av Allsvenskan-oppgjøret mot Elfsborg i 2017.

Foto: Getty Images

  • Se Malmö - Elfsborg på discovery+ søndag 15.00 med oppladning i studio fra 14.00.
Mens man i Eliteserien har tre intense serierunder igjen av sesongen, gjenstår kun én runde av årets sesong i den svenske toppdivisjonen.
I Allsvenskan har allerede Per Mathias Høgmos Häcken sikret tredjeplassen, men over der igjen kan alt skje.
Søndag ettermiddag møtes Malmö og Elfsborg til dyst på Eleda stadion, idet som bokstavelig talt blir kampen om gullet.

– Det smerter å sitte på siden

Før søndagens batalje i Malmö topper Elfsborg tabellen med 64 poeng, mens Malmö følger bak med sine 61.
Med tanke på at målforskjellen er helt lik mellom de to lagene, med 34+, vil laget som går seirende ut av oppgjøret kunne innkassere seriegullet.
Oliver Berg (30) har hatt lang fartstid i svensk toppfotball, etter at han meldte overgang fra Norge og Odd tilbake i 2018.
I sommer skiftet han beite fra Djurgården til nettopp Malmö. Etter å ha fått en pangstart på tilværelsen i sin nye klubb, med to mål og tre assist på de første seks seriekampene, pådro midtbanespilleren seg en leddbåndsskade i høyre kne i oktober.
Til Discovery bekrefter han at «comebacket» forhåpentligvis vil finne sted tidlig neste år.
– Det blir ikke noe mer fotball i år, så er jeg forhåpentligvis tilbake når vi skal på treningsleir i månedsskifte januar/februar. Så det er opptrening og alt mulig annet enn fotball akkurat nå, sier han til Discovery.
Etter skaden har han gått glipp av de tre siste kampene, og Berg blir naturligvis ikke å se på banen mot Elfsborg søndag heller.
– Man kan jo si at det er kjedelig, men dette er jo livet mitt. Det er jo dette fotballspillere lever for, å spille kamper og spesielt kamper i den situasjonen vi har satt oss i. Det smerter å sitte på siden, samtidig er det kult at vi gjør det så bra. Man vil heller at vi gjør det bra, enn at hele laget og klubben gjør det dårlig, svarer Berg på spørsmålet om hvor tungt det er å gå glipp av søndagens batalje på Eleda.

Elleville rammer

– Det kommer til å bli ellevilt. Det pleier å være bra stemning og trykk når vi spiller hjemme, men jeg tror nok det blir en ekstra dimensjon nå på søndag. Det skjer ikke hver sesong at det avgjøres med en slik seriefinale i siste runde, så det er en spesiell situasjon. Det blir et minne for livet tror jeg.
Det sier Berg om hvordan han tror rammene blir på Eleda stadion søndag ettermiddag. Den svenske storstuen tar totalt 22 500 tilskuere og er kjent for sitt trøkk på kampdag.
Supporterkulturen i Sverige står svært sterkt og Berg mener at de er et knepp over Norge.
  • Følg studiosendingen før kamp fra søndag 14.00 på discovery+!
picture

Eleda stadion.

Foto: Getty Images

– Jeg opplevde ingenting, på de årene jeg spilte i Norge, som er i nærheten av det som er i Sverige. Det er fem, seks lag her i Sverige som har over 20 000 i snitt på matchene sine, så det er spesielt.
Til tross for bra med trøkk og stemning på de svenske tribunene, har det denne sesongen oppstått situasjoner som har fått kamper stoppet i den svenske toppdivisjonen. Deriblant forrige helg, da nettopp Bergs Malmö gjestet Høgmos Häcken. En gruppe tilskuere tok seg inn på banen etter at Häckens Aiham Ousou kom med gestikulasjoner mot Malmö-supporterne da han skulle byttes ut.
– Det har vært en tendens i år som har vært litt negativ, med kamper som har blitt stoppet når det kastes inn bluss osv. Det blir folk som stormer inn på banen, så det har blitt litt for mye sånne ting dessverre i år. Forhåpentligvis klarer man å få kontroll på det, sier Berg.
Se situasjonen her! Saken fortsetter under videoen.
picture

Skandalescener i Sverige: Storkamp avbrutt da supporterne stormet banen

I Eliteserien skal Vålerenga ta imot Stabæk til en svært viktig kamp i nedrykksstriden søndag. I foranledningen til kampen har Vålerenga-supportere planlagt oppmøte på treningsfeltet lørdag, dagen før kamp, for å oppildne spillergruppa før det som kan bli skjebnekampen i årets sesong.
Berg er som nevnt klar på hvor ihugga supporterne i Sverige er, men usikker på om Malmö-supporterne planlegger noe liknende før søndagens kamp mot Elfsborg.
– Noe som er planlagt fra supporterne lørdag?
– Jeg vet ikke helt. Vi skal trene inne på stadion på lørdag, så om det blir noe sånt så er det nok avtalt noe greier første 15 minuttene hvor de kommer inn. Så får de tusle ut igjen etterhvert, så vi får gjort vårt, sier Berg.

– En seerverdig kamp

I det første oppgjøret mellom Malmö og Elfsborg denne sesongen, endte det med en komfortabel 3-0-seier i favør sistnevnte.
Denne gangen spilles det derimot om mer enn bare de tre poengene. Elfsborg kan vise til en sterk statistikk på bortebane denne sesongen, og har vunnet hele ti av 14, mens Malmö står med samme statistikk på hjemmebane.
Det er med andre ord to meget bra fotballag som møtes till dyst søndag, og skadeplagede Berg ser på styrkeforholdet mellom de to lagene slik:
– Man har troen på at vi skal vinne uansett hvordan det ser ut. Det er to ganske ulike spillestiler som møtes. Elfsborg er komfortable med å ikke ha ballen og er raske på kontringer. Mens vi gjerne ønsker å ha ballen og styre det meste. Så får vi se om vi klarer å styre det, samtidig som vi stopper Elfsborg sine kontringer. Det kan bli en seerverdig kamp uansett, mener Berg.
Malmö har en solid merittliste å vise til i seriesammenheng. Totalt har den svenske storklubben vunnet Allsvenskan 22 ganger, senest tilbake i 2021.
I likhet med Malmö gikk Elfsborg på poengtap forrige helg, da de spilte uavgjort mot nedrykksklare Degerfors. Den nåværende serielederen har ikke vunnet den svenske toppdivisjonen siden 2012.
– Tror du klubbenes historie kan ha noen innvirkning på søndagens oppgjør?
– Ja, det kan nok hende. Du er inne på at Malmö har vunnet et par ganger de siste årene, og det er klart at, i Sverige så er det Malmö som er det store laget. De har erfaring i slike situasjoner. Slik det utviklet seg forrige helg kan det hende vi går inn med en liten «boost» sammenliknet med Elfsborg, avslutter Berg.
Gullet skal deles ut. I Malmö. På Eleda stadion. Avspark 15.00 søndag ettermiddag.
  • Følg studiosendingen før kamp fra søndag 14.00 på discovery+!
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame