Populære sporter
All sport
Vis alt

Slik opplevde nordmannen den skandalefylte gullkampen: – Det var spinnvilt

Vegard Kjøllmoen Steien

Oppdatert 14/11/2023 klokken 18:19 GMT+1

Søndag kjempet Malmö seg tilbake til Allsvenskan-tronen etter tribunebråk, blusskluss og brannalarm. Midt i kaoset stod siddisen Lasse Berg Johnsen (24), som aldri har opplevd noe lignende.

Her får Malmö det synlige beviset: Vant Allsvenskan etter vilt drama

– Det ble lite søvn og litt «hangover» i dag tidlig, men det tar jeg for et Allsvenskan-gull.
Det sier den norske Malmö-spilleren Lasse Berg Johnsen til Discovery, dagen etter at ligamesterskapet i Sverige var sikret.
Scenarioet før siste serierunde var enkelt. Dersom Malmö slo Elfsborg på hjemmebane, ville Allsvenskan-pokalen bli igjen i Malmö. Med tap ville trofeet ha gått til motstanderlaget.
Etter en høydramatisk kamp var det til slutt hjemmelaget i lyseblått som kunne juble. Sekunder etter at dommeren blåste av, stormet Malmö-fansen ut på banen for å ta del av feiringen sammen med spillerne.
– Det var spinnvilt. Jeg tenkte at jeg skulle feire litt, men jeg fikk ikke tid til å strekke hendene i været før det var tre-fire personer rundt meg som skulle krige om drakten min. Men det var utrolig kult å oppleve det. Du ser hvor mye det betyr for supporterne, klubben og byen. Det er en syk opplevelse å ta med seg videre, forteller Berg Johnsen, som for øvrig spilte hele kampen.
Se de enome gledesscenene her (artikkelen fortsetter under videoen):
picture

Elleville jubelscener: Her stormer fansen banen

Dramatikk

Som om ikke utgangspunktet før siste serierunde gjorde kampen dramatisk nok, skulle det hele blusse opp ytterligere i pausen.
Bortesupporterne til Elfsborg forsøkte å sette fyr på sikkerhetsnettet med bluss, og da kampen omsider skulle sparkes i gang igjen, sørget intens blussing fra hjemmesupporterne for at brannalarmen på Eleda Stadion gikk av.
TV-bildene viste flere brannbiler som rykket ut til stadion, og kampen som startet klokken 15:00 norsk tid ble ikke sparket i gang før 17:05. Spillerne måtte varme opp to ganger i pausen før de fikk starte andre omgang.
Da er det lett å tenke at en lar seg vippe av pinnen, men ifølge Berg Johnsen, hadde ikke Malmö-garderoben problemer med å holde hodet på rett plass.
– Det var en del frustrasjon med tanke på at vi ville spille. Vi gikk til pause med uavgjort og hadde kampen der vi ville ha den, men samtidig ville vi ut og få kontroll over kampen ved å ta ledelsen. Men vi brukte det til noe positivt. Vi var på hjemmebane, og jo mer tid som gikk, jo større fordel var det for oss.
– Vi lot oss ikke frustrere mer enn nødvendig, og vi holdt beina i gang på spinningsykkelen. Det var faktisk litt god stemning og noen smil der også. Det var nesten så vi tok en kaffe der inne, men det gjorde vi ikke, fortsetter den lattermilde midtbanespilleren.
Da Berg Johnsen og de andre spillerne omsider fikk entre matten igjen, var det ikke noe problem å fyre seg opp.
– Supporterne våre sang fra to timer før kamp til to timer etter, så det var lett å få adrenalin i kroppen. Det bidro til et mål til slutt.
Se de dramatiske bildene her (artikkelen fortsetter under videoen):
picture

Skandalebilder: Her brennes sikkerhetsnettet

– Verre å se på enn å spille

For målet Malmö trengte kom et drøyt kvarter ut i den andre omgangen. Isaac Kiese Thelin ble felt innenfor 16-meteren og satte selv straffesparket i mål.
Samtidig var Malmö-spillerne klar over at én Elfsborg-scoring ville snu om på alt.
– Jeg tror det var verre å se på enn å spille. Det er litt vanskelig å si hvilke følelser du har når du er i kampen, for det er så mye som skjer på en gang. Men jeg opplevde at det ble et typisk kampbilde da vi tok ledelsen, forteller midtbanespilleren fra Stavanger.
Mot slutten av kampen startet bortelaget å pumpe lange baller inn i Malmö-boksen, men hjemmelaget hadde likevel få problemer med å ri av den lille stormen som kom.
– Kampen endte med å vare i over 100 minutter, så de hadde god tid på å gjøre mål også. Men vi stod godt imot, og ser vi tilbake på det nå, tror jeg nesten ikke de hadde noen klare målsjanser. Det var utrolig solid. Vi skulle gjerne hatt en 2-0-ledelse der du føler at du er trygg, men for de nøytrale tilskuerne tror jeg det var kult å se på ettersom det ble drama til siste slutt, sier Berg Johnsen og ler.
Selv om spenningen nesten ble i overkant for spillere og supportere, ble euforien da fløytesignalet omsider gikk desto større.
Ekstra mye betydde det for den trofaste fansen, som nylig hadde lagt bak seg en skuffende sesong der den svenske storklubben endte på en 7. plass.
– Du merker meget godt hvordan det påvirker folk. Mange jeg snakket med kom bort for å fortelle hvor mye det betyr for dem, og hvor mye det påvirker deres personlige liv. Jeg forstår det jo, men det høres litt sykere ut når de forteller det til deg.
– Samtidig er det en utrolig god følelse at du ikke bare står sammen som lag, men som en helt by. Malmö er en utrolig stor klubb, så gullet skal hjem til Malmö. Det var utrolig godt å få det tilbake. Etter et dårlig fjorår var det sterkt å respondere på denne måten, spesielt med tanke på at det er et nytt trenerteam og mange nye spillere, legger Berg Johnsen til.

Største han har opplevd

Og en av de nye spillerne er nettopp Lasse Berg Johnsen. Han ble hentet til Malmö i sommer fra danske Randers, der han tidligere har vunnet den danske cupen. Han står også med et cupgull med Viking fra 2019, til tross for at han ble lånt ut til Tromsdalen samme sesong.
Ingen av de triumfene kan derimot måle seg med det han fikk oppleve på søndag.
Malmö-leiren trodde slaget var tapt etter 2-4-tapet for Häcken i nest siste serierunde, men parallelt med nedturen i Hisingen, klarte heller ikke Elfsborg å slå bunnlaget Degerfors. Det sørget for at det likevel ble en ren finale om SM-gullet.
– Det er nok den største kampen jeg har spilt i løpet av karrieren. Det var noe annet enn de kampene jeg har spilt tidligere, selv om jeg har opplevd en del tross min unge alder, fastslår han.
Etter overgangen har midtbanespilleren fra Stavanger spilt 13 kamper, men han startet de tre siste oppgjørene før søndagens gullkamp på benken. Mot bronsevinner Häcken kom han heller aldri på banen.
– Jeg var skuffet over det, men jeg har respondert på en utrolig bra måte. Jeg visste alltid at jeg var klar, og jeg sa det til treneren også. Da jeg var inne i laget igjen, synes jeg at jeg håndterte det bra, påpeker Berg Johnsen.
Nå ser han fram til en full sesong med «Himmelsblått».
– Jeg kom hit for å vinne gull med Malmö. Nå har vi klart det, så det er bare å bygge på videre. Det er et godt utgangspunkt for neste år.
Sett denne?
picture

Levert en ny kjempesesong: – Utvikler oss i riktig retning

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame