• Se sluttspillet i eSerien på Eurosport Norge og Dplay søndag fra kl. 10!
Søndag skal landets første seriemester i FIFA kåres når sluttspillet i eSerien går av stabelen på Ullevaal Stadion. I den anledning får man storfint besøk av verdens to fremste FIFA-kommentatorer – den engelske duoen Brandon Smith og Richard Buckley.
Smith og Buckley har de siste årene etablert seg som den kompetitive FIFA-scenens ansikter utad, og har kommentert alle de største turneringene rundt omkring i verden. Nå kommer de altså til Norge.
e-Sports
Krevde rundens mål etter praktscoring
08/12/2020 KLOKKEN 19:38
– Hva er forventningene til søndag, gutter?
R: Det er første gang vi kommer til Norge og Oslo, så bare det gleder vi oss til. Når man ser på Skandinavia og FIFA, vil jeg si det er en av de mest fremgangsrike områdene i verden sammen med resten av Vest-Europa og Sør-Amerika.
Norge har denne sesongen tatt et nytt steg og vist at de kan kjempe med de beste på den store scenen. Dere har mange spennende talenter som både har hatt og vil få muligheten til å vise seg fram på den globale scenen.
B: Det er en ære å bli invitert til det første sluttspillet i eSerien. Det har vært mange «firsts» for oss denne sesongen – første utgave av ePremier League, eChampions League, osv. Norge er et land å se opp for de neste fem årene hva gjelder FIFA. Man kan se gjennom landslaget, som nylig slo en stormakt som Frankrike, at dere jobber hardt og har en profesjonell holdning.
  • Se sluttspillet i eSerien på Eurosport Norge og Dplay søndag fra kl. 10!
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
– Våre skandinaviske venner Sverige og Danmark er to av verdens mest suksessfullle land i FIFA-sammenheng. Hvorfor har ikke Norge klart å følge i deres fotspor, og hva må skje for at vi skal klare å komme opp på samme nivå?
R: Først og fremst har både Danmark (Agge Rosenmeier) og Sverige (Ivan «BorasLegend» Lapanje) hatt superstjerner som har fått foran og vist vei. Dere har Marius Hjerpseth som har vært veldig innflytelsesrik i FIFA-miljøet, men mer som en YouTuber og ambassadør enn spiller.
Ser man til Danmark - som i dag har flere navn i verdenstoppen (Marcuzo, Ustun, m.m) – hvorfor startet de å spille? Jo, på grunn av Agge. Samme med Sverige – på grunn av Boras. Hvis en nordmann virkelig stepper opp og slår gjennom og kanskje vinner en stor turnering, tror jeg vi vil se den samme effekten her. 15-16-17-åringer vil få et idol og bli mer motivert til å satse. Da vil talentene komme på løpende bånd.
B: Norge har flere spennende spillere med kapasitet til å ta det siste og nødvendige steget for at dette skal skje. Magnus «Hyper» Myhrhaug Kristiansen (Vålerenga) har fått mye oppmerksomhet etter hans prestasjoner i år, og kan bli den spilleren.
Når det gjelder eSeriens rolle i dette, er det viktig at klubbene legger ting til rette for spillerne sine. Når man representerer en klubb, får man med seg supportere som holder med den klubben. Jeg tror det vil gi spillerne økt motivasjon og en plattform til å jobbe hardere og eventuelt komme seg ut i Europa. Det vil skje – jeg er sikker på det.
– Har dere et tips til eSerie-spillerne før de går på scenen søndag?
R: Fokuser på den enkelte kampen, og ikke alt rundt. Få deg selv til å føle deg så komfortabel som mulig – om det inkluderer å høre på musikk, spille i sokkene...gjør alt som trengs for å prestere best mulig. Å spille i en situasjon som dette avgjøres ofte på de små detaljene.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
B: Vi har sett så mange spillere som bryr seg for mye om publikum og alt «støy» utenom selve spillet og deres egne ferdigheter. Det kommer til å være de spillerne som takler det best – da kanskje spesielt de som har vært i lignende situasjoner – som kommer til å levere best.
– FIFA har vokst enormt på den kompetitive siden de siste par årene. Hva tror dere grunnen til dette er, og vil det fortsette å vokse?
R: Først og fremst har EA kommer på banen og backet FIFA kompetitivt. Før FIFA 17 var det kun FIFA som stod bak stort sett alle turneringer. Siden EA kom på banen har man sett profesjonelle eSport-klubber og fotballklubber komme på banen. Grensene mellom FIFA og virkelig fotball har blitt visket mer og mer ut. Man ser på storklubbenes Twitter-kontoer at FIFA integreres mer og mer i det daglige innholdet, noe som var utopi for bare et par år tilbake. Så lenge EA fortsetter å utvikle den kompetitive siden av FIFA, så vil det bare fortsette å vokse.
– Dere har vært på utallige events og sett de beste av de beste i aksjon. Fra deres perspektiv – hva er den viktigste faktoren som skiller de aller beste fra de nest beste?
B: Det er et interessant spørsmål som fortsatt er vanskelig å svare på. F2Tekkz (England) har jo vært I en helt egen liga I år, på en måte ingen har gjort før ham. Det handler om flere ting, men mye sitter i hodet. Det spesielle med F2Tekkz er at han ikke lar seg påvirke under noen omstendigheter – om det er åpningskampen i en turnering eller finalen. I selve kampene er han heller ikke stresset om han havner under – antall ganger han har gjort utenkelige comebacks denne sesongen er unikt.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
I tillegg handler det om hvordan du trener borte fra events. Spiller du mot andre profesjonelle, fra andre land? Holder man seg til sin egen «krets» og spiller mot folk man er komfortable med å møte, hindrer man sin egen utvikling. Kommer man seg til events, så møter man ikke kompiser. Man møter verdens beste – og da må man være klar for det som kommer.
R: Det handler mye om å holde roen, spesielt i de viktige situasjonene. Å ikke la seg rive med. Har man en dårlig turnering, må man ha evnen å slå tilbake ved neste anledning og ikke grave seg ned. Man så tidlig at F2Tekkz var veldig bestemt denne sesongen, og han hadde den rette innstillingen. Pengene kommer i andre rekke – han vil bare vinne. Det kjennetegner også tidligere storheter i FIFA-scenen og i sport generelt.
– Dere er verdens to mest kanskje kjente FIFA-kommentatorer. Hvordan endte dere opp med å kommentere FIFA?
R: Vi møttes på universitetet for litt over to år siden. Brandon ønsket seg en sidekommentator til noe som het «Twitch Pro League». Jeg hadde kommentert litt tidligere, og tenkte at det kunne være gøy. EA arrangerte også sin egen kommentatorkonkurranse, som vi vant. Det gjorde at vi fikk muligheten til å kommentere én kamp på et stort event i Berlin i 2017. Etter den kampen ble vi kontaktet av ulike mennesker som ønsket å involvere seg med oss. Vi ble invitert til flere events, og folk begynte å kjenne til oss. Vi ble ofte referert til som bare «den FIFA-duoen».
Vi endte opp med å signere med Digital Sports Management (DSM), noe som åpnet veien til EA events. Deretter tok det mer og mer av.
B: Vi var på rett plass til rett tid, kan man vel si. Vi hadde begge erfaring med TV og FIFA. Vi kom til et punkt der vi måtte ta et valg: skal dette være en hobby, eller en potensiell karriere? Det var når vi signerte med DSM og fikk støtte av FIFA og EA Sports at vi skjønte at vi hadde muligheten til å brande oss selv som «FIFA-duoen» - også på et profesjonelt nivå.
Vi har lagt ned alle våre krefter i dette spillet, og det har betalt seg. Helgen etter eSerien skal vi til Madrid for å kommentere eChampions League, hvor alle åtte som er kvalifisert til finalen også vil få se Champions League-finalen på Santiago Bernabeu. Det viser bare hvor langt FIFA har kommet om eSport – og å få være en sentral del av det er en ære.
e-Sports
Sandnes Ulf med dramatisk utligningsmål: – Det er det villeste!
08/12/2020 KLOKKEN 19:17
e-Sports
Rotet bort seieren på overtid: – En gavepakke!
01/12/2020 KLOKKEN 19:56