Populære sporter
All sport
Vis alt

Ble dobbelt historisk: – Tidenes norske idrettsutøver

Oppdatert 15/02/2018 klokken 06:10 GMT+1

Ustoppelige Aksel Lund Svindal tok OL-gull i utfor etter thrillerduell med Kjetil Jansrud.

Aksel Lund Svindal

Foto: Scanpix

  • Gullsjanse for Norge 07.30: Se 10 km langrenn for kvinner på Eurosport Player og TVNorge
PYEONGCHANG/OSLO (Eurosport.no): Forbannelsen er brutt. Aksel Lund Svindal kjørte natt til torsdag inn til ett etterlengtet gull i utfor. Norges første OL-gull i utfor.
– Dette var helt rått. Det Aksel har gjort og de valgene han har tatt før dette rennet er ganske tøft, sier Eurosports ekspert Lasse Kjus.
Nordmannen er også den første i historien med OL-gull i super-G og utfor. Det får Eurosports ekspert til å drar frem superlativene.
– Han har vært verdens beste utforkjører de siste ti/femten årene. Da er det et så fortjent OL-gull. Vi kan nesten utrope han til tidenes norske idrettsutøver nå. Det å vinne to VM-gull i utfor. Nå vinner han OL-gull, han har vært i toppen i alpint og dominert fartsgrenene i en mannsalder. Med alle de skadene han har hatt de siste årene er det ekstremt sterkt, rett og slett. Jeg får gåsehud hver gang jeg ser han på toppen av pallen nå. Han er 35 år gammel og har et vondt kne. Likevel hamler han opp med de yngre guttene og setter de på plass, sier Kjetil Andrè Aamodt.
Gullvinneren lar seg ikke affisere, men setter pris på komplimentet fra den tidligere toppalpinisten.
– Når det kommer fra ham har det kanskje litt tyngde, men det er sikkert litt fort gjort å bli revet med i øyeblikket slik som nå. Det tar jeg med knusende ro, men når noen først skal si det, er det hyggelig at Kjetil sier det. Det er vel han jeg konkurrerer med sikkert, sammen med et par andre, sier Lund Svindal.

– Aksel, din råtass

Det ble en norsk thriller om gullet. Lund Svindal startet som nummer syv og leverte et flott løp tross noen småfeil på toppen. Avslutningen var helt fenomenal. Nordmannen suste inn til ledelse i mål 18 hundredeler foran gullkandidat og regjerende verdensmester Beat Feuz, som til slutt ble nummer tre.
For to startnummer bak kom Kjetil Jansrud. Han så ut til å knuse Lund Svindal på toppen, men klarte ikke å følge lagkompisens sterke avslutning. I mål var han tolv hundredeler bak Lund Svindal. Det holdt til en andreplass og sølv.
– Aksel, din råtass, utbrøt Jansrud i målområdet.
Saken fortsetter under videoen:

– Kjører det remmer og tøy kan holde hele veien

Lund Svindal er fornøyd med løpet selv om han fikk mer utbytte for linjen i den nedre delen av løypa.
– På toppen var jeg litt ute av rytmen. Jeg prøvde å gi litt gass, men så går alt litt fortere enn det gjorde på trening. Jeg føler jeg kjører det remmer og tøy kan holde hele veien, men det betaler seg mer i den nedre delen enn i den øvre delen, sier Lund Svindal til Eurosport.
Eurosports ekspert var imponert over kjøringen til nordmannen i den nedre delen.
– Aksel er en mester til å hente inn fart, sa Tom Stiansen.
– Det var magi i kjøringen, med to tryllestaver, kommenterte Håkon Bjercke.
  • Gullsjanse for Norge 07.30: Se 10 km langrenn for kvinner på Eurosport Player og TVNorge
Kjetil Jansrud mener mener løpet hans var bra, men at lagkompisen spiller i en litt annen liga denne sesongen i utfor.
– Det var bra. Aksel har vært i en klasse for seg i utfor i år. Det viser han litt i dag også. For min del sliter jeg litt med å holde farten oppe da vi går inn i det lange svingene hvor Aksel er ekstremt flink til å få med seg farten ut. Jeg er litt for teknisk i kjøringen, sier Jansrud.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame