Populære sporter
All sport
Vis alt

Bråk etter avlyst utfor-trening: – OLs første store skandale

Stein-Erik Stormoen

Oppdatert 05/02/2022 klokken 05:34 GMT+1

Sterk vind gjorde at den tredje og siste utfortreningen i OL ble avlyst, etter at tre av verdens beste alpinister hadde satt utfor. Favoritten Aleksander Aamodt Kilde var en av dem.

Aleksander Aamodt Kilde

Foto: Getty Images

– Det kommer til å bli skikkelig bråk på lagledermøtet i kveld. Den juryavgjørelsen er så urettferdig som det går an, sier Discovery-ekspert Tom Stiansen.
Aleksander Aamodt Kilde kjørte strålende på den siste gjennomkjøringen før søndagens utfor. Han var en av bare tre løpere som fikk satt utfor bakken, før juryen valgte å avbryte treningen.
– Han var strålende og et sekund raskere enn i går. Og da var han jo best på trening, sier Discovery-kommentator Kenneth Fredheim.
Matthias Mayer (Østerrike) og Christof Innerhofer (Italia) var de to andre som fikk satt utfor. Mayer og Innerhofer fikk store problemer i vinden. Mayer var 2,85 sekunder svakere enn Kilde, mens Innerhofer kjørte siste halvdel av løypa stående.
Problemet er at dette var tredje og siste gjennomkjøring, og Kilde kan nå ha fått en stor fordel av å ha fått en mer enn de øvrige konkurrentene.
Nordmannen satte den raskeste tiden til nå i bakken av alle som har prøvd seg med 1.42,11.
– Feuz og Paris sto bare og ristet på hodet på toppen etter avlysningen, sier Fredheim.
På TV-bildene som fortsatte etter avlysningen kunne man se og høre flere utøvere og trenere i store diskusjoner. Kjetil Jansrud var i kontakt med Aamodt Kilde via radioen.
Flere gestikulerte. Andre omtalte det som ren lotto.
– Nå har de store nasjonene med Østerrike, Norge og Italia fått ut en løper hver, mens av andre store nasjoner er USA og Sveits mest forbannet. Men alle synes det er urettferdig, sier Stiansen.

– Kan sverte det litt

Han har vært i kontakt med Atle Skårdal, som er til stede i Kina som ekspert for vertsnasjonen. Han har ifølge Stiansen også spådd «helt katastrofe og et helvetes bråk» på lagledermøtet i kveld.
– Det er OLs første store skandale, fastslår Discovery-eksperten.
(Artikkelen fortsetter under):
picture

Store diskusjoner etter kontroversiell jury-avgjørelse

Kilde, som vant lørdagens utfortrening, har ikke gjort noe for å minske på favorittstempelet før søndag etter sin tredje gjennomkjøring.
– Det som er kjedelig, synes jeg, er at hvis Kilde vinner, så kan onde tunger si at han fikk så stor fordel av den runden der. På den annen side hadde Mayer og Innerhofer, som også er gullkandidater, den samme fordelen uten at de utnyttet seg av den på samme måte, sier Stiansen og legger til:
– Kilde har vært best på alle treninger, stort sett. Men det kan sverte det litt, og det er juryen sin skyld. Kilde gjør ikke noe galt.
(Artikkelen fortsetter under Kildes rekord-løp):
picture

Kilde trosset værforholdene og suste ned til rekordtid

Flere reagerer

Ifølge NTB forteller Norges alpintsjef at flere utøvere reagerte på at treningen ble avlyst for raskt.
– Det er klart det. Det er sikkert folk på start som prøvde noe i går og bommet og skulle prøve noe annet i dag. Da blir man skuffet, sier Ryste til NTB.
Det er imidlertid meldt bedre vær for i morgen, når rennet går.
Natt til søndag klokken 04:00 kjøres det for OL-medaljene.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame