• Se avslutningsseremonien fra OL i Beijing søndag fra klokken 13:00 på discovery+
Kraftig vind, knall, fall og hundredelsmarginer.
Lagkonkurransen i alpint hadde det aller meste, men viktigst av alt: Norge sikret sin 36. medalje i OL i Beijing etter at den norske kvartetten stormet inn til seier i bronsefinalen mot et sterkt amerikansk lag.
Beijing 2022
Fire medaljer og Jansrud-comeback: Slik var OL for alpinistene
20/02/2022 PÅ 19:20

Hårfint videre

Men det ble dramatisk allerede i den første duellen for Norge.
For i åttedelsfinalen mot Polen var det norske laget, som er regjerende VM-mestere i øvelsen, store favoritter i den vindfulle kinesiske traseen.
Maria Therese Tviberg, Timon Haugan, Thea Louise Stjernesund og Fabian Wilkens Solheim var Norges kvartett i den første duellen, og fire utvalgte fikk en svært varierende start på konkurransen. Verken Tviberg, som startet ballet for Norge, og Solheim – Norges sistemann – kom seg helskinnet til mål.
Stjernesund og Haugan kjørte inn til gode tider, og ettersom de to beste tidene slås sammen når det står 2-2, gikk Norge marginalt videre til kvartfinalen – med kun 96 hundredeler!
– Råsterk tid av Stjernesund. Nydelig start av Norge, utbrøt kommentator Kenneth Fredheim.
Se hele åttedelsfinalen her. Saken fortsetter under videoen.

Knepen norsk seier i dramatisk heat: – Et lettelsens sukk

To hundredeler

Men da Tviberg ikke klarte å henge med Sombet i det neste heatet, var alt opp til Fabian Wilkens Solheim i den fjerde duellen.
Nordmannen måtte vinne og attpåtil slå tiden 24.10 for at Norge skulle gå videre til semifinalen.
To hundredeler er mer enn ett, understrekte sportssjef Claus Ryste til Discovery etter kvartfinalen.
Solheim stormet nedover henget, og kastet seg over målstreken på tiden 24.08! To hundredeler foran det franske laget, og semifinaleplass til Norge.

Semifinale-exit

Østerrike var regnet som den aller største favoritten i lagkonkurransen, og det var nettopp gjengen fra alpelandet som var Norges motstander i semifinalen.
Thea Louise Stjernesund og Katharina Truppe var første par ut, og det norske stjerneskuddet kjørte fantastisk nedover den vindfulle løypa. Smøg seg elegant mellom portene og stormet over mål til en kanontid.
– Se hvilken autoritet hun viser her, sa Kenneth Fredheim, før ekspert Tom Stiansen la til:
– Hun fortjener middag i dag. Fantastisk kjøring!
Dessverre for Norge ble det tøft i de tre neste duellene, og da verken Haugan, Tviberg eller Solheim maktet å utslå noen av sine østerriske duellanter, var det Johannes Strolz og co. som sikret finalebilletten.
Saken fortsetter under.

Her tror de medaljen ryker – sekundet etter eksploderer Norges jubel

– Terningkast seks

Norge hadde dermed alle muligheter til å forsvare bronsemedaljen fra OL i 2018 i bronsefinalen mot Mikaela Shiffrin og resten av det amerikanske laget.
Til tross for at Maria Therese Tviberg tapte den første duellen mot Moltzan, viste både Thea Louise Stjernesund og Fabian Wilkens Solheim råsterk kjøring og sikret norsk 2-1-ledelse før den siste duellen – attpåtil med to råsterke tider.
Solheim forøvrig med en to hundredelers bedre tid enn motstander Tommy Ford.
I den siste duellen kjørte Timon Haugan ut, men med bestetid etter 2-2, var det Norge som stakk av med bronsen i en svært innholdsrik lagkonkurranse.
– Fy søren for en konkurranse hun har levert her, Thea Louise Stjernesund, sa Kenneth Fredheim.
– Bronse til Norge! Terningkast seks, utbrøt Tom Stiansen.

Nytt gull til Strolz

I finalen var det duket for en duell mellom storfavoritt Østerrike og nabo Tyskland. Etter 2-1 etter de tre første duellene kunne Johannes Strolz sikre gullet, og til tross for en knukket stav tidlig i henget, kjørte Strolz inn til gull for Østerrike – knappe fire (!) hundredeler foran det tyske laget.
Gullet er Strolz sin tredje medalje i OL. Kanonløperen fra Østerrike vant kombinasjonen og tok sølv i slalåm, før han altså rundet av med et nytt gull i lagkonkurransen.
Medaljene har absolutt ikke vært en selvfølge, for Johannes Strolz startet sesongen utenfor landslaget tidligere i vinter.
Beijing 2022
Prøvde å snakke ned medaljesjansene: – En lettelse å klare det
20/02/2022 PÅ 07:26
Beijing 2022
Beijing 2022 : Highlights - Mixed Parallel Team Finals
20/02/2022 PÅ 03:30