Populære sporter
All sport
Vis alt

Avslører hvordan han gjorde «tidenes signering» for Rosenborg: – Folk skjønte ingenting

Eirik Fure

Publisert 17/08/2017 klokken 19:29 GMT+2

Talentspeider Stig Torbjørnsen forteller hvilken spiller han har vært mest stolt av å hente til Rosenborg.

Talentspeider Stig Torbjørnsen (til venstre) og fotballdirektør Rune Bratseth under Rosenborgs trening på La Manga.

Foto: Scanpix

Overgangsvinduet i Norge er akkurat stengt. Det gjør at enkelte allerede har begynt å spekulere i hvem som er overgangsvinneren.
Det er ingen enkel jobb å kåre allerede nå, mener Stig Torbjørnsen. Talentspeideren har gjennom flere år i Rosenborg og i utlandet vært med på å plukke ut overgangsobjekter, og ofte kan de mest ukjente vise seg å bli de aller beste. Et godt eksempel på det er en slovensk 24-åring som plutselig dukket opp i Trondheim i 2006. Hans navn er Marek Sapara.
– Få hadde trolig kåret Rosenborg til overgangsvinneren i 2006 på grunn av kjøpet av Sapara, humrer Torbjørnsen til Eurosport.no.
Spilleren ble hentet fra Ružomberok, en klubb de færreste hadde hørt. Torbjørnsen regner ikke bare signeringen for å være hans første skikkelig signering for RBK, men mener også det er tidenes overgang for hans del fra tiden i Rosenborg.
– Det var et marked hvor ikke Rosenborg eller noen andre hadde veldig god oversikt. Et lag som het Ružomberok... det kom helt ut av det blå, men vi gikk all-in på han. Det var en dyr signering i tillegg, men det ble så bra, og han ble så populær, selv om ingen visste hvem det var.
  • Se Ajax og Rosenborg i Europe League-playoff fra 20.00 på MAX og Eurosport Player

«Løp og kjøp»

Bent Skammelsrud og Trond Henriksen fikk oppdraget med å dobbeltsjekke at det virkelig stemte at det var gull i Slovakia. Etter å ha sett spilleren på banen i 15 minutter var de overbeviste.
– Vi satt på hver vår plass og smilte, og etter et kvarter sa vi «løp og kjøp!». Etter det var det bare en solskinnshistorie, smiler Bent Skammelsrud når han forteller historien til Eurosport.no.
– For å være utlending, så er han en av de man husker. Jeg tror han har et stort hjerte for Rosenborg.
I alt ble det 77 kamper for Rosenborg og 19 scoringer for slovaken.

Ble ikke gjenkjent på restaurant

Overgangen kunne imidlertid ha blitt avslørt lenge før alle formalitetene var klare. En av de første dagene Sapara var i Norge ble han tatt med på en restaurant av Torbjørnsen like ved Lerkendal. Der var tilfeldigvis en journalist fra avisen Adressa. Man hadde derfor god grunn til å tro at overgangen skulle bli offentliggjort av journalisten.
– Han skjønte det var en ny spiller, men han ante ikke hvem det var og klarte aldri å finne det ut. Det var kult. Sapara var så ukjent at han ikke skjønte noen ting, ler Torbjørnsen.
Talentspederen var tidligere en del av agentbransjen og avslører at han blant annet reiste innom Slovakia. Spilleren var dermed allerede på blokka hans før han ble ansatt i Rosenborg.
– Jeg husker den første kampen. Jeg synes han var ekstremt god, men ingen der nede synes han var så god. Han ble bedre og bedre.
Og til slutt ble han altså ansett som for å være så god at han ble hentet til Rosenborg. Nå har Sapara blitt 35 år gammel og har returnert til Ružomberok etter noen år i tyrkisk fotball.
Se Rosenborgs møte med Ajax på MAX og Eurosport Player fra 20.00.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Relaterte kamper
Reklame
Reklame