Federer vant de to første settene og hadde matchball i det tredje, men så vendte sørafrikaneren kampen som utviklet seg til et drama av de sjeldne. Til sist kunne Anderson juble for seier 2-6, 6-7 (5-7), 7-5, 6-4, 13-11 etter fire timer og 13 minutter.
– Jeg vet ikke hva jeg skal si. På stillingen 0-2 prøvde jeg bare å fortsette å kjempe. Jeg gjorde en god jobb. Å slå Federer her er noe jeg alltid vil huske, sa Anderson.
Laver Cup
Ruud setter sammen den ultimate spilleren ut ifra «de fire store»: – Komplett pakke
23/09/2022 KLOKKEN 06:35
I femte og avgjørende sett holdt rivalene serven sin gang på gang helt til det sto 11-11, men så skaffet Anderson seg en bruddball som han utnyttet. Han slapp ikke motstanderen inn i kampen, sikret to matchballer i egen serve og utnyttet den første med et ess.
Dermed var Federers drøm om en niende Wimbledon-tittel knust.

Dårlig dag

– Noen ganger er man ikke på topp, og man må bare gjøre sitt beste. Dette var en slik dag, men jeg hadde ikke trodd at det skulle ende slik, sa Federer.
– Det var perioder hvor jeg følte meg fremragende og fikk til alt, men andre øyeblikk hvor jeg ikke vet hva jeg drev med.
Federer hadde holdt serven sin 85 ganger på rad i Wimbledon da Anderson brøt ham i 2. sett. Sveitseren vant likevel settet og tangerte dermed sin rekord på 34 strake settseirer i turneringen, satt i 2005 og 2006.
Der ble det også stopp. Federer hadde matchball på 5-4 og 40-30 i Andersons serve i 3. sett, men greide ikke å utnytte den. Dermed fikk tilskuerne på bane 1 flere timer med ekstra underholdning. Anderson brøt Federers settrekke med 7-5 og vant også neste sett. Dermed duket han for det dramatiske maratonsettet som avgjorde kampen.

Forvist

Det var siste gang han hadde grunn til å juble. Federer spilte for første gang siden 2015 en kamp i Wimbledon-turneringen på en annen bane enn centercourten, og det ble ingen suksess for ham.
Novak Djokovic klaget til arrangøren over at han måtte spille tre av sine fire første kamper utenfor centercourten, og det førte til at Federer måtte vike onsdag.
Djokovic utnyttet muligheten og tok seg til Wimbledon-semifinale for åttende gang med seier i fire sett over Kei Nishikori. Serberen, som har vunnet Wimbledon ved tre anledninger, har slitt med skader det siste året. Nå er han tilbake, og han vant 6-3, 3-6, 6-2, 6-2.
Det gjorde han selv om han fikk to advarsler for dårlig oppførsel og kranglet med dommeren.
– Det føles godt å være tilbake i semifinale, men den første advarselen var unødvendig. Kei gjorde det samme (kastet racketen i gresset), men han fikk ingen reaksjon, sa Djokovic.

Nadal vant maraton

Djokovic er i en Grand Slam-semifinale for første gang på over to år og møter verdensener Rafael Nadal, som slet seg til seier i fem sett mot Juan Martin del Potro.
Nadal lå under 1-2 i sett, men slet seg til 7-5, 6-7 (7-9), 4-6, 6-4, 6-4 i enda en maratonkamp på Wimbledon-gresset. Kampen varte hele fire timer og 48 minutter.
Nadal er i sin sjette Wimbledon-semifinale, og i den 28. i Grand Slam-turneringer. Djokovic leder 26-25 i innbyrdes oppgjør mot Nadal før fredagens duell.
Anderson spiller semifinale mot John Isner, som beseiret Milos Raonic i fire sett etter å ha tapt det første.
(©NTB)
Roland-Garros
Federer - Koepfer - Roland-Garros
05/06/2021 KLOKKEN 23:55
Australian Open
Federer møter Djokovic i semifinalen
28/01/2020 KLOKKEN 08:31