Populære sporter
All sport
Vis alt

Ekspertene forklarer Ruud-nedturen: – Det er et problem

Publisert 02/11/2023 klokken 14:47 GMT+1

Tapet for Francisco Cerundolo i Paris ble spikeren i kista for deltakelse i ATP-sluttspillet, men noe fiaskosesong har det ikke vært, mener ekspertene.

Se avgjørelsen: Ny tidlig Ruud-exit

Snipp, snapp, snute, så var tenniseventyret ute.
Casper Ruud måtte onsdag innse at ATP-sluttspillet i Torino ryker, etter at det etter tapet for Francisco Cerundolo ikke er mulig å havne blant de åtte beste spillerne i verden. For første gang på over to år skyves også nordmannen ut av topp ti.
– Det er veldig synd for Casper. Vi hadde trodd at han skulle være med helt der oppe, spesielt etter fjorårssesongen hvor han på et tidspunkt var inne som nummer to på verdensrankingen, meddeler Discoverys tenniskommentator Christer Francke.
picture

NEDTUR: Casper Ruud ender utenfor topp ti denne sesongen. Her fra en trening i Oslo i september.

Foto: NTB

Dorthea Faa-Hviding mener 2023 ikke kan beskrives som en fiaskosesong.
– Nei, det er det ikke. Jeg synes det er mye positivt å ta med. Det er alltid vanskeligere å skulle forsvare. Det er mye å jobbe med og noen hull i innendørsspillet hans som blir veldig synlige. Vi kan ikke kalle det en fiaskosesong da han har kommet til en Grand Slam-finale, sier Discovery-eksperten.
I fjor kom Ruud helt til finalen i ATP-sluttspillet, men måtte til slutt gi tapt for verdensener Novak Djokovic.
Saken fortsetter under.
picture

Her sjokkerer tennisstjernen

– Det er et problem

Tennisekspertene peker spesielt på én ting som har hatt påvirkning på den nedadgående kurven, nemlig at de andre spillerne har knekt Ruud-koden.
– De andre gutta har skjønt hvordan de skal spille mot ham. Han har kommet i forsvarsposisjon og det er aldri noe enkelt å være jaktet hver kamp. De fleste som han møter spiller sin beste tennis fordi de har funnet ut hvordan de skal spille mot ham, forklarer Francke.
De siste tapene til Ruud har kommet mot spillere bak han på verdensrankingen, senest mot 21-rangerte Francisco Cerundolo. I turneringen før Paris, i ATP 500-turneringen i Basel, måtte han gi tapt mot Dominic Stricker (90), mens det i Tokyo ble exit mot amerikanske Marcos Giron (59). Forrige Masters 1000-turnering (før Paris) røk Ruud ut for den 61-rangerte ungareren Fabian Marozsan.
– Er det bekymringsverdig at han taper så mange jevne kamper mot spillere som er lavere rangert?
– Ja, jeg synes det er et problem. Han trenger litt mer selvtillit mot disse spillerne, men det kommer når man vinner. Han har vært litt for sårbar når han har hatt behov for å vinne, svarer ekspert Faa-Hviding, før hun legger til:
– Grusseesongen i år har vært en opptur. Det å være i sin andre Roland Garros-finale på rad er veldig bra. Jeg synes også det har vært en postiv hardcourt-sesong, ettersom jeg føler han har en klarhet i hva som må bli bedre. I fjor hadde vi flere spørsmål om hardcourt-spillet.
picture

FINALE: Det er under et halvt år siden Casper Ruud spilte finale i Roland-Garros. Nordmannen tapte for Novak Djokovic.

Foto: Getty Images

Selvtillit, offensivt spill og variasjon

I tillegg til at ekspertene peker på selvtilliten til Ruud, savner de også enda mer variasjon fra nordmannen.
– Helt siden 2017 har alt vært bonus og et pluss. Nå har han hatt litt mer press på skuldrene og litt mer press for å skulle forsvare. Han sier selv at det er lettere å spille det offensive på trening enn kamp, men jeg tror litt mer ro vil gjøre det veldig bra. Samtidig må han bli mer offensiv i spillet, påpeker ekspert Faa-Hviding, før Francke skyter inn:
– Men det er ikke bare å bli mer offensiv. Hvis man ser på sist kamp har Cerundolo mer naturlig bevegelsesmønster fremover i banen. Casper prøver å spille offensivt, men har ikke helt teknikken. Casper har ikke nok variasjon, så det er ikke nok å si at han må bli bedre offensiv.
– Hvordan er det gå ut av en sesong hvor målsettingene ikke har blitt innfridd?
– Jeg tror han er tom. Skuffet. Han er ekstrem perfeksjonist, og jeg tror han er skuffet over at han vet hva han måtte gjøre, men ikke får uttelling, svarer Faa-Hviding.
Discovery-kommentator Francke tror Ruud nå har behov for en pause fra hardkjøret.
– Da han gikk av banen, så det ut som at han trengte ferie og var litt ferdigspilt. De spiller så mange kamper i løpet av en sesong og det er spillere som er ganske mette på å spille kamper når sesongen nærmer seg slutten. Det er ganske høy belastning i sesong, og de hardt mellom kampene for å unngå skader og for å bli klar til neste turnering gjennom en sesong, sier han.
Ruud er opprinnelig satt opp som en av flere profiler i ATP 250-turneringen i Metz neste uke, men det er foreløpig usikkert om nordmannen stiller nå som han ikke har mulighet for å nå sluttspillet. Til NTB bekreftet Snarøya-gutten at Paris Masters var sesongens siste ATP-turnering, men til Discovery like etter uttalte han at han ikke vet om dette blir tilfellet.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame