Populære sporter
All sport
Vis alt

Ruud om forventningspresset: – Kan være stressende og nervepirrende

Oppdatert 20/04/2023 klokken 14:40 GMT+2

Casper Ruud har hatt en tråere start på sesongen i år kontra i fjor. Forventningene etter fjorårets suksess har sin effekt, ifølge nordmannen selv.

Svarer ekspert: – Kan bite deg i baken

Fjoråret var et enormt år for Casper Ruud, som tok seg til to Grand Slam-finaler, ATP-sluttspillsfinalen og ikke minst hanket han inn to titler.
2023 har ikke startet like bra resultatmessig for 24-åringen fra Snarøya, med blant annet tidlige exiter i turneringene Australian Open, Mexico Open, Indian Wells, Miami Open og Monte-Carlo Masters.
Riktignok fikk nordmannen en opptur da han vant ATP 250-turneringen i Estoril for to uker siden, som kickstartet grussesongen.
Discoverys tennisekspert Dorthea Faa-Hviding har uttalt at Ruud «er favoritt i alle grusturneringer han spiller». Slik svarer nordmannen på det:
– Med alt som skjedde i fjor for min del med store finaler, så er tankegangen den at man underliggende vet at man kan nå en finale på det høyeste nivået, men forventningene har nok vokst litt fra i fjor til i år, sier Ruud til Discovery.

– Stressende og nervepirrende

Mandag denne uka ble den ferske verdensrankingen sluppet, som kunne vise at Snarøya-gutten nå er rangert som verdens tredje beste tennisspiller.
Han er tydelig på at det naturlig nok er positivt å prestere godt på tennisbanen, men at fjorårets gode resultater også har en bakside, spesielt mentalt.
– Det kan være både bra, fordi man har troen på at man kan oppnå store ting. Samtidig kan det også bite deg i baken fordi man tenker at «man har klart dette før, hvorfor klarer man det ikke igjen», sier han og fortsetter:
– Så det er plusser og minuser ved å gjøre det bra. Det med ATP-touren er at man skal forsvare et resultat 52 uker etterpå, som kan være stressende og nervepirrende, fordi det er mye på spill. Det viktigste du har er rankingen, og man vil ta den skal være så høy som mulig til enhver tid.
Før turneringen i Estoril var Ruud klar på at han ikke har de samme resultatene inn mot årets grussesong som i fjor. Det kan ha en tosidig effekt, mener han.
– Jeg går inn i årets grussesong med resultater som jeg ikke hadde i fjor da jeg gikk inn i grusssesongen, som kan være med å sette høyere mål, men kan være tøft hvis man ikke når det. Samtidig kan jeg også få en større tro på meg selv for å klare mer enn jeg gjorde i fjor, uttalte han til Discovery før turneringen på grusen i Portugal.
Casper Ruud kan potensielt møte verdenstoer og rival Carlos Alcaraz i semifinalen i Barcelona Open denne uka. Saken fortsetter under videoen!
picture

Ruud om mulig Alcaraz-duell: – Hadde vært en godbit

Annen oppladning i år

Nordmannen forteller at inngangen til årets grussesong ble noe annerledes enn i fjor.
– Vi visste at grussesongen var på vei og det er noe jeg hadde gledet meg til. Vanligvis drar jeg til Sør Amerika og spiller litt på grus, så da er det ikke så lenge siden. Men nå har det vært litt ekstra lenge siden sist, sa Ruud til Discovery før grussesongen startet i Estoril.
24-åringen fortalte at det er viktig for han å gjøre det bra på grusen i Europa nå, og at han «legger et ekstra press på seg de neste månedene».
Den norske tennisstjerna påpeker at det er spesielt en ting han sørger for at ikke går over hodet på han.
– Når jeg går inn i grusturneringer så har jeg en selvtillit om at jeg kan nå en finale, fordi jeg har gjort det før. Men man må ikke forvente at det skal skje, det kan bli farlig. At troen på seg selv går over til en forventning, så det må man passe på at ikke skjer, sier han før torsdagens åttedelsfinale i Barcelona Open.

Selvtillit på grusen

Etter at grussesongen i år startet på eksemplarisk vis med seier i Estoril, ble det tøffere på grusen i Monte-Carlo, hvor Ruud røk allerede i tredje runde mot tyske Jan-Lennard Struff.
– Det skal ikke være lett å slå meg på grus, er jo en tankegang man kan bruke for å bygge selvtillit, sier Ruud til Discovery.
picture

Casper Ruud

Foto: Getty Images

Nå møter han argentinske Francisco Cerundolo i åttedelsfinalen i Barcelona Open torsdag. De har 1-1 i innbyrdes mot hverandre.
– Tror du motspillere frykter deg på grusen?
– Jeg har nok fått et omdømme som en av de yngre spillerne som foretrekker å spille på grus. Om de frykter meg eller ikke vet jeg, men når man ser at noen har gjort gode resultater, så øker respekten. Men det handler om ferskvare også, og se hva andre har gjort nylig, at det kan skremme litt ekstra, avslutter han.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame