Snudde etter tøff start – vant karrierens første Grand Slam

Adrian Nordvik

Oppdatert 28/01/2023 klokken 14:18 GMT+1

Aryna Sabalenka (24) fikk en tøff start i årets Australian Open finale, men hun slo sterkt tilbake mot Elena Rybakina (23) og etter en jevn kamp på Rod Laver Arena kunne hun endelig juble over sin første Grand Slam-tittel.

Her tar følelsene overhånd etter Australian Open-triumfen

Elena Rybakina - Aryna Sabalenka (6-4, 3-6, 4-6)
Det har vært en bemerkelsesverdig start på året for Sabalenka som fortsatt er ubeseiret 2023 etter å ha vunnet sin første Grand Slam i singel mot regjerende Wimbledon-mester Rybakina etter 2 timer og 28 minutters spill. Seieren var 24-åringens ellevte strake seier i 2023.
– Lykke til i resten av sesongen, forhåpentligvis kommer vi til å ha mange flere kamper, sa Rybakina til Sabalenka etter kampen.
Sabalenka stempler laget sitt som "det galeste laget på turné etter kampen og sier at hun håper på å komme tilbake enda sterkere til neste år.
– Vi har vært gjennom mange nedturer i fjor, vi har jobbet så hardt og dere fortjener dette trofeet. Det handler mer om dere enn om meg. Tusen takk for alt dere gjør for meg, jeg elsker dere, sa den nybakte Australian Open-vinneren.

Hyllet legende i seierstalen: – Du har betydd utrolig mye

Før søndagens finale hadde Sabalenka vunnet tre av tre oppgjør mellom de to finalistene. Hun har etter søndagens seier forlenget denne til fire.
Sabalenka trøblet i det første settet og hadde en del personlige feil, inkludert fem dobbelfeil. Rybakina var oppe i en 4-2 ledelse, men 23-åringen kom tilbake og breaket til 4-4. Etter å ha jobbet hardt for å tvinge seg tilbake i settet, tabbet Sabalenka seg ut på serven i det niende gamet med en dobbelfeil, som gjorde at Rybakina gikk opp til 5-4. Kasakhstaneren servet så inn et rent game og sikret seg seieren i det første settet etter at det bare var spilt 34 minutter i Melbourne.
Det var det første settet Sabalenka tapte i 2023 og det første tapet på 20 sett totalt.

Slo sterkt tilbake

Sabalenka senket skuldrene og spilte seg opp i det andre settet og snudde kampen totalt. Hun moset ballen fra begge sider og hadde god kontroll gjennom settet. Serven hennes var også mye bedre i det andre settet og hun varierte mye mer. Hun brøt til 3-1 og så seg ikke tilbake etter det. Belaruseren gikk opp i en 5-2 ledelse og selv om Rybakina vant det åttende gamet klarte hun ikke å hindre 24-åringen fra å vinne det andre settet.

Rybakina - Sabalenka - Australian Open høydepunkter

Nervepirrende avslutning

Det tredje settet ble veldig jevnt. I det syvende gamet brøt Sabalenka til 4-3 etter å ha brukt forhanden bra. Belaruseren vant også det åttende gamet og økte ledelsen til 5-3.Rybakina klarte å hente seg inn igjen i det niende gamet til 5-4. Det tiende gamet ble ekstremt nervepirrende med tøft spill fra begge finalistene men Sabalenka servet ut kampen på sitt fjerde match-poeng og avgjorde kampen.
Sabalenka som var ranket som nummer fem i verden, rykker nå opp til nummer to i verden etter søndagens seier.
Rybakina, som ble Wimbledon-mester, kjempet hardt for å holde motstanderen i sjakk i lange perioder etter åpningssettet, og kan trøste seg med det faktum at andreplassen gjør at hun flyttes til en ny karrierehøyde med nr. 10 på rangeringen på mandag.