To etapper igjen av Tour de l'Avenir, sykkelsportens mest prestisjetunge etapperitt på U23-nivå, og en norsk 22 åring kaprer den gule ledertrøya.
Slik var utgangspunktet før de siste fjelletappene forrige gang Tour de l'Avenir ble arrangert. To dager senere ble Tobias Foss den første norske vinneren av talentrittet.
*Tour de l'Avenir
Norsk sykkelbragd etter sekunddrama: – Herlighet for en prestasjon!
22/08/2021 KLOKKEN 11:59
Pandemien stanset 2020-utgaven, men to år etter Foss sin triumf er utgangspunktet nesten identisk.
Saken fortsetter under videoen.

Se Halland Johannessen vinne foran tvillingbroren

En ny Tobias

Hans navnebror Tobias Halland Johannessen kapret den gule ledertrøya med en overlegen etappeseier på fredagens klatring opp det kjente fjellet Grand Colombier. Om tre dager fyller han 22. Kanskje gjør han det som tidenes andre norske vinner av Tour de l'Avenir.
De norske U23-rytterne har, mildt sagt, preget årets utgave. Søren Wærenskjold vant prologen og første etappe før Anders Halland Johannessen, Tobias sin tvillingbror, vant på torsdag. Da foran Tobias.
På fredag fikk også Tobias Halland Johannessen sin etappeseier. Norge står med fire triumfer av åtte mulige.
– Det er dødsmoro og det er vel det største U23-rittet, bortsett fra VM, som man kan kjøre. Det å klare å ta en etappe her det var moro. Spesielt når Søren tar de to første her og Anders har tatt en og jeg har tatt en nå. Da er det gøy, forteller Tobias Halland Johannessen til Discovery.
Nå har 21-åringen over et forsprang på 2:17 ned til spanske Carlos Rodriguez og 2:23 ned til nederlandske Gijs Leemreize og italienske Filippo Zana. Men Halland Johannessen er ikke mest opptatt av ledelsen. For han var det største så langt å se sin egen bror vinne.
– Det var jæklig artig. Det er ingenting som overgår den dagen i går. For det var gøy det, å se Anders spurtslå alle der. Men å følge opp det i dag, det var gøy, beretter en Tobias Halland Johannessen.

– Meget gode i lange fjell

15 kilometer utgjorde stigningen opp Grand Colombier på fredagens etappe. Over målstreken var Halland Johannessen 1:08 foran Zana som var nærmeste konkurrent. Avstanden fra Zana opp til nordmannen var nesten like stor som avstanden fra Zana og ned til 10. plass på etappen.
– Det er helt sinnssykt, konkluderer Evensen om Tobias Halland Johannessens klatreseier på fredag.
– Dette betyr selvfølgelig masse for guttene. Hadde du spurt alle som kjenner dem, så er det utrolig gode gutter som er så lette å unne suksess. De har kommet inn i landevei-sirkuset med et brak. Gutta har overrasket på hvert eneste ritt, med det taktiske, fysiske og ikke minst i klatringene. De er meget gode i lange fjell, som man ikke får testet godt nok i Norge. Dette er utrolig gøy og nå begynner vi å få noen i verdenstoppen, fortsetter Discoverys sykkelekspert.
At Norge nå er i førersetet, med et par ursterke tvillinger som fører an, er også lovende før de to siste etappene.
–Tror du på norsk seier?
– Ja, det er absolutt mulig. Det er ikke mange som klarer å kjøre fra de når de er på topp. Tour de l'Avenir er et ritt med mye fjell og som blir vunnet av klatrere.
– Det er en fordel for dem at de har hverandre. Og at de i går vant begge to, er jo helt unikt.

Vil forsvare ledelsen

På fredagens etappe var det kun Grand Colombier som bød på vertikale utfordringer. Resten av etappen var flat. De to siste etappene er begge av et litt annet kaliber. Lørdag starter U23-gutta opp Col du Chaussy før Col de la Croix de Fer. En utforkjøring tar dem ned til en kortere målbakke.
Søndag venter fryktede Col de l'Iseran med toppunkt på nesten 2800 meter over havet. En lengre utforkjøring tar rytterne så til siste fjell: Col du Petit Saint-Bernard. Over to mil med klatring skal kåre vinneren av Tour de l'Avenir 2021.
– Vi skal jobbe for å prøve å vinne dette sammenlagt. Det er mange timer til som skal sykles i oppoverbakke, så det er mye som kan skje. Vi skal gjøre akkurat like gode forberedelser de neste to dagene som vi har gjort til nå og så skal vi kjøre på med det vi har. Så får vi telle opp til slutt, men målet er selvfølgelig å vinne, konstaterer rittleder Halland Johannessen.
Saken fortsetter under videoen.

Fikk kommentarer underveis fra de store kanonene: – Er klar for mer!

Sammen med Anders Halland Johannessen utgjør Jonas Iversby Hvideberg, Johannes Staune-Mittet og Ådne Holter det norske laget etter at Søren Wærenskjold måtte stå av tidligere i rittet. Tvillingbroren kan klatre med de beste, men det er mer klatrestyrke å hente i det norske laget.
– Vi har Ådne og Johannes som går veldig bra oppover. Begge to har hatt ganske drøye velt i starten, men det begynner å gå seg til litt. Så det blir å bruke de to litt og prøve å ikke la brudd få for mye. Men så er vi i den posisjonen nå at vi trenger ikke angripe nå, så det handler jo i bunn og grunn å følge de bak meg på sammenlagtlista hvis de skulle gå til. Det blir hovedfokus.
Gjennom Tour de l'Avenir har det væt jevnlig meldingsutveksling mellom Tobias Halland Johannessen og den forrige vinneren av Tour de l'Avenir. Råd fra navnebror Tobias Foss kan være kjekt å ha inn i den avgjørende helgen.
– Hvilke råd har du fått fra Tobias Foss?
– Det er bare å ta en dag av gangen, sånn som han gjorde. Det handler om å stole på seg selv og det man ikke får gjort noe med, det får man ikke gjort noe med. Så må man bare tenke på seg selv og se hvor langt det tar en.
*Tour de l'Avenir
Johannessen etter nok en jubeldag: – Dette var en ordentlig lagseier
21/08/2021 KLOKKEN 12:29
*Tour de l'Avenir
Her fosser den norske sykkelkometen fra konkurrentene: – Lekende lett!
21/08/2021 KLOKKEN 12:18