Tour de France går mot slutten, og det hele skal avgjøres på det ikoniske oppløpet ned paradegaten Champs-Élysées i Paris. Et kraftig redusert spurtfelt skal kjempe om den gjeveste seieren av dem alle.
Hovedfokuset er naturligvis på Deucuninck Quickstep og Mark Cavendish, som i dag kan ta sin femte etappeseier i årets ritt, sin femte seier på Champs Élysées, og ikke minst stå igjen alene med flest etappeseire i Tour de France-historien.
Quickstep kjørte rolig på den 19. etappen og bør ha gode bein, og det var bare to på laget som kjørte hardt op tempoen. Uansett er det ingen tvil om at «alle» vil ha hjulet til Mark Cavendish når spurten åpner.
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
14/10/2021 KLOKKEN 10:40
I år har de endret oppløpet på etappen. Målstreken er flyttet 300 meter opp mot Triumfbuen, noe som vil si at oppløpet som før var 400 meter, nå er hele 700 meter langt. Timing har alltid vært ekstremt viktig på denne etappen, så nå spørs det om alle lagene har forberedt seg godt på endringen.
Endring i oppløp eller ei. Discoverys sykkelekspert Henrik Evensen mener favoritten er en ringrev fra St. Michael på Isle of Man.
– Comeback kid, Mark Cavendish har gått fra å være en alle elsker å hate, til å bli en alle elsker. Han har det beste laget, det beste opptrekket, og den beste opptrekkeren i Michael Mørkøv. Alle forhold ligger til rette for at briten får et enda mer historisk sus over seg, mener Evensen.
Her er listen:
**** Mark Cavendish (Deucuninck Quickstep)
*** Jasper Philipsen (Alpecin Fenix), Wout Van Aert (Jumbo Visma)
** Sonny Colbrelli (Bahrain Victorius), Michael Matthews (Time BikeExchange) Cees Bol (Team DSM)
* Danny Van Poppel (Intermache Wanty Gobert), Andre Greipel (Israel Start-Up Nation), Magnus Cort (EF Education NIPPO), Mads Pedersen (Trek Segafredo)
Men det er mange som er sultne på en etappeseier på spurternes etappe. Én av de, er Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix).
– Han er kanskje raskere enn Cavendish mann mot mann, men på siste etappe i en Grand Tour er det andre spilleregler. Det er ingen tvil om at belgieren kan slå Cavendish på en god dag, men det har jeg sagt på hver spurtetappe. Jeg blir ikke overrasket om så skjer i Paris, men han skal grave dypt for å snyte Cavendish for rekorden, spår Evensen.
En annen som har sett frisk ut, og som er en mirakelmann på to hjul er mannen som vant gårsdagens tempo. Wout Van Aert har vunnet klatreetapper, en tempoetappe, og kjempet høyt oppe i spurter. Han vil nok også jakte seier på brosteinen i Paris.
– Van Aert, eller verdens beste syklist som jeg liker å kalle han, kan finne på å vinne i dag. Wouteke må som alle andre treffe optimalt, og er nok avhengig av Mike Teunissen i toppform for å komme seg dit, men de to i lag er en giftig duo. Skulle spurten mot formodning åpnes alt for tidlig, vil Van Aert være den som kan holde trykket hele veien.
Her er forklaring på resten av listen.
** Sonny Colbrelli og Michael Matthews: De har kjempet innbitt mot hverandre i kampen om poengrøyen. De har prøvd og prøvd, men ikke fått uttelling. I dag er siste mulighet, og har de bein igjen etter alle forsøkene kommer de ikke til å være langt unna.
** Cees Bol: Har ikke hatt den touren han drømte om, men vi vet hva han kan på gode dager.
* Danny Van Poppel: Skal selvsagt prøve seg i dag. På vei ut av laget, og ønsker nok å vise seg frem. Har én femteplass som beste resultat, men når du ligger der oppe er det små marginer før man kommer seg lenger opp på resultatlistene.
* Andre Greipel: Det hadde vært vakkert om Gorillaen, som i dag kjører sin siste etappe i Tour de France noen sinne, kunne avsluttet en vanvittig karriere med seier.
* Magnus Cort: Han er en luring. Kjørte riktignok hardt i går, men jeg blir ikke overrasket om han lurer seg inn i seierskampen.
* Mads Pedersen: Det har vært tungt å følge dansken i årets ritt, men han har nå kommet seg til Paris, og det er det ikke alle som har klart. Hvorfor ikke gi det et skikkelig forsøk i dag? Bak Edward Theuns og Jasper Stuyven kan han få en fin reise inn på oppløpet.
Tour de France
Wout van Aert snøt Cavendish for rekorden – vant på Champs-Élysées
18/07/2021 KLOKKEN 17:31
Tour de France
Belgisk multikunstner vant Tour de France-tempoen
17/07/2021 KLOKKEN 16:02